hirdetés

Kevés a munkáskéz, ami van, azt meg kell fizetni

Tovább csökkent a munkanélküliek száma, emelkedett a foglalkoztatottak aránya és így várhatóan tovább emelkedhetnek bérek, az egyre feszesebbé váló munkaerőpiacon, ahogy mind súlyosabb lesz a munkaerőhiány.
hirdetés

A május elejétől július végéig tartó három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 35 ezerrel 193 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal 4,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az előző három hónapos időszakban, azaz a második negyedévben 4,3 százalékos volt a munkanélküliség, amire tavaly november és idén január között már volt példa, de a 4,2 százalékos ráta a legalacsonyabb, mióta csak összehasonlítható adatok rendelkezésre állnak. A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 28 ezerrel, 99 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 1,2 százalékponttal, 3,9 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 7 ezerrel, 95 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 0,3 százalékponttal, 4,5 százalékra mérséklődött.

Kép: Pixabay

A munkanélküliség rekord alacsony szintje mellett a foglalkoztatottak száma új csúcsot ért el, 4 millió 434 ezer főre emelkedett, amely 62 ezerrel magasabb a tavaly tapasztaltnál. „A létszámbővülés összetétele kifejezetten kedvezőnek mondható, hiszen amíg 107 ezer fővel nőtt az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma, a közmunkások és a külföldi telephelyen dolgozók létszáma 40, illetve 5 ezerrel csökkent. A közmunkások száma havi szinten is további csökkenést mutatott, ezzel 200 ezer fő alá esett, de számuk még mindig meghaladja a munkanélküliekét” – írta a Piac & Profitnak küldött kommentárjában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Magad uram, ha más nem teszi
A szűkös munkaerő-piaci kínálat lépésre kényszeríti a cégeket: ha a piacon nem találnak kellő számú és minőségű munkavállalót, saját maguknak kell kiképezniük az embereiket. A trend a duális képzési programok mellett a felnőttképzési intézmények kínálatában és a belső képzésekben ölt testet. Úgy tűnik, a helyzettel a jogszabályalkotó kevésbé tud lépést tartani. Akár akkreditáció nélkül is sikeres lehet egy a vállalati igényre jól reagáló oktatási program.
További béremelkedés van kilátásban

Tovább menetelt felfelé a gazdaságilag aktívak aránya, amely a 15–64 évesek körében 71,4 százalékot ért el, amely szintén historikus csúcsnak tekinthető. Az aktivitási ráta hazánkban egyébként évek óta fokozatosan növekszik, azonban idén ezt a folyamatot tovább erősíthette a jelentős béremelkedés, amely főként az alacsonyabb keresetűeket érinthette a minimálbér és a garantál bérminimum emelése miatt.

„Összességében a hazai munkaerőpiac folyamatosan csúcsokat dönt, amely felveti a kérdést, hogy mennyi tér maradt még további javulásra. A jelenlegi soha nem látottan feszes munkaerőpiac mindenesetre arra jó lehet, hogy további béremelkedést kényszerítsen ki, valamint hogy csökkenthető legyen a közfoglalkoztatottak száma. Meglátásunk szerint a kedvező folyamatok nem törnek meg idén, és a munkanélküliségi ráta az év végén akár már 4 százalék alatt alakul majd” – vélekedett az elemző.

Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője nem találta meglepőnek, hogy folytatódott a munkaerőpiac feszesedése, azaz javultak a foglalkoztatási és munkanélküliségi mutatók. Véleménye szerint a nyári és őszi hónapokban is folytatódhat a munkanélküliségi ráta fokozatos csökkenése, amit két tényező határoz meg: a gazdaság általános fellendülése, illetve az idénymunkák megjelenése.

A versenyszférába kerülhetnek a közmunkások

Horváth András, a Takarékbank elemzője arra is rámutatott, hogy a magyar gazdaság továbbra is csaknem 700 ezres munkaerőtartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve. A foglalkoztatás bővülésének lassuló üteme azonban arra utal, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló és a foglalkoztatottság kezdi elérni a csúcsát a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjét tekintve.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a legújabb adatokról elmondta, hogy a szezonális munkák felfutásának is köszönhető a munkaerő-piaci adatok javulása, mivel a szakképzetlen munkaerő ebben az időszakban hagyományosan könnyen talál állást. A szakember azt is elmondta, hogy a részletes adatokon belül a fő számok mellett az aktivitási arány is javult, mégpedig 62 százalékra, a tavalyi 61,3 százalékról. Emellett a közmunkaprogramban 40 ezerrel kevesebben vannak, mint egy évvel korábban. A munkaerő-piaci szempontból legfontosabb elsődleges piacon foglalkoztatottak száma pedig 107 ezerrel 4,12 millióra nőtt. „Bár pontos adatokat nem lehet látni, de a közmunkaprogramból távozók egy része valószínűleg az elsődleges munkaerőpiacon kapott állást. Mindezek egy egészségesebb munkaerő-piaci szerkezet irányába mutatnak” - mondta Németh Dávid.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo