hirdetés

Algoritmussal szűrhetők az álhírek

Egy friss kutatás szerint eredményes lehet, ha az adott tartalmak elemzése helyett a forrásokat vizsgálja egy megfelelően felkészített algoritmus.
hirdetés

A hírforrások pontosságát és elfogultságát méri az az osztályozó algoritmus, amelyről kedden publikáltak egy rövid leírást az ötlet kidolgozásában résztvevő amerikai, katari és bolgár egyetemi kutatók – írja a Bitport. Az új modell az álhírek elleni küzdelem gyenge pontjait próbálja aládúcolni: ilyen például a manuális ellenőrzés nehézkessége, az automatizált tartalomelemző megoldások pontatlansága és a velük szemben tapasztalható bizalmatlanság. Ehhez járul az a jelenség is, hogy a "fact-checking" általában eredménytelen, amennyiben a kitalált információt magáévá tevő olvasót utólag már nehéz meggyőzni, vagyis valós időben alkalmazható módszerekre van szükség.

Hogyan hirdessünk a Facebookon?
Az utóbbi néhány évben Facebook hirdetési rendszere és annak hatékonysága rengeteget fejlődött. A Kosárérték Magazin összeszedett pár tippet, hogy érdemes az oldalon hirdetni a webáruházunkat.
Az új elképzelés szerint az egyes állítások elemzése helyett gyors és hatékony előzetes szűrést lehet végezni a források megfelelő osztályozásával. Az álhíreknek, bár terjedésüket a közösségi médiában való megjelenés és a megosztások gyorsítják fel, mégiscsak szükségük van egy olyan oldalra, hol először megjelennek és amire a megosztások hivatkoznak. Bár a tényeket ellenőrző szervezetek a forrásokat is vizsgálják, ezek a besorolások egyrészt hamar elavulnak, másrészt szükségszerűen hiányosak. A kutatás most az online médiumok azonnali osztályozásával és a predikcióval operál – vagyis előzetes szűrést végez annak alapján, hogy milyen eséllyel megbízható az adott forrás.

Ami annak látszik, az sokszor tényleg az

Más szóval, a kutatók által betanított osztályozó algoritmus előre jelzi az egyes hírek forrására jellemző pontosságot, és a forrás elfogultságának mértékét is. Ezt pedig megjelenítheti az anyagok mellett, tájékoztatva az olvasót arról, hogy milyen fenntartásokkal érdemes kezelnie a cikkekben talált információt. Ha valahol korábban már terjesztettek kamu híreket, akkor feltételezhető, hogy ezt a jövőben is megteszik majd – a kérdés csak az, hogy ennek mekkora a valószínűsége. Fontos, hogy az osztályozó rendszer nem (csak) a tartalom korábbi minősítéseire támaszkodik, mivel az indikátorok között a formálisnak tűnő jellegzetességeket is számba veszi.

Ez azt jelenti, hogy a mintaként elemzett cikkek mellett megnézi, hogy van-e a kiadónak Wikipédia-oldala és Twitter-csatornája, értékeli a forrás URL-jét (https protokoll, xyz.com helyett xyz.com.co hamisítások stb.), sőt a hozzá kapcsolódó webes forgalmat is. De ilyen indikátor például az is, hogy az álhírek gyakran klikkvadász címekkel jelennek meg, és hiperbolikus szövegek, vagyis túlzásokkal erősítik a tartalmat a fogalmak vagy jelenségek valódi mértékét meghaladó fogalmazással. Ennek elbírálása pedig nem csak gyorsabb, de a predikció szempontjából hatékonyabb is a konkrét állítások valóságtartalmának kimerítő vizsgálatánál.

A kutatásban állítólag 1066 különböző weboldal 94.814 anyagát dolgozták fel, ennek alapján pedig három csoportba (alacsony, vegyes, magas) sorolták a lapok tényszerűégét és az elfogultságát, ide értve a politikai elfogultságot is. A rendszer a dokumentum szerint közel 65 százalékos pontossággal jósolta meg, hogy az egyes hírforrásokból származó tartalmak mennyire épülnek a tényekre, és ennél is magasabb, majdnem 70 százalékos találati aránnyal lőtte be a források politikai elkötelezettségét. Ez kezdetnek semmiképpen sem rossz, különösen, hogy a kutatók a kódokat és az adatkészleteket a GitHub felületén mindenki által elérhetővé tették.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo