Tészta baromfi helyett?

A madárinfluenza miatt eddig összesen 18-20 milliárd forintos kár érte a hazai baromfiágazatot. Az unió állásfoglalása szerint azonban kárpótlásra csak azok a gazdák jogosultak, akiknek le kell ölniük az állataikat. Azok, akik a piac összeomlása következtében "csak" csődbe mentek, nem. Magyarország legkedveltebb turisztikai célpontjait eddig közvetlenül nem érintette a halálos kór és réme, de a veszély fennáll.

Szélsőséges vélemények szerint madárinfluenza nincs, csak a madárinfluenza-hisztéria által okozott gazdasági károk vannak. Elsősorban a baromfitermelést és húsfeldolgozást érintik, és közvetett módon hatnak a kereskedelemre és a turizmusra is.

Madárinfluenza persze van: lapzártánkig, azaz 2006. július közepéig mintegy negyven halálos áldozatot követelt a kór a világban. És tegyük hozzá: az említett két ágazat gazdasági problémáit korántsem csak a hisztéria hozza elő. Az okok ennél jóval összetettebbek. A károk jellege és mértéke mára mégis elérte azt a nagyságrendet, amikor külön is foglalkozni kell vele.

Szűkmarkú kárpótlás

A Baromfi Terméktanács lapzártánkkor aktuális jelentéséből kiderül: csak Magyarországon 650 ezer szárnyast öltek le eddig a kór miatt, az adat azonban egyik napról a másikra változhat. A vírusos fertőzés azonnali és hatékony megfékezése érdekében hozott, igen szigorú intézkedés Bács-Kiskun és Csongrád megye egyes településeit érintette, s ott nagyságrendileg száz baromfitenyésztőt. Bár tényleges megbetegedést csak nyolc-tíz farmon észleltek, az Európai Unióban egységes járványvédelmi előírások szerint egy kilométeres körzetben el kellett pusztítani a baromfikat. S mivel az újratelepítésükkel, a megint csak igen szigorúan és pontosan előírt fertőtlenítés után, két-három hónapig várni kell, mindez hat a tenyésztőkkel szerződésben álló húsfeldolgozókra - náluk alapanyaghiány, illetve jelentős -drágulás lép fel -, majd a következő lépcsőben a baromfikészítményeket forgalmazó kereskedelmi láncokra, és végső soron persze a fogyasztói keresletre is.

Maradjunk azonban egyelőre szűken a baromfitenyésztőket ért károknál! Szakértői felmérések szerint a madárinfluenza miatt eddig összesen 18-20 milliárd forintos kár érte a hazai baromfiágazatot, és a magyar kormány becslése szerint a gazdák kártérítésként mintegy 12 milliárd forintot igényelhetnének jogosan. Ezzel szemben - mai információink szerint - körülbelül 3 milliárd forintot lehet csak köztük szétosztani. Aminek a felét, 1,5 milliárdot kap Magyarország az EU-tól.

Az unióhoz 14 másik, érintett országgal együtt folyamodtunk támogatásért, és hosszas vita és egyeztetések után - 8,6 milliárdot kértünk - ez a 1,5 milliárd tűnik valószínűnek. A 3 milliárd másik felét, kötelező önrészként, a magyar kormánynak kell kigazdálkodnia, az amúgy is igen nehéz helyzetben lévő költségvetéséből. A kártalanítás összegét egyébként az igény befogadását követő 30 napon belül kellene megkapniuk az érintett gazdáknak, de a bürokrácia miatt erre aligha lehet számítani.

Az unió állásfoglalása szerint kárpótlásra csak azok a gazdák jogosultak, akiknek le kell ölniük az állataikat. Akik a piac összeomlásának a következtében "csak" csődbe mentek, azoknak nem. Nem támogatja az unió például a különböző raktározott, mélyfagyasztott húsok megsemmisítését, és - bár sokáig ebben reménykedtek a szakemberek - a fogyasztás növelésére irányuló, úgynevezett pozitív reklámkampányokat sem.

Bármilyen további uniós segítség elsősorban a baromfitermelés visszafogását szorgalmazza, és nem a leölt állomány pótlását. Az újrakezdéshez, pontosabban a "máshoz kezdéshez" szükséges egyszeri támogatásról már Magyarországon is döntöttek: egy átlagos baromfitelep esetében 2-2,5 millió forintot igényelhetnek majd azok, akik vállalják, hogy nem foglalkoznak a továbbiakban baromfitenyésztéssel. Lapzártánkkor a Baromfi Terméktanács még tárgyal az agrártárcával a támogatás módjáról és a technikai részletekről.

Elfordultak a fogyasztók

Magyarországon a baromfiágazat éves árbevétele az utóbbi évek átlagában 250 milliárd forint, és ebből a madárinfluenza-kórral leginkább érintett vízi szárnyasoké mintegy 100 milliárd. A piaci gondok következtében a hazai baromfifeldolgozók termelése már 2005-ben 3,6 százalékkal csökkent 2004-hez képest, ezen belül a legnagyobb arányt a pulyka- és a liba termelése képviselte. A hazai baromfihús-feldolgozó üzemek 3 milliárd forint veszteséget hoztak össze ekkor. A piaci elemzők szerint azonban ennek nem elsősorban a madárinfluenza-hisztéria, hanem sokkal inkább a Csehországból, Szlovákiából és többek között Németországból beérkező, olcsó import volt az oka, ami drasztikusan lenyomta a felvásárlási árakat.#page#

Igaz ugyanakkor az is, hogy a fogyasztók - és ez már összefüggésben van a madárinfluenzával - elfordultak a baromfitól. Míg 2001-2002-ben a húsfogyasztási számok szerte a világon - itthon pedig még inkább - azt jelezték, hogy nő a baromfihús népszerűsége, mert olcsó és egészséges, könnyű elkészíteni, és kiváló energia- és vitaminforrás, addig tavaly már minden korábbinál kevesebb szárnyast vásároltak az emberek. Különösen visszaesett a fogyasztás 2005. októberben és novemberben, amikor éppen a legtöbb madárinfluenzával kapcsolatos hírt lehetett nap mint nap hallani. Ráadásul sokszor túlzó, félrevezető és felesleges aggodalmat keltő módon.

A fogyasztói felmérések szerint a baromfihús (és az olcsó sertésfelvágott) helyett egyre inkább tésztát vásárolnak a háziasszonyok. Igaz, azért megint nem a madárinfluenza a felelős, hogy a magyar fogyasztók több évtizedes bizalma rendült meg, mert emberi fogyasztásra alkalmatlan import termékek kerültek a különböző húskészítményekbe. A Vállalkozó Húsiparosok és Húskereskedők Szövetsége nem is érti - hangzott el a sajtótájékoztatójukon -, hogy "miért nem tűnt fel senkinek ötvenkamionnyi húspép behozatala az országba". S akkor még nem említettük, hogy a kereskedelmi raktárakban a közelmúltban többször is romlott húsokat találtak meg!

A baromfiágazat persze nem csak a hazai piacon szenvedett el veszteséget. Az export is visszaesett 12 százalékkal 2005-ben az előző évhez képest. A helyzet az idén e tekintetben is továbbromlott. Különösen azóta, hogy Bács-Kiskun megyében - ahol a magyarországi baromfitermelés 15-20 százaléka koncentrálódik - tényleg H5N1 vírussal fertőzött szárnyasok hullottak el. Előbb a franciák embargózták a magyar libamájat, majd Japán, Kína, Románia és őket követően Oroszország is betiltotta a teljes magyar baromfiimportot. Az Európai Unió pedig a Bács-Kiskun és a szintén érintett Csongrád megyéből származó szállítmányokat nem engedi be.

Pozitív reklámkampány

A közvetlen kárpótlás és az újrakezdési támogatás mellett a magyar kormányzat a piac visszaszerzését támogató intézkedéseket is próbál tenni az ágazat problémáinak a megoldása érdekében. Az egyik ilyen a már említett pozitív reklámkampány ösztönzése, amikor például az ország kedvelt mesterszakácsa mondja mosolyogva, hogy ő és családja megbízik az ellenőrzött magyar baromfiban. Egy másik ilyen az az együttműködési megállapodás az agrártárca és néhány nagy kiskereskedelmi lánc között, hogy ezek áruházaiban hamarosan csak magyar baromfi- és sertéshúsokat lehet majd kapni. Lapzártánkkor csak a szándék ismert, a részletek, hogy az akcióban részt vevő kereskedők mit kapnának cserébe, még nem.

S még egy adalék a piac alakulásához: miközben Magyarország a libamáj és libahús termelésében igazi nagyhatalom, az ágazatot már három-négy évvel ezelőtt túltermelés jellemezte, aminek a következtében dugig teltek a hűtőházak, és a legnagyobb libafeldolgozók mentek csődbe. A Baromfi Termék Tanács ezért akkor termelési kvótákat állított fel, s megkezdődtek az intervenciós kivágások. Így például míg 2002-ben 5,5 millió fehér lúd volt az országban, jelenleg 1,6-1,8 millió darab. S ebben a helyzetben jelent meg a madárinfluenza! Tehát a libatartók és -feldolgozók már az elmúlt két évben jelentős termeléscsökkentést hajtottak végre, piaci kényszerből.

A vízi szárnyasok közül a kacsa iránti kereslet azonban akkor még nőtt, ami arra ösztönözte az ágazatban tevékenykedőket, hogy növeljék az idei termelést. Rövid távon valószínűleg ráfizetnek erre. Hosszabb távon azonban az agrártárca elemzése szerint a magyar élelmiszer-termelés (aminek meghatározó ágazata a baromfitermelés) még akkor is harmadával növelhető, ha az EU összes agrárfóruma a termelés stagnálását, visszafogását szeretné elérni. Ugyanis míg a csatlakozás előtti uniós tagállamok az élelmiszer-termelési kapacitásukat teljes egészében kihasználják, Magyarország legfeljebb a 60 százalékát. Ezért - ahogy az agrárminiszter fogalmazott egy szakmai fórumon - "az okszerű fejlesztés mindenképpen indokolt, egy jól előkészített fejlesztési terv megvédhető az unió fórumain. De itthon is gondoskodni kell a többletáru elhelyezéséről".

Teljes cikk a Piac és Profit magazin augusztusi számában.

Véleményvezér

Magyar Péter nagy találatot vitt be a köztársasági elnöknek

Magyar Péter nagy találatot vitt be a köztársasági elnöknek 

A köztársasági elnök nyugodtan találkozhat politikusokkal, nem ez dönti el a függetlenségét.
Több mint 400 százalékos haszonnal árulják a kereskedők a szabolcsi almát

Több mint 400 százalékos haszonnal árulják a kereskedők a szabolcsi almát 

Nehéz a sorsa az almatermelőknek és a vásárlóknak, bezzeg a kereskedők.
Hadházy Ákos szerint öt és fél éve tehetetlenkedik az Ügyészség Orbán Viktor fogásza ügyében

Hadházy Ákos szerint öt és fél éve tehetetlenkedik az Ügyészség Orbán Viktor fogásza ügyében 

Iszonyúan keresik az igazságot az Ügyészségen, csak nem találják.
Rekordot döntött a külföldieknek kiadott magyarországi tartózkodási engedélyek száma

Rekordot döntött a külföldieknek kiadott magyarországi tartózkodási engedélyek száma 

Több tízezer ázsiai érkezett Magyarországra egyetlen év alatt.
Elképesztően nagy minimálbér-emelést terveznek

Elképesztően nagy minimálbér-emelést terveznek 

Jön az ezer euró feletti minimálbér.
Újabb fordulóponthoz érkezett az ukrajnai háború

Újabb fordulóponthoz érkezett az ukrajnai háború 

Egyre durvul a háború.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo