hirdetés

A nagy forint-gyengülésen már túlvagyunk?

A közép-európai hármak (CE3) valutáinak mérsékelt további gyengülése még elképzelhető, de az árfolyam-kiigazítás zöme jó eséllyel már lezajlott, áll az egyik vezető londoni befektetési csoport pénteki elemzésében, amely szerint ugyanakkor a következő egy évben nagy valószínűséggel nem lesz magyarországi jegybanki kamatcsökkentés.
hirdetés

Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege közölte: a cég stratégiai csoportja most már nem javasolja a befektetőknek a rövid pozíciók felvételét a magyar, a lengyel és a cseh valutában a jelenleginél számottevően gyengébb árfolyamokra, mivel e pozíciók kockázat-hozam profilja "már nem vonzó".

A GS londoni elemzői mindazonáltal módosították a magyarországi pénzügypolitikai kilátásokra adott előrejelzésüket, és most azzal számolnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank a következő tizenkét hónapban a jelenlegi 9,50 százalékon hagyja alapkamatát. A cég eddig 7,00 százalékra csökkenő MNB-kamatot valószínűsített éves távlatban. Nem mindegyik nagy londoni ház osztja azonban azt az előrejelzést, hogy leállt a magyar monetáris enyhítési kurzus.


A forint (kék), zloty (zöld) és a korona (piros) elmúlt egy hónapja az euró ellenében (%)

A nagy találkozó
A kelet- és közép-európai központi bankok vezetői Magyarországon találkoznak március 20-án - erősítették meg az MNB sajtóosztályán.
A munkatanácskozáson az osztrák, a cseh, a lengyel, a szlovák és a szlovén jegybank vesz majd részt az MNB elnökével együtt, az időpontot hónapokkal ezelőtt tűzték ki - mondták az MNB sajtóosztályán.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének e héten kiadott legújabb térségi elemzése szerint az elmúlt időszak meredek forintgyengülése után "bonyolultabbá váltak" ugyan a magyar pénzügypolitikai kilátások, de a ház ezzel együtt is 6,50 százalékra csökkenő jegybanki kamattal számol 2009 végéig.  A cég szerint a magyar infláció csökkenésének "rá kell ébresztenie a (jelenleg inkább kamatemelést árazó) piacot" arra, hogy a magyar jegybanknak lesz módja a további kamatcsökkentésre, amint a forintárfolyam stabilizálódik.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői már áprilisra várnak egy fél százalékpontos magyarországi kamatcsökkentést.


 

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo