Egymilliárd euró érkezik Bezenyére, hirtelen mindenki ingatlanos lett

Földterületi botrányoktól hangos mostanában az osztrák és szlovák határnál lévő Bezenye, ahol előkészületben van egy egymilliárd eurós óriásberuházás. Egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a lakóparknak kiszemelt területnek és az ipari parki telkeknek.

Három éve másról sem hallani Bezenyén, mint hogy lesz-e szlovák lakópark, belterületbe vonják-e a volt laktanyát, jön-e még cég az ipari parkba és persze a legnagyobb kérdés: mihez lehet kezdeni azzal, hogy a német FAKT AG legalább egymilliárd eurót akar elkölteni több év alatt a falu határában. A cég agrártermékek feldolgozásához szeretne megépíteni egy gigaközpontot és nem tévedés: ezer lakást, egy hotelt, logisztikai központot és szolgáltató egységeket, sőt még egy szakiskolát is látni véltek, német felügyelettel - olvasható az Mfor.hu cikkében.

Kép:The Real Junk Food Project

Az írásban kiemelték, hogy a németek óriási tőkéjének a közeledte láthatóan sokak fantáziáját megmozgatta. Megindult a helyezkedés, egyesek nyilván úgy gondolkodtak, hogy egy ilyen stratégiai partner megjelenése csakis felértékeli a környéket és az ottani ingatlanokat. Példa van erre bőven, elég csak a közeli Győr vagy a távolabbi Kecskemét és Debrecen fejleményeit idehozni. Pár év alatt jöhet a felértékelődés, s egy ilyet megelőzni azzal, hogy valamit még „olcsón” megvesznek, csakis jó döntés lehet – gondolhatják sokan.

A kicsit több mint egy éve hivatalban lévő önkormányzat egyrészt rendőrségi feljelentést tett az előző (szintén független) helyi vezetés ellen és bírósági keresetet is indított amiatt, hogy úgymond „áron alul” adták el azt a 2,5 hektáros területet, ami a később kialakítandó ipari parkban volt. Ám sem az előző, sem a mostani önkormányzat nem járt sikerrel és egyelőre nem látszik, hogy túl sokan kapkodnának a területekért.

Tavaly augusztusban írták alá – a területileg érintett hegyeshalmi önkormányzattal együtt – a településrendezési szerződést a FAKT AG-vel. Ezzel megerősödött a hatalmas beruházás szándéka, pláne úgy, hogy – erről ebben a cikkben is írtunk – a német társaság Bezenyének és Hegyeshalomnak 100-100 millió forintot ajánlott fel különféle fejlesztésekre.

A termelőszövetkezet területén egy korábbi önkormányzati elképzelés szerint 500 négyzetméteres telkeket alakítanának ki, összesen mintegy 100-at és azt fiatal családosoknak adnák el, hogy növeljék a falu megtartó erejét és odavonzzanak másokat is. Ha tényleg lesz népszavazás, akkor annak kimenetelére, így magára a telekalakításra is még bizonyosan hónapokat kell várni.

A jelenlegi önkormányzat egyébként nem csupán azt vetette a Kammerhofer Róbert által irányított előző vezetés szemére, hogy „áron alul” értékesített ingatlanokat, hanem azt is, hogy jelentős, mintegy 63,5 millió forintos ki nem fizetett tartozást is felhalmozott. Jelezte továbbá, hogy egy ügyvéd segítségével egy 50 millió forintos sikerdíj ügyében is eljár, szeretné felülvizsgálni annak jogosságát.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo