hirdetés

Elmosódik a határ az offline és online fizetés között

A 2014-es évben mind az online fizetési tranzakciók, mind a hagyományos POS hitel- és készpénzkártyás fizetési tranzakciók terén növekedést tapasztaltak a szakértők, és ez a trend csak gyorsulni fog az idén.
hirdetés

Kép: Pixabay

A kártyás tranzakciók volumene még mindig növekszik. A SIX Payment Services szerint különösen a karácsonyi szezon volt ismét kiugró a vásárlási kedv szempontjából. A pénzforgalom 2014. december 23-án volt a legnagyobb, amikor is 5,6 millió tranzakciót regisztráltak 4 millió euró értékben. A nap délutánján, csúcsidőben, ez percenként 18 400 tranzakciót jelentett.

A kártyás fizetés továbbra is növekvő népszerűsége különbözően mutatkozik meg az egyes szektorokban, a növekedés egyértelműen az e-kereskedelem és az alternatív fizetési módok területén tapasztalható.

„Feltételezzük, hogy a mobiltárca további teret hódít majd meg 2015-ben is. A hagyományos értelemben vett pénztárca egyre feleslegesebb, úgy ahogy a benne helyet foglaló különböző kártyák, kuponok, jegyek és vócserek is – hiszen mindezeket könnyedén tudja helyettesíteni egy okostelefon” – fejtette ki Nick Santschi, A SIX Payment Services vezérigazgatója.

A 2015-ös trendek tekintetében a következők a SIX Payment Services előrejelzései:

Növekszik az NFC (near field communication) népszerűsége

Az érintésmentes bankkártyákkal való fizetés eddig elsősorban a kisebb összegű kifizetésekre volt szabva. A megoldás gyors, kényelmes fizetést tesz lehetővé és kifejezetten az olyan helyeken népszerű, ahol hosszú sorokra lehet számítani, mint például a focistadionok. Az érintésmentes bankkártyák száma tovább növekszik, a leolvasásra alkalmas terminálok pedig már a legtöbb helyen elérhetők. Középtávon a vásárlók NFC-vel ellátott okostelefonjaikkal is tudnak majd fizetni ezeken a terminálokon. Az ibi egy nemrégiben publikált kutatása szerint a német kereskedők több mint kétharmada gondolja, hogy 2030-ra a hagyományos pénztárcát teljesen felváltja majd az okostelefonnal történő fizetés. Ahhoz, hogy ez a váltás valóban megtörténjen, a virtuális mobiltárcákra olyan biztonságos megoldásokat kell fejlesztenünk, amelyekkel a felhasználó könnyen és biztonságosan töltheti fel, és hívhatja elő fizetési adatait.

A szállítási díjakat drágállják az online vásárlók
A rendszeresen netezők vásárlásra is előszeretettel használják a világhálót: 81 százalékuk legalább egyszer vásárolt online az elmúlt évben. A netes vásárlók többsége már nem utasítja el a bankkártyás fizetést, és hogy a legtöbbször a magas szállítási díjak miatt állnak el vételi szándékuktól.
A több csatornás és keresztcsatornás értékesítés a „multicsatornás” megoldások irányába fejlődik

A multicsatornás megoldások és a vásárlói hűségprogramok 2015-ben fontosak lesznek. A multi-csatornás kereskedelemben a vásárlók egy kereskedő által ajánlott több értékesítési csatornából is választhatnak. Az ajánlatok csatornák közötti átjárhatósága tovább növekszik (kereszt-csatornás vagy cross channel értékesítés), majd a teljes átjárhatóság (omni-channel) irányába fejlődik, ami azt jelenti, hogy az egyes fizetési megoldások és csatornák teljesen összehangoltan működnek. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a vásárló mobiltelefonja segítségével akár maga is azonnal fizetni képes egy termékért annak QR-kódja leolvasása után. Az eladóknak a fejlesztés további versenyt jelent az értékesítésben, ugyanakkor lehetőséget is nyújt majd új vásárlói csoportok megnyerésére.

Globalizálódik az e-kereskedelem

A földrajzi hely nem meghatározó az e-kereskedelemben, de a különböző pénznemek közötti átváltási árak fluktuációja már problémát jelenthet. Ilyen helyzetekben a dinamikus devizakonverzió (DCC) lehet a megoldás. A megoldással fizetéskor a bankkártya eredete ismert, a tranzakció pedig a kártya pénzneme szerinti elérhető legjobb átváltási áron történik, az átváltási árkockázat megspórolásával. 2015-ben a DCC az online értékesítésben is egyre több helyen elérhető lesz.

A biztonság továbbra is elsődleges az elektronikus fizetésben

A biztonság továbbra is kulcstényező marad a készpénzmentes fizetés minden területén, de különösen fontos a mobiltárcás fejlesztéseknél. A vásárlók számára fontos, hogy személyes adataik szigorú védelem alatt álljanak. A kerekedőknek képesnek kell lenniük a PCI Data Security Standard (DSS) biztonsági követelményeit betartani a kártyaelfogadási folyamatban, így csak olyan kártyaelfogadóval működnek majd együtt, amelyek PCI DSS tanúsítvánnyal rendelkeznek. Az internetes vásárlásokban a 3D-Secure Standard a követelmény, illetve a hibrid TLS kódolási protokoll (SSL kódolás), amely biztosítja, hogy az online adattranszfer kellően biztonságos.

A VÁSÁRLÓK BIZALMÁRA KELL RÁGYÚRNIUK A CÉGEKNEK
Egyre nyitottabbak a fogyasztók az online vásárlások és a digitális kapcsolatfelvétel iránt, a megvalósuló tranzakciók számában ez azonban egyelőre csak korlátozottan jelenik meg. A vásárlói elvárásokat nem minden esetben elégíti ki a kereskedői gyakorlat, ezért a fogyasztói bizalom erősítése komoly potenciált jelent az internetes üzleteknek.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo