A mikrovállalkozások a legoptimistábbak

A kkv vezetők következő egy évre vonatkozó árbevétel várakozásai szinten maradtak, míg az eredményvárakozásai növekedést mutatnak az előző negyedévhez képest. A hazai vállalkozások átlagosan 3,9%-os árbevétel és 1,7%-os eredménynövekedést prognosztizálnak, ezzel az árbevétel várakozások megközelítik, az eredményvárakozások pedig meghaladják a válság kezdetén mért szintet. Az árbevétel és az eredmény jövőbeni alakulását tekintve is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, míg a kis- és középvállalatok kevésbé számítanak bevételük és nyereségük növekedésére – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb eredményéből. Más felmérések azonban ellentétes eredményt mutatnak.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Pixabay

Az 500 hazai kkv vezető megkérdezésén alapuló K&H kkv bizalmi index kutatás eredménye szerint a hazai kisvállalkozások helyzetét meghatározó tényezők közül a vevői kapcsolatokat követően a cég pénzügyeire vonatkozó várakozások a legfontosabbak. „A kkv vezetők jelenlegi árbevétel várakozásai hasonló képet mutatnak az előző negyedévhez képest. A következő egy évben átlagosan 3,9%-os árbevétel növekedéssel számolnak a cégek, ami gyakorlatilag nem jelent számottevő változást a tavalyi negyedik negyedév eredményéhez képest. A vállalkozások közel fele (49%) 0-6% közötti bevétel növekedést tervez, 29%-uk pedig ennél is nagyobb árbevétel növekedést valószínűsít, míg csupán 22%-uk számol a cég árbevételének csökkenésével” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Ellentétes eredmények
Áprilisban megtört a GKI–Erste konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének fél éve tartó emelkedése. A felmérés szerint most a fogyasztói és az üzleti várakozások is romlottak. Az eddigi javulás hajtóereje a fogyasztói bizalmi index volt, s az áprilisi romlás sem jelentős. Az üzleti várakozások viszont az idei első negyedévi stagnálás után csaknem tavalyi mélypontjukra estek.
A pesszimizmus okairól beszélgettünk Vértes Andrással, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnökével.
A Policy Agenda Kkv Konjunktúra Indexe szerint is változatlanul a szektor nehéz helyzetét tükrözi, messze van a 2011 elejei hangulattól, és jelenleg 45,2 százalékon áll. Az adatok azt mutatják, hogy a kis- és középvállalkozások vezetői szerint még várat magára a gazdaság fellendülése, és a cégek fejlesztési szándékai terén is kedvezőtlen az összkép.
A különböző árbevételű cégek árbevétel várakozásai jelentős eltérést mutatnak. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak, mivel 5,3%-os árbevétel növekedést valószínűsítenek, egyúttal egyedül náluk figyelhető meg az árbevétel várakozások növekedése az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben a kisvállalkozások és a középvállalkozások már harmadik negyedéve egyre kisebb mértékű - jelenleg 2,7% illetve 3%-os - árbevétel növekedésre számítnak.
Az eredmény várakozások tekintetében a cégek többsége (72%) növekedést prognosztizál, az átlagos elvárás 1,7%-os nyereségnövekedés. A középvállalatoknál az előző negyedévi mélyrepülés után csekély mértékben, 0,1%-ról 0,8%-ra növekedett nyereségvárakozásuk, de a kisvállalkozások is hasonlóan visszafogott profitnövekedésre számítanak, jelenleg 0,9%-os nyereségbővülést valószínűsítenek. E téren is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, hiszen ők jelenleg 2,1%-os nyereségnövekedéssel számolnak.

„A mikrovállalkozások árbevétel és nyereség várakozásoknál tapasztalt optimizmusa feltehetően összefügg a fogyasztói bizalmi index legutóbbi, nagymértékű növekedésével, ami vélhetően alacsony mértékű inflációnak és a 10%-os rezsicsökkentésnek köszönhető. A fogyasztás ugyan továbbra is stagnál, de a háztartások megtakarítási állománya növekedni tudott, ami hozzájárulhat a fogyasztás növekedésének beindulásához” – mondta el a kkv szakértő.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo