hirdetés

Újra ömlenek az uniós pénzek

A csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által is bejelentett 350 milliárd forintot követően október közepén az Európai Bizottság várhatóan újabb 900 millió euró, átszámítva mintegy 267 milliárd forint korábban visszatartott uniós támogatást utal át Magyarországnak.
hirdetés

Újra kapjuk az uniós pénzeket - kép: MTI, Fotó: Kovács Attila

Csütörtökön mintegy 1,17 milliárd euró pénzt szabadítottak fel, és küldtek el Magyarországra abból a pénzből, amelyet korábban a pályázatok kezelése és ellenőrzése terén talált szabálytalanságok miatt tartott vissza Brüsszel 2012 novembere óta  - mondta Shirin Wheeler, a brüsszeli testület regionális politikáért felelős szóvivője. Három uniós forrásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a kohéziós alapból és az Európai Szociális Alapból függesztette fel ideiglenesen az Európai Bizottság a Magyarországnak folyósítandó támogatások kifizetését.

A pénzek felszabadításáról  a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget kormánybiztosként irányító Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember elején állapodott meg Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztossal. Miután a bizottság úgy ítélte meg, hogy Magyarországnak sikerült megszüntetnie a szabálytalanságokat, az alku értelmében a bizottság azzal a feltétellel szabadítja fel a visszatartott forrásokat, hogy Magyarország öt százalékos, 69-75 milliárd forintos, úgynevezett korrekciót fogad el, vagyis a korábban benyújtott igények öt százalékát a bizottság nem fizeti ki. Ezért Magyarországnak ennyivel korrigálnia kellett a korábban benyújtott fizetési igényeket. Ezek a beadványok érkeztek meg most Brüsszelbe.

Mind Lázár János, mind Johannes Hahn hangsúlyozta, hogy a pénz nem vész el automatikusan Magyarország számára, a forrásokat Magyarországnak lehetősége van újra elkölteni. Ehhez viszont a hétéves uniós költségvetési periódus végéhez közeledve arra van szükség, hogy a magyar hatóságok az év végéig megpályáztassák a pénzeket és szerződést is kössenek a kedvezményezettekkel. A projektek megvalósítására azt követően még kettő, egyes esetekben három év áll rendelkezésre. Ha viszont nem sikerül az év végéig helyet találni a forrásoknak, akkor a pénzek Brüsszelben ragadnak, a beragadó forrásokat pedig Magyarország már nem tudja majd lehívni. A kérdéskör azért különösen fontos, mert jelenleg 10 magyar beruházásból 9 uniós támogatással készül. (A beruházásokat elsősorban az útépítések és egyéb uniós fejlesztések húzzák.)

Ezermilliárdot már kifizetett az NFÜ

Innen tájékozódjon, ha uniós forrást keres!
Az unió kis- és középvállalkozásai számára mintegy 100 milliárd euró támogatás áll rendelkezésre a 2013 végéig terjedő költségvetési időszakban. Az Európai Bizottság által létrehozott oldalon minden egy helyen található meg, ami a pénzhez jutáshoz szükséges lehet.
A csütörtökön beérkezett 350 milliárd forint lehetővé teszi, hogy a forráslehívás jelenlegi sebessége tartható legyen, és az év végéig behozzák az időarányos teljesítésben a rekordszintű kifizetés ellenére mutatkozó lemaradást – közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkárát. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerint ezzel átlépte az 1000 milliárd forintot az az összeg, amelyet az ügynökség idén az első kilenc hónapban kifizetett a pályázóknak. A tervek szerint 2013-ban 1500 milliárd forintot kell kiutalnia az NFÜ-nek. Az eddigi tapasztalatok szerint az év utolsó negyedévében érkezik be a legtöbb számla a kedvezményezettektől, így reális maradt a cél, hogy az év utolsó 3 hónapjában 500 milliárd forint jusson el a pályázatok nyerteseihez.

Az idei kifizetések során a legtöbb pénzt az energiahatékonyságot javító, valamint a különböző közlekedésfejlesztési projektek kapták, 153 és 280 milliárd forint értékben. Ugyancsak jelentős összeget, csaknem 80 milliárd forintot fizetett ki az NFÜ vállalkozásfejlesztésre, és majdnem ugyanekkora brüsszeli forrás jutott a kutatás-fejlesztésre (K+F).

Átláthatóság nélkül nincs uniós pénz!
Azonnal eláll visszamenőlegesen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) azoknak a folyamatban lévő uniós projekteknek a kifizetésétől, amelyek kedvezményezettjei nem nyújtanak be határidőre átláthatósági nyilatkozatot, vagy nem felelnek meg az alkotmányban rögzített átláthatósági követelményeknek.
hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo