hirdetés

Támad a "beteg munkahely" szindróma

Naponta 10 800 liter levegőt lélegzünk be. Nem mindegy hát, hogy milyen a levegő minősége az irodánkban, mennyire tiszták vagy szennyezettek a munkahelyünknek otthont adó irodaház szellőzőrendszere.
hirdetés

Mi vagyunk az indoor generáció. Akik egész napokat beltérben töltünk. A munkaerőért folyó versenyben az iroda, mint munkaterület minősége, testi jólétet támogató jellege is tényező már. A Well Being minősítés például az új generációs irodaházak egyik megkülönböztető jegye. "Az ingatlan.com 500 főre kiterjedő, 25-39 éves korosztály vizsgáló, 77 százalékban férfiakat felölelő felmérése szerint, a munkakörnyezet a harmadik legfontosabb tényező a munkahelyválasztásnál" - mondta Fodor Dániel, az Év Irodája verseny projektmenedzsere. Ha nincs a közelben gyors és sűrűn járó tömegközlekedési eszköz, ha gyenge a vásárlási és étkezési lehetőség a környéken, az is erodálja a munkahelyi lojalitást. Hiszen "második otthonunk" a munkahelyünk, a hétköznap nagy részét itt töltjük.

Kép: SXC

Dolgozunk: kifulladásig

"Naponta két kilogramm ételt fogyasztunk, két liter vizet iszunk és 10 800 liter levegőt lélegzünk be. Egy irodaházban a szellőzőrendszer a levegőben szálló kórokozók szétszórásával akár egy egész emelet dolgozóit is meg tudja betegíteni" - hangsúlyozta Pataki Gábor, a Fellowes Hungary Kft. üzletfejlesztési vezetője a Piac & Profit Munkaerőhiány! Vészhelyzet - Válasszuk a növekedést! című konferenciáján.

Nem figyelnek eléggé a munkahelyi veszélyekre a kkv-k
A kis- és középvállalkozások aktívabb szerepvállalása és szabálykövetése is szükséges, hogy csökkenjen a rosszindulatú daganatos megbetegedések és halálozások száma a munkahelyeken.
"Az irodaházi levegő akár ötször szennyezettebb lehet, mint a külső levegő" - tette hozzá Pataki. A tüsszentést a szellőzőrendszer elég messzire tudja továbbítani. Ez azért is baj, mert sokan betegen sem hagynak ki munkanapot.

A Fellowes Hungary felmérése szerint

  • 33 százalék betegen is bemegy dolgozni, a nők még nagyobb arányban.
  • 44 százalék négynél több napot tölt távol a munkahelyétől legúti megbetegedés miatt.
  • 38 százalék allergiás.
  • 38 százalék találja zavarónak a port a munkahelyén.
  • 33 százalék érzékeny a szagokra az irodában.
  • 17 százalékot zavarja, ha allergiással dolgozik együtt.
  • 8-10 százalék asztmás.
Az EU-ban évente 50 millió influenzás megbetegedést regisztrálnak. És akkor még szó nincs az allergénekről: 2025-re minden második ember az EU-ban allergiás lesz valamire. (Nem a főnökére.) Magyarországon 2-3 millió közé tehető az allergiások száma, s ez a szám folyamatosan nő. A szénanáthások száma is megkétszereződött az elmúlt évtizedben. Létezik már olyan, hogy "beteg épület szindróma," ahol tömegesen betegednek meg az ott dolgozók. A munkaerővonzó juttatások között szokták emlegetni azt, hogy a munkahely állatbarát, azonban ennek "rejtett veszélyei" vannak, hiszen a kórokozók a gazdi kedvencéről is terjedhetnek, s lehet olyan munkatárs, aki allergiás a kutya- vagy macskaszőrre.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo