Ha azonban a lakosság egyes csoportjait nézzük, akkor már tapasztalhatók eltérések a hal kedveltségénél. Például a férfiak között többen szeretik a halat, mint a nők közt.
A 2001. évi felmérés adatai szerint folytatódik az a tendencia, hogy a magasabb iskolai végzettséggel együtt növekszik a halat kedvelők aránya is. Ez a trend érvényes a fogyasztás gyakoriságára is.
Jövedelem szerint minél magasabb nettó jövedelemmel rendelkeznek a megkérdezettek, annál nagyobb arányban kedvelik a halat, és annál gyakrabban is fogyasztják.
Településnagyság szempontjából a korábbi kiegyenlítettebb helyzetet felváltotta néhány különbség. A kis falvak lakóihoz képest a nagyobb vidéki városokban, s főleg Budapesten szívesebben is, gyakrabban is eszik a halat.
Érdekes, hogy a korábbi évekkel ellentétben, újabban az egészséges táplálkozásra törekvők körében a hal híveinek aránya nem magasabb, mint azoknál, akik azt szokták enni, amihez éppen kedvük van. Az egészséges táplálkozás szempontjából a különbségek eltűntek a fogyasztás gyakoriságánál is.
A hal étkezési szokásainál a főzni tudás nem játszik lényeges szerepet.
Az egyes fogyasztói típusok közül azonban kiemelkedik az úgynevezett haspókok rendkívül pozitív viszonyulása a halhoz. Halfogyasztásuk gyakorisága azonban már átlagos.
A halfogyasztás gyakorisága szempontból kiemelkednek az átlagból az ínyencek , akik majdnem hetenként esznek halat. Ráadásul a fogyasztói szokások szempontjából legigényesebb, újdonságokra legfogékonyabb „ínyenc’ csoport érzékelhetően erősödik. Részaránya ugyanis az összes fogyasztókon belül, a két évvel korábbi 5-ről 9 százalékra emelkedett. Tagjai változatosan étkeznek. Szembetűnik náluk a különleges húsok fogyasztása.
Szeretnek vendéglőbe járni, rokonszenves számukra a nemzetközi konyha. Felülreprezentáltak közöttük a férfiak, magasan képzettek, nagy jövedelműek, fiatalok és középkorúak. Értékrendjükben figyelemre méltó, hogy kedvelik a társaságot, nyitottak az újdonságokra, - és hedonisták. Mindez vásárlásaiknál az alacsonyabb árérzékenységben tükröződik, az impulzusokra való fogékonyságukban, és a kényelmes vásárlás iránti igényükben.
Fiatalok és középkorúak a fő halfogyasztók
A hal évek óta a lakosság többsége által kedvelt élelmiszerek közé tartozik. A felnőtt lakosság közel kétharmada szívesen eszik halat. Fogyasztásának gyakorisága azonban alig változik. Ahogyan 1980-as évtized utolsó évében egy magyar átlagosan két és fél hetenként evett halat, úgy az idén is. Többek közt ezt állapítják meg a GfK Piackutató Intézet tizenkét éve rendszeresen végzett felmérései a felnőtt népességet reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezése révén az étkezési szokásokról.
Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?
Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia
2025. november 4., Budapest
Véleményvezér

Gulyás Gergely ismét egy otromba butaságot mondott
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sokszor hadilábon áll a valósággal.

Dagad a magyar kémbotrány, Magyar Péter szerint valóban érkeztek magyar kémek Brüsszelbe
Nemzetközi botrány felé közeledünk?

Csak nálunk vannak árrésstoppok, mégis Magyarországon a legmagasabb a térségben az élelmiszerinfláció
Rejtélyes a magyar infláció.