Ez akkora Brexit lesz, hogy a fal adja a másikat

A brit parlamenté lesz a végső döntés a brit kormány és az Európai Unió közötti kilépési tárgyalások eredményeként megszülető majdani megállapodásról Theresa May brit miniszterelnök szerint . A brit politikus beszéde alapján kemény lesz Nagy-Britannia kiválása az Unióból.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Pixabay

„A Brexit, az Brexit” – hangoztatta megválasztása óta Theresa May brit miniszterelnök. Most már lassan látjuk azt is, hogy ez mit jelent az ő olvasatában. Mai beszédében a politikus 12 pontból álló tervet mutatott be, amelyek alapján  Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból a vártnál is keményebb lesz.

Mint elmondta, arra számít, hogy Nagy-Britannia kívül találja magát az unió belső piacáról, valószínűleg kilép a vámunióból is és az Európai Bíróság joghatóságát sem ismeri majd el. "A  brit tagság megőrzése az egységes belső piacon azért nem lehetséges, mert az az EU-szabályok, köztük a szabad munkaerőmozgás uniós alapelveinek elfogadását jelentené, anélkül, hogy a brit kormánynak szavazati joga lenne e szabályozások alakításában. Emellett ha az Egyesült Királyság az EU egységes belső piacának tagja marad, akkor el kellene fogadnia az EU bíróságának jogi fennhatóságát is" - mondta. (A Brexit egyértelmű következménye lesz tehát, hogy – hasonlóan a jelenleg az Európai Unión kívüli országokból importált és oda exportált termékekhez – az Egyesült Királysággal folytatott kereskedelemben az árukat vámeljárás alá kell vonni. Az áfával kapcsolatos problémákról részletesebben itt olvashat!) „Nem fogadunk el részmegoldásokat, semmiféle egyik lábbal bent, a másikkal kint verzió nem megfelelő” – mondta Norvégia példájára utalva, amely például hozzáfér az EU belső piacához és ezért cserében komoly összeget fizet be a brüsszeli büdzsébe. Ennek ellenére Theresa May prioritásként emelte ki, hogy fennmaradjon a vámunió az Egyesült Királyság és Írország között és "a lehető legnagyobb mértékben hozzáférjen a belső piachoz".

Mi is megérezzük a britek kilépését
Más világ lesz az Európai Unióban Nagy-Britannia kilépésével, szűkebb, hatékonyabb döntéshozatalra lesz szükség Brüsszelben. A gazdasági vezetők a maradás pártján voltak, a magyar cégek is megérzik majd a változást. Hosszabb távon kevesebb lehet a hazánknak jutó uniós forrás. Mivel Magyarország és Lengyelország részesül egy főre vetítve a legnagyobb arányban az uniós pénzekből, ez minket érinthet a legsúlyosabban – hangsúlyozta a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója lapunknak. Az áttételes hatások lehetnek súlyosabbak az általunk megkérdezett szakértők szerint.
A politikus márciusban mutatja be az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek a kilépési tervet, majd két évet szán a tárgyalások lezárására, ezután pedig a brit Parlament mindkét házának meg kell szavaznia a kilépést. Így várhatóan 2019-re, de reményei szerint legkésőbb 2020-ra megvalósul Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból.

A brit miniszterelnök, aki kedden  ismertette kormánya Brexit-tárgyalási célkitűzéseit, háromnegyed órás beszédében kijelentette: tudja, hogy az EU-ban vannak olyan hangok, amelyek "büntető jellegű megállapodást" szorgalmaznak, abból a célból, hogy más országoknak "elmenjen a kedvük" a kilépéstől. Theresa May szerint azonban az EU saját magát is büntetné, mivel az uniós exportőrök ebben az esetben új vámkorlátokkal találnák szembe magukat, amikor "a világ egyik legnagyobb gazdaságának" szeretnék eladni termékeiket, veszélybe kerülnének az uniós vállalatok által a brit gazdaságban eszközölt több mint 500 milliárd font (180 ezer milliárd forint) értékű befektetések, és az EU-vállalatok elveszítenék hozzáférésüket a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjához.

Rosszul járnak a britek

Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt reflektorfénybe került London vezető nemzetközi pénzügyi központként betöltött szerepe. A pénzügyi szolgáltatások engedélyezésén keresztül (ún. passporting) az egységes piachoz való hozzáférése nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy London sikeresen megállja a helyét nemzetközi pénzügyi központként. A pénzügyi szolgáltatásnyújtási jog az EU-tagállamok mellett Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre is vonatkozik, és az Egyesült Királyság pénzintézetei számára akadálytalan hozzáférést biztosít az Európai Unió egységes belső piacához. Theresa May mondata az európai joghatóság elutasítására nézve azt jelenti, hogy London pozíciója veszélybe kerül.

A különböző – jegybankok, független elemzők, kutatóintézetek által futtatott- modellek szerint nem meglepő módon a Brexit legsúlyosabb közvetlen reálgazdasági hatásaival Nagy-Britanniában kell számolni. A bizonytalanság negatívan hat a fogyasztói, üzleti bizalomra, a beruházásokra, a tőkebeáramlásra, ennek megfelelően a növekedésre. Reális az esély, hogy a szigetország recesszióba süllyed.

Európában a közvetlen kereskedelmi kapcsolatokon túl, a tőkepiaci és a pszichológiai csatornán keresztül is érezhetőek lesznek a negatív hatások, de nyilván korlátozottabb mértékben. Az EKB szerint három év alatt összesen 3-5%pontnyi GDP veszteség várható. Recesszió tehát nem várható, de egyértelműen erősödnek a lefele mutató növekedési kockázatok. Magyarország direkt kitettsége a brit piac irányába alacsony, a közvetett hatások miatt azonban nálunk is erősödnek a lefele mutató kockázatok.

Skócia lelép?

Michel Sapin francia gazdasági miniszter szerint az Egyesült Királyság improvizál a Brexit kezelésében. "Senki nem készült fel. Láthatjuk, hogy improvizációs helyzetben vagyunk, ingadozás folyik a jó szándékú tárgyalások iránti elkötelezettségre vonatkozó, illetve a kemény, álláspontok között, amelyekkel állítólag lehetővé válna, hogy a tárgyalások a legjobb körülmények között kezdődjenek meg" - hangsúlyozta a francia miniszter. Michel Sapin szerint "mindez azt bizonyítja, hogy a brit kormánynak mennyire nincsenek eszközei egy olyan helyzetre, amelyet egyes tagjai nem akartak, és amely a kormányon belül is láthatóan nagyon kemény vitákat teremtett".

Nicola Sturgeon  skót miniszterelnök szerint "gazdasági katasztrófával" fenyeget az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unió egységes belső piacáról. Közölte: valószínűbbé vált, hogy Skócia "más jövőt" választ magának. Nicola Sturgeon hozzátette: a konzervatív brit kormány a jelek szerint úgy gondolja, hogy bármit megtehet Skóciával következmények nélkül. "Lassan rá kell ébredniük, hogy mekkorát tévednek" - fogalmazott a skót miniszterelnök. Sturgeon nem említi keddi nyilatkozatában az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről, azonban a minap figyelmeztette Theresa Mayt, hogy "súlyos hibát" követne el, ha blöffnek tekintené az újabb függetlenségi referendum tervét.

Mennyibe kerül a magyar cégeknek a Brexit?
A 2016. június 23-ai, brit uniós tagságról szóló referendum óta számos gazdasági előrejelzés látott napvilágot, azonban ezek mellett mindenképpen figyelmet érdemelnek a felmerülő adózási kérdések is. A PwC Magyarország Brexit-szakértői csapata a kilépésből eredően már több potenciális adózási nehézséget, változást azonosított, például a járulékfizetéssel, az AEO-engedélyekkel (engedélyezett gazdálkodó) és az importáfa-fizetéssel kapcsolatban. A Brexitet körülvevő bizonytalanságból fakadó kérdések közül az egyik legfontosabb, mindenkit foglalkoztató alapkérdés, hogy az adóváltozások többletköltséget eredményeznek-e a cégeknek.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo