hirdetés

Innen tájékozódjon, ha uniós forrást keres!

Az unió kis- és középvállalkozásai számára mintegy 100 milliárd euró támogatás áll rendelkezésre a 2013 végéig terjedő költségvetési időszakban. Az Európai Bizottság által létrehozott oldalon minden egy helyen található meg, ami a pénzhez jutáshoz szükséges lehet.
hirdetés

Kép: EU

Mivel a bankok és egyéb pénzügyi befektetők egyre kevesebbet kockáztatnak, a tőkéhez jutáshoz pedig egyre több kritériumnak kell megfelelni, a kis- és középvállalkozások számára egyre fontosabb, hogy minden lehetséges információt megkapjanak az EU-s források eléréséhez. Az utóbbi két évben a bankhitelt kérvényező kkv-k egyharmadát utasították el vagy kaptak kevesebbet a remélt összegnél.

Válaszul arra, hogy egyre nehezebb befektetőt és tőkét találni az európai piacokon, a bizottság létrehozott egy aloldalt a honlapján, ahol egyetlen helyen könnyen és teljes körűen kaphat friss információkat minden vállalkozó, aki támogatáshoz szeretne jutni az uniós forrásokból. Az oldalon megtalálhatóak a strukturális alapok programjai csakúgy, mint a regionális fejlesztési alap és a szociális alap forrásai. A kibővített adatbázisban a partner bankok és alapok száma elérte az ezret, további létfontosságú adatokat szolgáltatva a kkv-nak kölcsönökről, garanciákról és szakmai befektetőkről.

Az új kezdeményezés jól beleillik egyébként az Európai Bizottság utóbbi időben egyre nyilvánvalóbb törekvésébe, hogy a gazdasági növekedésben és foglalkoztatásban kulcsszerepet játszó kkv-k finanszírozása elől elgörgesse a köveket. Az EU kkv-k számára létrehozott pénzügyi eszközei közé tartozik a versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP), a mikrofinanszírozás támogatása, a kockázatmegosztási eszköz (FP7), az Európai Beruházási Bank hitelei, valamint a később csatlatkozott tagállamok nemzeti és regionális operatív programjainak megvalósítása.

Megduplázná az EU-biztos a kkv-forrásokat
Az európai kis- és középvállalkozások számára rendelkezésre álló 70 milliárd euró pályázati keretet duplájára, 140 milliárdra emelné a következő, 2014-től 2020-ig tartó költségvetési időszakban az EU regionális biztosa, Johannes Hahn. További részletekért klikk ide.
Az EU 2007 és 2013 közötti kohéziós programjának keretében 68 ezer hitelen, garancián és közvetlen tőkebefektetésen keresztül összesen 3,6 milliárd eurót közvetítettek a kkv-k számára 2011 végéig. Természetesen a kifizetések a költségvetési időszak vége felé gyorsulnak fel, sőt azon túl is tartanak, az uniós statisztikák szerint. Ugyancsak 2011 végéig 484 speciálisan ezt a vállalkozói kört segítő alap jött létre az unió 25 tagállamában. A regionális fejlesztési alap és a szociális alap forrásaiból összesen 69,7 milliárd eurót fordítottak a kkv-k megsegítésére, ami az egyes nemzeti támogatásokkal együtt összesen 95,4 milliárd eurót jelent.

„Az Európai Bizottság egyik legfőbb célkitűzése, hogy elhárítsa az üzleti vállalkozások elől az akadályokat. Ezen felül szeretnénk őket arra bátorítani, hogy vegyék igénybe az EU pénzügyi eszközeit, amelyekkel tovább javíthatják a kohéziós politika jótékony hatásait. Ezek ugyanis szükségesek a létfontosságú befektetésekhez, melyek a gazdaság és a foglalkoztatottság növekedését hozhatják el az unió számára" – kommentálta az oldal beindítását Antonio Tajani, az Európai Bizottság vállalkozásért felelős alelnöke.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo