Újra divatba jöhet a protekcionizmus

Donald Trump amerikai elnök protekcionista lépései alapjaiban változtathatják meg a jelenlegi világkereskedelmet – írja elemzésében Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Szerinte nagy kérdés, hogy milyen válaszlépések lesznek, de egy kiteljesedő kereskedelmi háború Magyarországot is kedvezőtlenül érintheti.

Az Egyesült Államok büntetővámot vetett ki az amerikai acél- és alumíniumimportra, igaz ez alól több ország mentesül, emellett szintén büntetővámmal sújtaná az amerikai piacra érkező kínai termékeket. „A lépések pontos hatását egyelőre nehéz megbecsülni, annak mértéke ugyanis nagyban függ attól, hogy a többi ország milyen válaszlépéseket tesz. Mindenesetre Trump lépései alapvető változást hozhatnak a világkereskedelemben” - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Nem meglepetés                                                                

Trump lépései egyébként nem váratlanok, egyfelől utalt azok bevezetésére a választási kampánya során. Másrészt az utóbbi időszakban az Egyesült Államokban és más országokban is volt példa arra, hogy a helyi deviza gyengítésével próbáltak versenyelőnyt szerezni az országok, ám ez nem hozott eredményt. A következő lépésként jönnek a protekcionista intézkedések, amelyek vámok bevezetését jelentik. Így tett most Trump is és emiatt világszerte felerősödhet a protekcionista irány.

A magyar autóipart is sújthatja a német-amerikai vámháború
A német autóipar, ezen keresztül a magyar gazdaság is megszenvedheti Trump vámtervét. Olyan cégek, mint a BMW nagyrészt Európában gyártott autókat adnak el Amerikában, más cégek, mint a Fiat vagy az Audi pedig egyáltalán nem gyártanak autókat az USA-ban – az ő járműveikre 25 százalékos vámot vethetnek ki.
Több ország törekedhet arra, hogy ne globális megállapodások révén szabályozza a kétoldalú kereskedelmet, hanem külön-külön megkötött egyezségekre alapozza a gazdasági kapcsolatait. Ebbe az irányba mutat az is, hogy az amerikai acél- és alumíniumimportra vonatkozó vámok aló több ország mentességet kapott. A protekcionizmus felé való elmozdulás pedig egyfajta válasz lehet arra, hogy túlzottan felfutott a szabadkereskedelem. Ennek vannak hátrányai is, például az, hogy Kína elárasztotta az olcsó termékeivel a világpiacot.

Inflációs és jóléti hatás

A protekcionista intézkedéseknek inflációs hatása is van az adott gazdaságban, ami az érintett kormány számára azért kedvező, mert így elértéktelenítheti a felhalmozódó államadósságot. Kedvezőek az adott országra nézve azért is, mert ezek a lépések munkahelyeket teremtenek. Ugyanakkor a protekcionista lépések zárkózottabbá teszik az adott gazdaságot, hosszabb távon pedig a jólétre is kedvezőtlen hatással vannak: drágábban, esetlegesen rosszabb termékekhez jut csak hozzá az ottani lakosság.

Trump lépéseinek pontos hatását nehéz egyelőre megbecsülni, de az biztos, ha egy globális kereskedelmi háborúba következik, akkor az az exportorientált magyar gazdaságra nézve negatív hatással lehet.

 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo