hirdetés

Joga van-e a nőknek az abortuszhoz?

Miközben a világ az ukrajnai háborúval van elfoglalva, az amerikai közvéleményt inkább a nők abortuszjoga foglalkoztatja. A kansasi polgárok tegnap úgy döntöttek, hogy a nőket megilleti a terhességmegszakítás joga, akár tetszik valakiknek, akár nem.
hirdetés

Az amerikaiak abortusz vitája azzal kezdődött, hogy a legfelsőbb bíróság júniusban érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, vagyis szövetségi szinten hatályon kívül helyezte a terhességmegszakításhoz való jog alkotmányos védelmét. Ugyanakkor az 50 államból álló országban nincs jogharmonizációs kötelesség, mint az Európai Unióban, vagyis attól függően, hogy ki melyik államban él, akár egész más szabályok vonatkozhatnak rá azokban a kérdésekben, amelyeket nem szabályoz a szövetségi alkotmány. Így most abortusz ügyben meg is kezdődött az osztódás.

Kansas: szabad az abortusz (Fotó: depositphotos)

A Reuters beszámolója szerint a kansasi szavazók most úgy döntöttek, hogy az ottani republikánus többségű törvényhozás nem korlátozhatja az abortuszjogot. Érdekes, hogy az elemzők ellentétes eredményt vártak, mert a republikánusok általában nagyobb számban jelennek meg a voksolásokon, mint a demokraták és a függetlenek. Azonban most részvételcunami történt, sokkal többen mentek el voksolni, mint azt a korábbi gyakorlat alapján gondolták.

Az eredmény pedig 98 százalékos összesítés után egyértelmű. A szavazók 59 százaléka támogatja a terhességmegszakítás jogának megőrzését, míg 41 százalék inkább eltávolította volna a kansasi alkotmányból. Joe Biden amerikai elnök máris üdvözölte a döntést. A szövetségi legfelsőbb bíróság nyár eleji döntése óta egyébként sokan utaztak ide más államokból, ahol szinte teljesen betiltották az abortuszt. Egy helyi klinika szóvivője elmondta: pácienseik hatvan százaléka érkezik más államból. Nemsokára újabb hasonló voksolások várhatók például Kentuckyban, Kaliforniában, Vermontban és valószínűleg Michiganben is.

SZAVAZZON!

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo