hirdetés

Offshore-lovagok: ha hazahozzák pénzüket, kedvezményt kapnak

A fideszes Lázár János és Rogán Antal egy módosító indítványával arra ösztönözné a magánszemélyeket, hogy az offshore társaságokban tartott vagyonaikat tőkejövedelem formájában hozzák Magyarországra. A politikusok ettől az intézkedéstől többletadó-bevételeket remélnek.
hirdetés

Lázár Jánosnak és Rogán Antalnak a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez hétfőn benyújtott kapcsolódó módosító indítványa szerint a magánszemély a külföldön szerzett jövedelemhez kötött osztalékfizetési kedvezményt akkor vehetné igénybe, ha a külföldi társaság az osztalékfizetés alapjául szolgáló jövedelmét legkésőbb 2010. október 31-ig bevételként elszámolta, vagy az legkésőbb 2010. október 31-ig a külföldi társaság bankszámláján szerepel.

Esetleges böntetőjogi következmélnyek

A javaslat indoklásában az olvasható, hogy ha a magánszemélyek egy olyan belföldön bejegyzett gazdasági társaságban szereznek átruházással tulajdoni részesedést, amelyben az általuk megvásárolt részesedést értékesítő jogalany egy offshore társaság, akkor a magánszemélynek az ellenőrzött külföldi társaság részesedésének megvásárlása kapcsán a tulajdonosváltozást hitelt érdemlően igazolnia kell, valamint a kedvezmény érvényesítéséhez az állami adóhatósághoz legkésőbb 2011. december 31-ig be kell jelentenie a részesedés megszerzésének tényét, a tulajdonszerzés időpontját, továbbá a fizetett ellenérték összegét. Nyilatkoznia kell arról is, hogy a részesedést átruházó megfelel a törvény feltételeinek. Ha mindezt az érintettek teljesítik, akkor élhetnek az adókedvezményekkel, és mentesülhetnek az esetleges büntetőjogi következményektől is.

A két fideszes képviselő azt írja, hogy javaslatuk célja a "külföldre származott pénzügyi jellegű eszközök magyar gazdaságba történő visszaáramoltatásának elősegítése" azzal, hogy belföldi számlákon - egy egyszeri, kedvező mértékű adó megfizetésével - megjelenhessenek ezek a bevételek, és ezután befektethessék azokat a magyar gazdaságba. Szerintük a jelenlegi pénzpiaci helyzetben a magyar állam komoly érdeke az, hogy belföldi magánszemélyek a külföldi társaságokban (offshore társaságokban) tartott vagy oda közvetlenül, illetve közvetve kiutalt vagyonaikat Magyarországra behozzák, ezzel egyidejűleg az offshore-tulajdonosokat a Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságokban a tényleges tulajdonos magánszemélyek váltsák fel.

Minderre az érintetteknek egy évig, 2011 végéig lesz lehetőségük. A 2011. évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló jogszabály részletes vitája hétfő este lesz a parlamentben.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo