hirdetés

5 fontos kérdés, ha egy vállalkozás hitelből vásárolna ingatlant

Sok vállalkozást foglalkoztat az ingatlanberuházás és fejlesztés gondolata. A lelkesedés érthető jelenleg még elérhető fix 0 százalék és 2,5 százalék közötti támogatott kamatszint mellett, miközben az infláció már 5 százalék felé kúszott. Hitelt felvenni ezért már önmagában is nettó pénzügyi nyereség. Pláne, ha a jóval infláció alatti kamatszintet az ingatlanhiteleknél szokásos 10 éves futamidőre kaphatjuk meg! A fő kérdése persze az, hogy mennyi hitelt kaphat egy cég és milyen feltételeknek kell megfelelni? A Bankmonitor összeszedte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.
hirdetés

(Fotó: Pixabay)

Mekkora ingatlanra kap a cégem hitelt?

A kérdés eldöntéséhez a bank 3 fő szempontot vesz figyelembe:

1.A cég (a tulajdonos) mekkora önerővel tud hozzájárulni a vásárláshoz, beruházáshoz: A bankok részéről van egy minimális önerő elvárás, ami 20 százalék és 30 százalék között mozog. Ezt az összeget a tulajdonosnak effektív cash formájában kell tudnia rendelkezésre bocsátania.

2.Mekkora az ingaltan értéke: Ideális esetben a vételár és a bankok által elfogadott értékbecslő által megállapított érték nem tér el jelentős mértékben egymástól. Ha azonban az értékbecslés alacsonyabb összeget hoz ki, a bankok sajnos minden esetben ezt veszik alapul, vagyis annak 70-80 százalékáig mennek el a maximális finanszírozási összeggel.

3.Mekkora törlesztőrészletet tud a cég kimutatott nyeresége fedezni: Teljesen érhető elvárás a bankok részéről, hogy a működési tevékenységünk fenntartásához szükséges minden költség kifizetése után maradjon annyi pénz a cég kasszájában, hogy még a kamat és tőkefizetési kötelezettség teljesítésére is fussa, némi pufferrel számolva, hiszen az akár 10 éves futamidő során előfordulhat árbevétel, illetve hatékonyság visszaesés is.

Ezt a bankok az előző éves lezárt pénzügyi számainkból, illetve hitel futamidejére készített, észszerűen alátámasztott pénzügyi terveink alapján vizsgálják.

Nézzünk egy konkrét példát:

Egy 100 millió forint vételárú ingatlant kíván cégünk megvenni. Ehhez a banki önerő elvárás 20 százalék. Ebből kiindulva elméletileg 80 millió forint hitelt igényelhet a cégünk. Mi történik akkor, ha az értékbecslő más piaci értéket hoz ki, mint a vételár?

Ha magasabb értéket állapít meg – ami a történelem során nem sokszor fordult még elő -, akkor a vételár a hitelösszeg számítási alapja. Amennyiben alacsonyabb érték jön ki – például 60 millió forint -, akkor a hitel maximális összege 48 millió forint lehet, így nagyobb önerőre lesz szükség!

A felvehető hitelösszeget maximalizálja továbbá a kimutatott eredményünk. Ha átlag 2 százalékos kamatköltséggel kalkulálunk 10 éves futamidő mellett, a 80 millió forint felvételéhez legalább 12,5 millió forint eredményt kell tudnia a cégnek felmutatni. Hogy jön ez ki?

  • Éves tőketörlesztés: 8 millió forint
  • Első éves kamatfizetési kötelezettség (a teljes hitelösszegre vetítve): 1,6 millió forint
  • Elvárt puffer (30 százalék): 2,9 millió forint
(Forrás: Bankmonitor.hu)

Eredményünket még korrigálhatjuk az amortizáció összegével (ami egy fiktív költség, tehát annak összegét hozzáadhatjuk a számvitelileg kimutatott üzemi eredményünkhöz). Illetve, ha bérelt ingatlan helyett saját ingatlanba költözünk, akkor az éves bérleti költséggel sem szükséges a továbbiakban kalkulálni, ez az összeg is a törlesztésre fordítható eredményünket növeli.

Ha szeretné megtudni, hogy céged mekkora hitelfelvételre alkalmas, nézze meg a Bankmonitor.hu kalkulátorában:

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo