Először lesz ugyanannyi nő és férfi sportoló az olimpián, az új biznisz a női sport

Idén nyáron a férfiak és a nők egyenlő számban képviseltetik magukat az olimpián. Az 1900-as párizsi játékokon mindössze 22 nő vett részt, vagyis a versenyző sportolók 2,2 százaléka. Az 1984-es Los Angeles-i játékokon a versenyző sportolók kevesebb mint negyede volt nő. A 2024-es viadalok azonban új mércét állítottak fel a sportegyenlőség terén. A 32 olimpiai sportág közül 28-ban lesz egyenlő a nemek száma.

Az Egyesült Királyságban a női labdarúgó-Európa- és Világkupa-mérkőzések rekordszámú nézettsége és látogatottsága az ország női szuperliga (WSL) exponenciális növekedését eredményezte. Háromszorosára nőtt a tömeg a WSL-mérkőzéseken, így az olyan csapatok, mint az Arsenal, női meccseket rendeznek a nagyobb stadionokban.

Az olimpiai és a professzionális sportágakban a közönség mérete dollárra változik. Az amerikai olimpiai jogtulajdonos, az NBCUniversal várhatóan több mint 1,4 milliárd dolláros hirdetéseladása a párizsi játékokon részben a női sportok iránti elkötelezettségnek köszönhető. Az ESPN 920 millió dolláros szerződése a női NCAA kosárlabda-mérkőzések közvetítésének jogáról tízszeres növekedést jelent az előző szerződéshez képest. A legutóbbi, 2022-ben az Egyesült Királyságban lejátszott női labdarúgó Európa-bajnokság bevétele 63,2 millió euró volt, ami majdnem az ötszöröse az előző 2017-es verseny bevételének, ami 38 százalékos éves növekedési rátát jelent.

A nagy és növekvő közönségnek köszönhetően a női sport franchise-ok is felértékelődnek. A WNBA franchise-ba történő befektetések várható növekedési rátája 2006 és 2024 között 13 százalék és 348 százalék között mozog. Az Egyesült Királyságban a WSL franchise-ok és az Egyesült Államokban a National Women's Soccer League franchise-ok értéke hasonló mértékben emelkedett. (spglobal)

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo