Az elemzést az egyetem kísérleti szőlőültetvényeiben végezték rügymetszetek vizsgálatával. A legtermékenyebbek a főrügyek, ezek elfagyása sokszor a termés elvesztését jelenti, ám az idei eredmények szerint a főrügyek fagykára 10 százalék alatti. A 23 vizsgált fajta közül a legnagyobb arányú, 8 százalékos fagykárt a Merlot főrügyeinél mutatták ki, de a túlnyomó többségüknél nem érte el az 5 százalékot.
A fagyott főrügyek mellett a legtöbb esetben volt legalább egy ép mellékrügy, amelynek fontos szerepe lehet a fagykár utáni regenerációban. A mellékrügyek fagykára szintén nem jelentős, 3 fajta kivételével nem érte el a 3 százalékot. A Bianca mellékrügyeiben 12 százalék, a Ménesi Kadarkánál 6,3 százalék, a Merlot esetében 6 százalék a mellékrügyek fagykára.
A szőlőrügyek a vizsgálat szerint kihajtásra alkalmasak, és minimális az esélye annak, hogy a rügy, valamint a szőlővessző fagyérzékeny része, a bélrekesz (diafragma) egyszerre fagyjon el – olvasható az elemzésben.