hirdetés

Gulyás Gergely miniszter nyelvújítóként debütált a Kormányinfón

Európában és Magyarországon is szankciós infláció van, szankciós felárat kell fizetni az energiáért, ami megjelenik a szállítási költségekben és ezáltal az élelmiszerárakban is, és súlyosan befolyásolja negatív irányba a magyar családok mindennapjait - fejtette ki a miniszter.

hirdetés

Először is gratulálunk Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszternek nyelvújító szándékáért. Ilyen közgazdasági fogalom ugyanis, hogy szankciós infláció a világ egyetlen közgazdasági tankönyvében sem található és így még Európában sem nevezte senki a mostani áremelkedéseket. Reméljük ez a remekbe szabott új szóvirág nem jut olyan sorsra, mint néhány próbálkozás a nyelvújítók korában. Sajnos a gőzmozdonyt ma is így hívjuk ahelyett, hogy a sokkal magyarosabb gőzpöfögészeti tovalöködöncöt használnánk. A sálat pedig nyaktekerészeti mellfekvencnek kellene nevezni, hogy mindenki pontosan értse miről is van szó.

Gulyás Gergely nyelvújítóként nem zsebkendőt kell adjon kolléganőjének, hanem orrfuvolászati négyzetrongyot (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)Gulyás Gergely nyelvújítóként nem zsebkendőt kell adjon kolléganőjének, hanem orrfuvolászati négyzetrongyot (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A szankciós infláció gondolatával is vannak nyelvészeti és tartalmi problémák, de reméljük ezeket sikerül meghaladni és nemsokára a világ összes közgazdasági tankönyvében találkozunk ezzel az új terminus technicusszal.

Első gond, hogy keveredik benne az ok és okozat. A szankciók ugyanis egy háború okozataként születtek és mint ilyenek nem feltétlenül alkalmasak egy betegség leírására. Ha egy ember szívinfarktust kap, akkor nem szoktuk összeesett betegségben szenvedőnek hívni, inkább szív- és érrendszeri problémával kezelik.

Második gond, hogy a magyar infláció tényleg speciális. Minden európai országot érintenek a szankciók az élelmiszerár-emelkedés mégis nálunk a legmagasabb. Ez tehát egyszerűen matematikailag így nem jön ki, hogy a szankciók önmagukban felelősök lennének az inflációért. Itt valaminek még meg kell bújnia a háttérben.

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo