Az autógyártók húzzák az ipart

Látszanak már a kilábalás jelei a magyar gazdaságban, ugyanakkor az ipari termelésünket még mindig szinte csak az autógyártás húzza, az export és az import is csak szerényen bővült.

Az autógyártók nélkül nem menne - Kép: SXC

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett adatai szerint az idén augusztusban az előzetes adatok alapján az ipari termelés 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint ugyanakkor 0,9 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal bővült az ipari termelés volumene augusztusban, így már harmadik hónapja mutatott növekedést havi szinten. Az idén január-augusztusban a KSH előzetes adatai szerint a kivitel értéke 53,5 milliárd euró (15 850 milliárd forint), a behozatalé 49,0 milliárd euró (14 485 milliárd forint) volt, a külkereskedelmi mérleg többlete 40 millió euróval volt kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A kivitel euróban számított értéke 0,9, a behozatalé 1,1 százalékkal nőtt.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary elemzője szerint az augusztusi ipari termelési adat a lassú kilábalás jeleit mutatja, de véleménye szerint a látványos pozitív fordulatra még várni kell. Kifejtette: nem okozott meglepetést, hogy a kiigazítatlan adat 1,4 százalékos visszaesést mutat az előző évhez képest, ezt az okozta, hogy az idén augusztusban kevesebb munkanap volt.

Az elemző szerint a lassú élénkülés az ipari szektorban összhangban van az európai konjunktúra alakulásával. Az eurózónából érkező mutatókból, például a javuló beszerzésimenedzser-index adatokból az tűnik ki, hogy a vezető gazdaságok kilábaltak a recesszióból. Hozzátette: erre valamilyen szinten a magyar gazdaság is rá tud csatlakozni, az igazi áttörésre azonban nálunk még várni kell. Véleménye szerint az idei harmadik negyedév, illetve a második félév várhatóan további lassú javulást hoz a növekedésben, és ebben az ipari export pozitív szerepet tölthet be. Összességében az idén 1-2 százalékkal bővülhet az ipari termelés.

Nyeste Orsolya szerint ugyanezek a folyamatok köszönnek vissza a külkereskedelmi statisztikában is: augusztusban megmaradt a mérlegtöbblet, ugyanakkor az export év/év alapon már csökkent. A csökkenésben itt is szerepet játszott a munkanaphatás, emellett az adatok arról árulkodnak, hogy a kivitel még nem mutat lendületes teljesítményt, vagyis a külkereskedelemben is csak lassan javulnak a folyamatok.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint az ipari termelés bővülhet az év hátralévő részében, a növekedés az utolsó negyedévben a bázishatások miatt különösen erős lehet. Elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, emellett a külső és a belső kereslet egyaránt javulhat. Az elemző az idén az ipari termelés 2-2,5 százalékos, jövőre pedig 6 százalékos növekedésére számít.

Suppan Gergely szerint az augusztusi export és import euróértékének csökkenése tavalyhoz képest nem meglepő, mivel a német külkereskedelmi adatok hasonló tendenciát mutattak augusztusban. Hozzátette: ugyanakkor az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra-indikátorok az európai gazdaság recesszióból való kilábalási folyamatát jelezték, a második félévben pedig megnőtt az esélye, hogy az euróövezeti gazdaságok újra növekedést mutathatnak. Így a külső kereslet várható javulása, valamint a felfutó hazai autóipari termelés hatására a külkereskedelmi többlet az idén elérheti a 7 milliárd eurót a tavalyi lefelé módosított 6,65 milliárd euró többlet után. Jövőre kismértékben tovább emelkedhet a külkereskedelmi többlet, mivel a belső kereslet várható élénkülését ellensúlyozhatja a külső kereslet javulása.

Előzzük Európát
Szeptemberben 2,7 százalékponttal, 54,5 pontra emelkedett augusztushoz képest a magyarországi beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke – jelentette be kedden a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Az euróövezeti mutató ennél kisebb mértékben bővült
Kis csalódást okoztak az augusztusi adatok a CIB Bank vezető elemzője szerint, az ipari termelés a kiigazított adatok szerint 0,7 százalékkal nőtt augusztusban, amely kissé elmarad a piaci várakozásoktól. Trippon Mariann hozzátette: a kibocsátás havi szintű emelkedése pozitív, de az év első nyolc hónapjában az ipari termelés továbbra sem érte el a tavalyi szintet, közel egy százalékkal elmarad attól. A vezető elemző az év egészére 2-3 százalék közötti ipari növekedésre számít, ami 2014-ben kismértékben tovább gyorsulhat 4 százalék fölé, mivel az európai növekedés fokozatosan beindulni látszik, így a főbb exportpiacokon nő majd a kereslet.

Kitért arra is, hogy a KSH adatai szerint az autóipar jól teljesít, de az összes többi szegmens továbbra is gyengélkedik. Az autóipar teljesítményének a felfutása csak arra elég, hogy kompenzálja a többi ágazat gyengébb teljesítményét - mondta. Szavai szerint a viszonylag gyengébb ipari adat a külkereskedelmi mérleg egyenlegére is rányomta a bélyegét: az augusztusi exporttöbblet a tavalyi évhez képest 606 millió euróról 621 millió euróra emelkedett, de ez nem a dinamikus exportnövekedésnek, hanem az import visszaesésének az eredménye.

A külkereskedelmi mérleg többlete a CIB Bank előrejelzése szerint idén 7,8 milliárd euró lesz, és 2014-ben meghaladhatja akár a 8 milliárd eurót is. Az erős exporttöbblet Magyarország külső egyensúlya szempontjából pozitív, mivel így a folyó fizetési mérleg is többlettel zárhat mindkét évben, ami csökkenti az ország sérülékenységét. Megjegyezte: az erős árumérleg és folyó fizetési mérleg adatok arra utalnak, hogy a belső kereslet élénkülése még várat magára.

Hodina Péter, a K&H Bank vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője szerint a legnagyobb kérdés az, hogy mikor sikerül az iparnak tartós növekedési pályára állnia. Véleménye szerint erre a következő hónapokban megvan az esély, mivel az újrainduló európai uniós beruházásokkal a kormányzati szektor, a Növekedési Hitelprogram (NHP) folytatódásával pedig a vállalati szektor is hozzájárulhat az ipari termelés élénküléséhez.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo