hirdetés

Hörcsögüzemmódba kapcsolnak a britek

Beindul a felvásárlás, a cégek és a fogyasztók is megkezdik a felkészülést a legrosszabbra, de van néhány olyan buktatója megállapodás nélküli kilépésnek az Európai Unióból, amire nem lehetséges előre készülni.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Pénzt tesznek félre a brit vállalkozások a „hard brexitre” – olvasható a The Guardian nemzetközi online kiadásában. Nem csoda: a katasztrofális kimenetelű alsóházi szavazással mindennél jobban megnőtt az esélye annak, hogy az Egyesült Királyság minden megállapodás nélkül pottyan ki március 29-én az Európai Unióból. Ebben a szcenárióban a gazdasági hatás miatt várhatóan ellátási nehézségekkel, 750 ezer munkahely elvesztésével és a brit GDP-növekedés több évig elhúzódó visszaesésével kell számolni, mint az a brit Trade policy Observatory és a Sussex-i Egyetem közös kutatásából kiderült.

You will find more infographics at Statista

A lakosság is megkezdte a felkészülést a nehéz időkre. Legalábbis ez látszik abból, hogy több olyan Facebook-csoport tagsága is meredek növekedésnek indult, amelyekben arról cserélnek információt, hogy milyen élelmiszerekből és gyógyszerekből kell „betáraznia” az átlag angolnak az elkövetkező hónapokban.
Sok szálon kötődnek a magyar és brit cégek
Már most látszik a BREXIT hatása a hazai cégvilágban is. 2004 és 2016 között folyamatosan növekedett Magyarországon az Egyesült Királyságbeli befektetők száma. A cégszám növekedés azonban teljesen befagyott a 2016-os BREXIT népszavazás óta, a bizonytalanság egyértelműen meglátszik a céginformációs mutatókban.
Halból és krumpliból nem lesz hiány, de ennyi volt a jó hír

A jó hír (mármint a briteknek), hogy halból és krumpliból nem lesz hiány, így az angol lakosság visszatérhet a tradíciókhoz az étkezés terén. A sajtkedvelőknek viszont már lehetnek nehézségei – igaz, ezt mi is észre fogjuk venni. A német tejipari szövetség arra hívta fel a minap a figyelmet, hogy Nagy-Britannia a napi tej- és tejtermékfogyasztásának csaknem felét az uniós tagállamokból (főleg Írországból, Franciaországból és Hollandiából) importálja. A „hard brexittel” nemcsak magas vámtételeket kell kirónia az Egyesült Királyságnak az eddig vámmentesen beáramló árukra, de az érvényes WTO-szabályozás szerint egészségügyi vizsgálatokat is el kell végeznie az élelmiszeripari termékeken. Nemcsak drágábban, hanem sokkal hosszabb idő alatt juthat tehát el az európai áru a szigetországba a kemény brexit után.

Ez várhatóan azt eredményezi majd, hogy a korábban Nagy-Britanniába irányuló friss tej- és tejtermékexport összeomlik, és az eddig ott felvevőpiacra került áruk dömpingárakon az uniós tagállamok piacaira kerülhetnek. Tavasszal tehát lehet, hogy a magyar boltokban is eljön a „sajtkánaán”. Vakarhatják a fejüket azok a britek is, akik, mondjuk, friss zöldséget tennének a salátájukba, vagy egy fürt szőlőt fogyasztanának el a sült hal után. A friss gyümölcs és zöldség 75 százalékát ugyanis szintén az unióból fedezi Nagy-Britannia. Ebből is hiány alakulhat ki a brit élelmiszerpolcokon – és túlkínálat miatt áresés az uniós boltokban. A húsvéti hagyományos báránysültből is lehet fennakadás: ezt is az ír mezőkről kerül sok brit asztalára. de a sonkás szendvicsek is ritkasággá válhatnak (Spanyolország), nem is beszélve az olyan tradicionális brit ételekről, mint a mazsolás (Olaszország) kuglóf. nem csak sonka, de időlegesen a tojás is lekerülhet az angol reggelik étlapjáról (Belgium és Franciaország), nem is beszélve a német kolbászról.

Tizenkét óra túl sok a friss tejnek, de a rákos betegeknek is

„Már tizenkét órás késedelem is jelentős fennakadásokat okozhat a friss élelmiszerek ellátásában, a szavatossági és lejárati idők betartása miatt” – indokolta Diane Coyle, a Cambridge-i Egyetem munkatársa a The Guardiannak, hogy miért vásárol egy kicsivel többet mindig a parlamenti szavazás óta. A valóságban nem tizenkét órás, hanem többnapos késedelemre készülhetnek fel a kiskereskedelmi egységeket ellátó szállítmányozók. A kormányzat a doveri terminál és London között ezért plusz kamionparkolók kialakítását is tervbe vette.

A vámosok készülnek, a kisvállalkozások tanácstalanok
Alig 100 nap, és Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót. A brit gazdaság pang, miközben az uniós országok kiépítik vámszolgálataikat.
A brit kormány sem lendít a helyzeten, az elmúlt időszakban több esetben is elhangzottak olyan kijelentések, amelyek csak a lakosság pánikhangulatát növelték. Az egészségügyi miniszter, Matthew Hancock például karácsony előtt kijelentette, hogy a brit Egészségügy Minisztérium most a világ legnagyobb hűtőgép-felvásárlója, mert nagy mennyiségű, az unióból behozott gyógyszert tárolnak be, és azokat valahol „hűteni kell.” A gond ott van, hogy bizonyos, a gyógyászatban felhasznált anyagoknál ez nem megoldás. Több, a sugárkezelésben felhasznált izotóp esetén a felezési idő például három nap, így ezek az anyagok már néhány órás késedelemnél hatástalanná válhatnak, nemhogy egy napokon keresztül húzódó vámvizsgálattal. De hiába táraz be a kormányzat bizonyos gyógyszerekből, egy pánikszerű felvásárlási hullám nagy valószínűséggel elkerülhetetlen lesz a brit patikákban. Ugyanakkor az a kérdés is felmerül – és brit ellenzéki képviselők fel is tették, hogy mennyire lesz problémamentes a „no deal” brexit, ha a kormány már hűtőszekrényeket vásárol? Hilary Benn munkáspárti képviselő ezt a kérdést szegezte neki a keményvonalas kilépéspárti toriknak, de választ nem kapott.

Van némi esély az anarchiára

A gazdasági szereplők már hónapok óta arra figyelmeztetnek, hogy egy megállapodás nélküli kilépés komoly fennakadásokat fog okozni az alapvető élelmiszer- és gyógyszerellátásban, ez pedig akár erőszakhoz és zavargásokhoz is vezethet. Pontosan ilyen jelenetekre került sor 2011 nyarán több angol városban. Abban a szezonban csaknem harmincmillió turista érkezett Londonba az olimpia miatt, ezért több észak-angliai területen ellátási zavarok tapasztaltak a lakosok, és több helyütt is kifosztottak üzleteket, miután a közösségi oldalakon olyan pletykák terjedtek el, hogy kifogyóban vannak az alapvető élelmiszerek. Persze attól senki sem tart, hogy a britek visszasüllyednek a barbárságba egy-két kimaradt rukkolaszállítmány miatt, de a belügyminisztérium komolyan veszi a felkészülést. Összesen 4,2 milliárd fontot különítettek el a rendőrség pluszkiadásaira, és ezer katona is készen áll majd a helyzet kezelésére, ezenkívül felhívták a kiskereskedelmi egységek vezetését, hogy erősítsék meg március végére a biztonsági intézkedéseiket.

Csúnya meglepetést hozhat a Brexit a magyar cégeknek
Az Egyesült Királyság és az Európai Unió között létrejött megállapodás szerint bár a szigetország 2019. március 29-én kilép a közösségből, az átmeneti időszakban, vagyis 2020. december 31-ig még az uniós szabályok lesznek érvényben a vámok, az áfa és a jövedéki adó kérdésében.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo