Az Év Szaloncukra díj mellett idén is számos új kategóriában is versenyezhettek a gyártók. Az új kategóriák összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége is segítséget nyújtott. Az elmúlt években népszerűvé vált “ízek versenye” sikerén felbuzdulva idén ismét új ízeknek lett egyéni versenykategóriája.
A kóstolókat most is a Facebookon választották ki és a zsűrizésben a civil zsűrin túl a meghívott sztárok mellett a Szeretem a csokit TikTok-csatorna videós párosa és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak.
Idén ismét a szakmai kategóriában is nevezhettek a gyártók. Ebben a kategóriában azonban gyártónként csak három szaloncukorral indulhattak. A zsűri szakmai szempontokat és a szaloncukor formai elvárásait is figyelembe vette a döntéskor. A szakmai zsűriben Barta Enikő cukrász, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Abrudán Zsolt, a New York Kávéház chefje, Mihály Lajos szakácsmester és cukrász, valamint Veszely Attila Nemzetközi Csokoládé bíráló csokoládémester és mestercukrász döntött a szaloncukrokról. A szakmai kóstoló az Ibis Styles Budapest Center Hotelben zajlott a hotel támogatásának jóvoltából.
A mester zsűri mellett idén újra a gyerekek is külön fókuszba kerültek a Gyerekek kedvence kategóriával, amiben csak gyerekek kóstolták a gyártók által külön nekik szánt szaloncukrokat.