A Michelin Guide-ot először a francia gumiabroncsgyártó cég, a Michelin adta ki, hogy segítse a sofőröket szállást, éttermet és egyéb szolgáltatásokat találni útközben. Azóta a kulináris világ tekintélyes és befolyásos minősítési rendszerévé vált a Michelin Guide.
A Michelin-ellenőrök vagy értékelők névtelenül látogatják az éttermeket, és egy, kettő vagy három csillagot adományoznak a kiváló minőségű éttermeknek. A három csillagos „kivételes konyha, megér egy különleges utazást”.
Itt a világ 10 legjobb országa a három Michelin-csillagos éttermek száma szerint. Az adatok a Michelin Guide-ból származnak, és 2024 júliusában frissültek.
Franciaország a legtöbb háromcsillagos étterem otthona
A Michelin hazájában, Franciaországban található a világon a legtöbb háromcsillagos Michelin étterem, a 145 étteremből 30.
Az ország 660 Michelin-csillagos étteremnek ad otthont, ami a legmagasabb szám a világon.
Franciaország dominanciája a Michelin-rangsorban gazdag kulináris örökségében gyökerezik. A francia gasztronómia, mint a haute cuisine szülőhelye, ami azt jelenti, hogy „magas étkezés”. Ez a rendszer kiváló minőségű alapanyagairól, aprólékos előkészítéséről és művészi bemutatásáról híres.
Európában a legmagasabb a három Michelin-csillagos éttermek koncentrációja, beleértve a harmadik helyen álló Spanyolországot és a negyedik Olaszországot.
Spanyolország baszk régiója különösen híres Michelin éttermeinek sűrűségéről, amelyek főként San Sebastian és Bilbao városaira koncentrálódnak.