Amíg lehet, úgyis a pizzát választjuk...

Hozzájárulhat a rák kialakulásához a zacskós leves, a fagyasztott pizza, az édesített gabonapehely. Francia kutatók az előregyártott élelmiszerek hatását vizsgálták – és inkább a friss ételt, a zöldséget, gyümölcsöt ajánlják...

Tudjon meg mindent az EU vadonatúj Omnibus-csomagjáról, a szabályozás aktualitásairól, az MNB elvárásairól!
Hallgasson meg tapasztalt cégvezetőket az ESG-kihívások leküzdéséről!
Inspirálódjon, networkingeljen és szerezzen versenyelőnyt a fenntarthatóság terén!

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

 

Párizsi és brazil egyetemek kutatói állami támogatással vizsgálták éveken át, több, mint százezer ember bevonásával, milyen kihatással van készre gyártott, tartósított élelmiszerek rendszeres fogyasztása.

A jellegzetes minta sok embernek ismerős: reggelire édesített gabonapehely, hiszen az oly jóízű, ebédre, mert kevés az idő, zacskóleves, hozzá fagyasztott szendvics, estére pedig a legegyszerűbb a pizza – immár az otthoni hűtőből.

Pixabay

A felmérések szerint a fejlett ipari országok lakóinak negyede-fele napi kalóriaszükségletét ilyen élelmiszerekből fedezi. Azokhoz járulnak még az üdítőitalok, édességek, chipsek. Mindezek valóban ízlenek, de komoly hátrányaik vannak, hiszen sok cukrot, sót, vagy zsírt tartalmaznak.

Emellett egy sor adalékanyagot, amelyekkel az élelmiszert tartósítják, színezik, ízesítik, és a többi. Ugyanakkor a gyártásnál, hevítésnél problematikus anyagok keletkezhetnek, mint a rákot okozó akrilamid, vagy az úgynevezett mesterséges transz-zsírok. Mindezek az anyagok hozzájárulhatnak daganatos betegség kialakulásához.

Azt, hogy tartósított, fagyasztott, előregyártott élelmiszerek rákot okoznak, a kutatók nem állítják.
Így mérgeznek minket a nagyvállalatok
Rákkeltő kadmium és arzén a talajvizekben, több száz tonnányi higany a talajban, mérgek által veszélyeztetett ivóvízkutak. Ilyen és ehhez hasonló szennyezéseket tár fel a Green
Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy bár az élelmiszeriparban alkalmazott adalékanyagok (egyedi vizsgálat alapján) engedélyezettek – azt, hogy együtt alkalmazva milyen hatásuk lehet, már nem vizsgálják.

Tény viszont, hogy a vizsgálat eddigi nyolc évében a rák előfordulása valamelyest nőtt azoknál, akik még több tartós élelmiszert fogyasztottak. A szakértők tanácsa, anélkül, hogy az ügyben ítéletet mondanának, nem új: együnk lehetőleg friss élelmiszert, közte minél több zöldséget, gyümölcsöt...

(Forrás: Der Spiegel)

Véleményvezér

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába 

Bevásárlóturizmusra spekulál egy román vállalkozó.
Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat

Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat 

Nincs következménye az uniós pénzek széthordásának.
Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni

Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni 

Nyolc éve nem veszik észre az egészségbiztosítónál az inflációt.
Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból

Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból 

Becsapott a villám a Fideszbe.
A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest

A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest 

Szomorú statisztika a mobilpiacon.
Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra

Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra 

Meglepetésre ébredt egyik reggel a polgármester.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo