A sárgabarack lekvár tartalmazhatott dioxint, s bekerülhetett a krémtúróba - gyanítják a szakemberek, ezért alapos vizsgálatnak vetik alá a terméket. Az "áldozat" a Friesland Hungária Zrt., ez a cég használja a Csehországból beszerzett lekvárt, melynek guargumi-tartalma esetleg élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolható. A Friesland Hungária Zrt. augusztus elején az uniós előírásának megfelelően bejelentette a gyanúját, mégpedig két termékére - a sárgabarackos Túróvarázsra és a sárgabarackos ízesítésű Krémes Duó krémtúróra - vonatkozóan.
Ezt követően - vált ismertté augusztus 9-én - az Országos Élelmiszervizsgáló Intézetben lezajló ellenőrzések eredményeinek megérkezéséig a cég " visszahívják" a Túróvarázst és a Krémes duót. Teszi ezt függetlenül attól a gyártó, hogy saját rendszeresen ellenőrzései sem a késztermékeket, sem a beszerzett alapanyagokat nem találta kifogásolhatónak.
Hírügynökségi jelentés szerint a Fogyasztóvédelmi Egyesület óvni kívánja a vásárlókat a guargumit tartalmazó ételek fogyasztásától, s úgy véli, a dioxinnal szennyezett guargumi egy újabb veszélyforrás a naponta elfogyasztott adalékanyagok, például színezékek, állagjavítók, vagy a növényvédőszerek mellett. Ezek együttes hatása már komoly veszélyt jelenthet.