Az Európai Bizottság 2005 decemberében tett javaslatot a vodka meghatározására és címkézésére. A Bizottság a különböző összetevőkből és ízesített vodkákat külön kategóriákba osztotta, s címkézési szabályokat dolgozott ki rájuk. A javaslat azonban összeugrasztotta a vodkát hagyományos módon - burgonyából és gabonából - gyártó tagállamokat, valamint azokat, amelyek cukorrépából és szőlőből készítik az italt.
Lengyelország, a Balti államok és Svédország szerint az igazi vodkát csak burgonyából vagy árpából lehet előállítani, s azok az italok melyeket más alapanyagból készítenek csak másolatok, és ennek megfelelően kell őket felcímkézni is. Németország és Finnország szerint azonban a hagyományos alapanyagok cukrot is tartalmaznak, míg Nagy-Britannia, Írország és néhány déli ország semmilyen megkülönböztetést nem szeretne a vodkafajták között.
Az Európai Parlament környezetvédelmi, egészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottsága olyan jelentést szavazott meg, amely az ital meghatározásánál az arany középutat választja. Az EP bizottság által elfogadott jelentés kétféle címkét javasol a vodkákra. Ha az italt burgonyából, gabonából vagy melaszból készítették elegendő a vodka feliratot feltüntetni az üvegen. A nem hagyományos anyagokból készült vodka üvegén ezzel szemben fel kellene tüntetni a felhasznált alapanyagokat is.
A jelentéstevő Horst Schnellhardt szerint a tagállamok már elfogadták a kompromisszumot, s ez várhatóan pontot tesz a vita végére. A jelentésről márciusban szavaz az Európai Parlament plenáris ülése, melyet végül a mezőgazdasági miniszterek hagynak majd jóvá.