hirdetés

Algoritmussal szűrhetők az álhírek

Egy friss kutatás szerint eredményes lehet, ha az adott tartalmak elemzése helyett a forrásokat vizsgálja egy megfelelően felkészített algoritmus.
hirdetés

A hírforrások pontosságát és elfogultságát méri az az osztályozó algoritmus, amelyről kedden publikáltak egy rövid leírást az ötlet kidolgozásában résztvevő amerikai, katari és bolgár egyetemi kutatók – írja a Bitport. Az új modell az álhírek elleni küzdelem gyenge pontjait próbálja aládúcolni: ilyen például a manuális ellenőrzés nehézkessége, az automatizált tartalomelemző megoldások pontatlansága és a velük szemben tapasztalható bizalmatlanság. Ehhez járul az a jelenség is, hogy a "fact-checking" általában eredménytelen, amennyiben a kitalált információt magáévá tevő olvasót utólag már nehéz meggyőzni, vagyis valós időben alkalmazható módszerekre van szükség.

Hogyan hirdessünk a Facebookon?
Az utóbbi néhány évben Facebook hirdetési rendszere és annak hatékonysága rengeteget fejlődött. A Kosárérték Magazin összeszedett pár tippet, hogy érdemes az oldalon hirdetni a webáruházunkat.
Az új elképzelés szerint az egyes állítások elemzése helyett gyors és hatékony előzetes szűrést lehet végezni a források megfelelő osztályozásával. Az álhíreknek, bár terjedésüket a közösségi médiában való megjelenés és a megosztások gyorsítják fel, mégiscsak szükségük van egy olyan oldalra, hol először megjelennek és amire a megosztások hivatkoznak. Bár a tényeket ellenőrző szervezetek a forrásokat is vizsgálják, ezek a besorolások egyrészt hamar elavulnak, másrészt szükségszerűen hiányosak. A kutatás most az online médiumok azonnali osztályozásával és a predikcióval operál – vagyis előzetes szűrést végez annak alapján, hogy milyen eséllyel megbízható az adott forrás.

Ami annak látszik, az sokszor tényleg az

Más szóval, a kutatók által betanított osztályozó algoritmus előre jelzi az egyes hírek forrására jellemző pontosságot, és a forrás elfogultságának mértékét is. Ezt pedig megjelenítheti az anyagok mellett, tájékoztatva az olvasót arról, hogy milyen fenntartásokkal érdemes kezelnie a cikkekben talált információt. Ha valahol korábban már terjesztettek kamu híreket, akkor feltételezhető, hogy ezt a jövőben is megteszik majd – a kérdés csak az, hogy ennek mekkora a valószínűsége. Fontos, hogy az osztályozó rendszer nem (csak) a tartalom korábbi minősítéseire támaszkodik, mivel az indikátorok között a formálisnak tűnő jellegzetességeket is számba veszi.

Ez azt jelenti, hogy a mintaként elemzett cikkek mellett megnézi, hogy van-e a kiadónak Wikipédia-oldala és Twitter-csatornája, értékeli a forrás URL-jét (https protokoll, xyz.com helyett xyz.com.co hamisítások stb.), sőt a hozzá kapcsolódó webes forgalmat is. De ilyen indikátor például az is, hogy az álhírek gyakran klikkvadász címekkel jelennek meg, és hiperbolikus szövegek, vagyis túlzásokkal erősítik a tartalmat a fogalmak vagy jelenségek valódi mértékét meghaladó fogalmazással. Ennek elbírálása pedig nem csak gyorsabb, de a predikció szempontjából hatékonyabb is a konkrét állítások valóságtartalmának kimerítő vizsgálatánál.

A kutatásban állítólag 1066 különböző weboldal 94.814 anyagát dolgozták fel, ennek alapján pedig három csoportba (alacsony, vegyes, magas) sorolták a lapok tényszerűégét és az elfogultságát, ide értve a politikai elfogultságot is. A rendszer a dokumentum szerint közel 65 százalékos pontossággal jósolta meg, hogy az egyes hírforrásokból származó tartalmak mennyire épülnek a tényekre, és ennél is magasabb, majdnem 70 százalékos találati aránnyal lőtte be a források politikai elkötelezettségét. Ez kezdetnek semmiképpen sem rossz, különösen, hogy a kutatók a kódokat és az adatkészleteket a GitHub felületén mindenki által elérhetővé tették.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo