hirdetés

Második hónapja csökkennek az ipari termelői árak Németországban

Németországban éves összevetésben lassult az ipari termékek termelői árának növekedése januárban, egyúttal gyorsult az árak havi csökkenése.

hirdetés

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis honlapjának adatai szerint januárban a termelői árak 17,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban a decemberi 21,6 százalék után. Az elemzői várakozásokban alacsonyabb, 16,4 százalékos éves emelkedés szerepelt januárra.

Stabilizálódik a piac (Fotó: Depositphotos)
Stabilizálódik a piac (Fotó: Depositphotos)

Az előző havihoz viszonyítva 1 százalékkal csökkentek a termelői árak, miután decemberben 0,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel novemberhez mérve. Szakértők nagyobb, 1,6 százalékos havi csökkenéssel számoltak januárra.

Az energiaárak összességében évi 32,9 százalékkal nőttek januárban a decemberi 41,9 százalékos emelkedés után. Januárban az energiaárak éves szintű emelkedésére a legnagyobb hatást a földgáz nagykereskedelmi árának 50,7 százalékos (decemberben 52 százalékos), valamint a villamos energia árának 27,3 százalékos (decemberben 46,8 százalékos) növekedése gyakorolta.

Decemberhez képest az energiaárak 5 százalékkal csökkentek az előző havi 1 százalékos esést követően. A visszaesést erősítette a villamos energia árának 15,5 százalékos csökkenése decemberhez képest, miközben a gáz ára 0,9 százalékkal nőtt.

Az energia nélkül számolt termelői árak 10,7 százalékkal nőttek éves összevetésben januárban a decemberi 12 százalékos emelkedést követően.

Németországban tavaly átlagosan 32,9 százalékkal nőttek az ipari termelői árak, ami a legmagasabb ütem a felmérés 1949-ben indult kezdete óta. 2021-ben az ipari termelői árak átlagosan 10,5 százalékkal emelkedtek.

A termelői árakra tavaly az energiaárak alakulása volt a legnagyobb hatással. Az energiaárak átlagosan 86,2 százalékkal emelkedtek 2021. évi 24,8 százalék után. A földgáz ára átlagosan 132,8 százalékkal, a villamos energiáé 95,4 százalékkal, a kőolajtermékeké pedig 40,0 százalékkal nőtt.

Az energiától megtisztítva tavaly a termelői árak átlagosan 14,0 százalékkal nőttek a 2021. évi 6,1 százalékos növekedés után. (MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo