Még a legjobb esetben is csak stagnálni fogunk jövőre

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idei 1,5%-os visszaesés után jövőre is csak stagnálni fog, ami Szlovénia után a leggyengébb teljesítmény lesz a régióban. Az újabb széleskörű adóemelések és további jövő évi megszorítások hatására az államháztartási hiány idén és jövőre is 3% alatt maradhat. Ennek fenntarthatósága azonban kérdéses, így nem biztos, hogy jövőre kikerülünk a túlzottdeficit-eljárás alól. A jelenleg kedvező hazai pénzpiaci helyzet bármikor jelentősen romolhat.

Az IMF és az OECD után novemberben az Európai Bizottság is rontotta az EU várható 2012-13. évi növekedését (miközben az USA-ét emelték). Eszerint idén 0,3%-os visszaesés, jövőre 0,4%-os növekedés várható. A magyar gazdaság az átlagosnál sokkal rosszabb teljesítményt nyújt, ami a kiszámíthatatlan – a befektetői biztonságot, belföldi keresletet és hitelezési tevékenységet egyaránt súlyosan rontó – gazdaságpolitika következménye. Erre figyelmeztetett az IMF és az Európai Bizottság, és ezzel indokolta újabb leminősítését a Standard and Poor's is. Az ipari kivitel emelkedik, de a belföldre termelő és szolgáltató ágazatok teljesítménye jellemzően idén és jövőre is visszaesik. Idén 1,5%-os recesszió lesz, jövőre stagnálás és infláció várható.

A KSH lakossági felmérése szerint a foglalkoztatottak száma 2012. augusztus-október folyamán 71 ezer fővel, 1,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Ha azonban figyelembe vesszük a közmunkások számának több mint 30 ezer fős gyarapodását, a külföldi munkavállalás és a fekete foglalkoztatás terjedését, akkor a valódi (adózó és üzleti) magyarországi munkahelyek száma valójában csökkent. Ezt támasztja alá, hogy a legalább öt főt foglalkoztató cégeknél idén az első kilenc hónapban csaknem 2%-kal, 35 ezer fővel kevesebben dolgoztak, mint egy éve. Bár a kormányzat egyes munkavállalói csoportok olcsóbbá tett foglalkoztatásától bővülő munkaerő-keresletet remél, ez a piac szűkülése mellett alighanem csak illúzió marad.

A GKI PROGNÓZISA 2012-13-RA

A reálkeresetek idén az első háromnegyed évben 3,7%-kal csökkentek, s az év egészében is hasonló mérséklődés várható. A kiskereskedelmi forgalom gyorsulva zuhan (szeptemberben már több mint 3%-kal). Jövőre 1,5%-os reálkereset csökkenés valószínű, ami a lakossági fogyasztás idei 2%-os visszaesése után újabb 1%-os mérséklődést okoz. A befektetői bizalom hiánya és a korábban elkezdett nagy projektek kifutása következtében a beruházások visszaesése folytatódik, az idei 4% után 2%-os lesz. Az infláció az újabb adóemelések miatt - a csökkenő vásárlóerő ellenére - alig lassul, az idei 5,9%-ról 5,5% körülire, de valójában a gyorsulás sem zárható ki.

A jegybanki alapkamat folyamatos, 6%-ra való csökkentése hozzájárult az állampapír-hozamok csökkenéséhez, bár ezt elsősorban a nemzetközi likviditás látványos bővülése tette lehetővé. Ugyanakkor a belföldi piac és a hitelezés befagyása miatt ez nem segíti a növekedést, miközben erodálja a jegybank iránti bizalmat. A kormány láthatóan nem akarja az IMF-EU megállapodást, ennek híján viszont a finanszírozás drága és kockázatos marad. Fennáll a veszélye a forint gyengülésének és a kamatok emelkedésének.

 

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo