hirdetés

Hihetetlen erős az orosz hackerhadsereg

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő (wiper) támadások, az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát. Jó hír, hogy sok tervezett incidenst sikerült időben felderíteni és megakadályozni. A támadások zöme az orosz Sandworm hackercsoporthoz köthető, de van köztük olyan is, ami a Szörny Rt. animációs filmre utaló hivatkozásokat tartalmaz.

hirdetés

Tavaly év elején az ukrán intézményeket célzó DDoS-támadások között bukkant fel a WhisperGate adattörlő kártevő program, amelyet a hackerek zsarolóprogramnak álcáztak, felidézve a NotPetya 2017 júniusában történt esetét. Ez a taktika egyébként több, későbbi támadás során is megfigyelhető volt.

Napi szinten a kibertámadások (Fotó: Pixabay)
Napi szinten a kibertámadások (Fotó: Pixabay)

Mindössze néhány órával az orosz invázió kezdete előtt, 2022. február 23-án a HermeticWiper programot vetették be legalább öt ukrán vállalat több száz számítógépes rendszere ellen. A Hermetic Wiper képes letörölni a megfertőzött rendszer minden adatát, a célba vett hálózat számítógépeinek teljes tartalmát és azokat semmilyen módon nem lehet később visszaállítani. Más rosszindulatú kártevőkkel szemben a HermeticWiper valódi célja nem az adatlopás és így az anyagi haszonszerzés, hanem a puszta rombolás: véglegesen megsemmisíteni az adatokat, illetve a szabotázsakció révén leállítani a működő infrastruktúrákat. A HermeticWiper mellett a hackerakcióban a HermeticWizard nevű férget és a HermeticRansom zsaroló kártevőt is felhasználták. A HermeticRansom egy Go nyelven írt ransomware, amelyet szintén Ukrajnában használtak a HermeticWiper kampánnyal egy időben, valószínűleg azért, hogy elrejtsék az adattörlő program kártékony tevékenységét.

Invázió és tavaszi hullám

2022. február 24-én az első orosz csapásokkal egy időben egy másik pusztító támadás is érte Ukrajnát: az IsaacWiper nevű adattörlő egy ukrán kormányzati hálózatot vett célba. A 2022. februárjában megjelenő IsaacWiper egy sokkal kevésbé kifinomult kártevő, amely rekurzív módon véletlenszerű bájtokkal törli a célba vett lemezegységek minden fájlját, működése viszont az elemzések szerint kifejezetten lassú. Az invázió kezdetének napján az AcidRain wiper a Viasat KA-SAT modemek ellen intézett támadást, amelynek hatása Ukrajna határain kívüli területekre is kiterjedt.

hirdetés

Véleményvezér

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo