hirdetés

A nép döntött: kell a közösségi gazdaság. Ehhez kell igazodni a törvényhozásnak

A fogyasztók mindenhol örömmel fogadják a közösségi gazdaság szereplőinek megjelenését. Van, ahol már a parlament is belátta, most az a feladata, hogy alkalmazkodjon ahhoz, amit az emberek szeretnének, és lebontsa az akadályokat, amelyek a közösségi gazdaság növekedésének útjában állnak. Az ezt kijelentő észt parlament szerint ez lenne a cél Európa más országaiban is.
hirdetés

Az észt parlament múlt pénteki sajtóközleménye szerint Európában először olyan törvényjavaslatot terjesztettek be, amelyben szabályoznák az Uberhez hasonló digitális platformok működését. A törvénytervezetet többek között Taavi Rõivas, észt miniszterelnök, Kristen Michal gazdasági miniszter, Toomas Hendrik Ilves köztársasági elnök, Kaja Kallas EP-képviselő és Kalle Palling, az észt parlament Európai kapcsolatok bizottságának elnöke is támogatja.

“Olyan szabályokat kell alkotnunk, amelyek a mai világban is működőképesek. A technológia lehetővé teszi számunkra, hogy erőforrásainkat okos, rugalmas formában használjuk, és nem engedhetjük meg, hogy a túlszabályozás álljon az innovációból fakadó előnyök útjába” – mondta Kalle Palling. (Itthon ezzel szemben egyelőre a taxisokra vonatkozó rengeteg, extra szigorú szabálynak próbálják alávetni az ubereseket is, például sárgára festenék ezeket a kocsikat is.)

Andrus Ansip, az Európai Bizottság Egységes Digitális Piacért felelős alelnöke szerint az észt vezetők ezzel egy különösen fontos lépést tesznek az európai digitális gazdaság kiépítése felé.

Kép: Fotolia

"Az észt parlamentnek nem a közösségi gazdaság mellett vagy ellen kell majd szavaznia; az emberek már döntöttek ezzel kapcsolatban"
“Az észt parlamentnek nem a közösségi gazdaság mellett vagy ellen kell majd szavaznia; az emberek már döntöttek ezzel kapcsolatban. Az észt parlamentnek most az a feladata, hogy alkalmazkodjon ahhoz, amit az emberek szeretnének, és lebontsa az akadályokat, amelyek a közösségi gazdaság növekedésének útjában állnak. Ugyanez lenne a cél Európa más országaiban is” – jelentette ki Ansip.

Hozzátette, hogy az Európai Bizottság – amely jelenleg az Egységes Digitális Piac megvalósításának folyamatát vizsgálja - nem tarthatja vissza a fejlődést: “Az Európai Bizottságnak nincs arra vonatkozó terve, hogy a piacok túlszabályozásával az innováció útjába álljon.”

“Üdvözöljük a javaslatot, amely azt mutatja, hogy a digitális és technológiai innovációt illetően Észtország továbbra is vezető szerepet tölt be Európában. Az olyan digitális platformok, mint, amilyen az Uber, előnyösek a gazdaság számára, valamint több ezer észt állampolgárnak biztosítanak rugalmas kereseti lehetőséget” – mondta Pierre-Dimitri Gore-Coty, az Uber Európáért felelős igazgatója.

Az Ubertől a bevándorlókig tart a megosztás gazdasága
A magányos ISIS-terrorista, a biztonságos életkörülményeket kereső migráns, a lakását bérbe adó vagy a kocsiját megosztó polgár ugyanazon spektrum más-más pontjain húzódnak meg. A P2P új techarzenálja forradalmasítja a gazdaságot, a társadalmat és a magánéletünket.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo