Rászálltak a kisvállalatokra a bűnözők

Egyre inkább a kisvállalatokat célozzák a kiberbűnözők, mivel ezek nem rendelkeznek a multik fejlett védelmi rendszereivel, és sok esetben, még ha tisztában is vannak a veszéllyel, nem érdekli őket.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Rászálltak a kisvállalatokra – Kép: Pixabay

Magyarországon több tízezer kisvállalkozás működik kevesebb, mint 20 alkalmazottal, kezdve a fogorvostól, a pénzügyi tanácsadókon keresztül a független jogi tanácsadói irodákig bezárólag, amelyek fő fókuszpontjában saját szakértelmük és nyereségük áll. Ugyanakkor ezen kisvállalatok sokszor figyelmen kívül hagyják az informatikai eszközök biztonságát, amelyek hiánya sok kockázatot rejt magában. A Verzion 2013-as adatszivárgásokat vizsgáló jelentése szerint a 621 azonosított adatszivárgás közül több mint 30 százalékot a 100 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalatoknál észlelték.

A PricewaterhouseCoopers által 2013-ban elvégzett felmérés szerint az adatszivárgások száma 76 százalékos növekedést értek el a kis- és középvállalatok körében. Azon kisvállalkozások közül, amelyeket az elmúlt évben legalább egyszer megtámadtak, 15 százalék megerősítette, hogy jogosulatlan személyek fértek hozzá az üzleti adataikhoz, valamint 9 százalékuk elismerte, hogy ellopták szellemi tulajdonukat.

Ezek az aggasztó adatok annak is köszönhetőek, hogy a kiberbűnözők egyre nagyobb számban fordulnak a kisebb vállalatok felé, hiszen azok nem rendelkeznek a multik erős biztonsági megoldásaival. A biztonsági hibák eredményeinek köszönhetően mára a kiberbűnözők fő célpontjai a kis pénzügyi és egészségügyi szolgáltatók lettek, amely annak is köszönhető, hogy mindkét szektor nagyon bizalmas és érzékeny információkat, orvosi feljegyzéseket és banki adatokat kezel és tárol.

Elsődleges célpont: pénzügyi szolgáltatók

Ha nem vigyáz, a pénze bánja!
A rosszindulatú támadások során a vállalatok 36 százalékát érte anyagi veszteség, amelyhez még hozzájön a károsodott eszközök többletköltségei is. Ezt tovább nehezíti az a tényező, hogy rosszindulatú támadások esetén az áldozatok mindössze 39 százaléka tudta visszaszerezni elvesztett adatait, míg 61 százalékuk soha nem látta viszont féltve őrzött információit.
A felmérés szerint a kiberbűnözés a világ második leggyakoribb gazdasági bűncselekményévé vált, amelyet pénzügyi szolgáltató cégek ellen követnek el a sikkasztást követően. Bár a pénzügyi intézményeknek szigorú szabályoknak és ágazati rendeleteknek kell megfelelniük az ügyfelek adatainak védelmében, azonban a szakértelem hiánya, valamint  a korlátozott költségvetés rengeteg potenciális veszélyt rejt magában, ami veszélyezteti az ügyfelek személyes információit. Ezek a vállalatok az online kapcsolatok kényelmes használata közben szembesülnek az igazi kihívásokkal.

De hogyan lehet védekezni?

Minden kisvállalkozásnak figyelmet kell szentelnie a személyes adatok védelmére, amelyek magukba foglalják az ügyfelek személyes adatait, egészségügyi adatokat, ügyfél-információkat, valamint vásárlási szokásokat.

A Kaspersky Lab javaslata szerint a kisebb egészségügyi és pénzügyi szolgáltatóknak mindenképpen kevesebb számú mobil eszközt kell használniuk az üzleti célokra. Hiszen habár az okostelefonok és tabletek kényelmet és egyszerűséget biztosítanak, de ezzel együtt rengeteg potenciális veszélyt is rejtenek magukban. Ha privát mobileszközünket használjuk üzleti célokra, akkor mindenképpen gondoskodni kell a telefon biztonsági védelméről, hiszen olykor elkerülhetetlen egy-egy baleset, amely fontos adatok vesztésével is járhat. (Az okostelefonokat sem védjük, pedig kellene!)

Továbbá az adatok titkosítása létfontosságú eleme az adatok bizalmas tárolásának. A kisvállalatok számára olyan megoldásokat kell találni, amelynek köszönhetően biztonságba tudhatják privát és üzleti felhasználásra szánt eszközeiket.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo