Amíg lehet, úgyis a pizzát választjuk...

Hozzájárulhat a rák kialakulásához a zacskós leves, a fagyasztott pizza, az édesített gabonapehely. Francia kutatók az előregyártott élelmiszerek hatását vizsgálták – és inkább a friss ételt, a zöldséget, gyümölcsöt ajánlják...

Honnan kerít pénzt a kormány a 14. havi nyugdíjra?
Mit okoznak a kedvezményes hitelek?
Lesz ítélet az MNB-botrányban a választásokig?

Online Klasszis Klub élőben Simor Andrással!

Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi jegybankelnököt!

2025. november 12. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 

Párizsi és brazil egyetemek kutatói állami támogatással vizsgálták éveken át, több, mint százezer ember bevonásával, milyen kihatással van készre gyártott, tartósított élelmiszerek rendszeres fogyasztása.

A jellegzetes minta sok embernek ismerős: reggelire édesített gabonapehely, hiszen az oly jóízű, ebédre, mert kevés az idő, zacskóleves, hozzá fagyasztott szendvics, estére pedig a legegyszerűbb a pizza – immár az otthoni hűtőből.

Pixabay

A felmérések szerint a fejlett ipari országok lakóinak negyede-fele napi kalóriaszükségletét ilyen élelmiszerekből fedezi. Azokhoz járulnak még az üdítőitalok, édességek, chipsek. Mindezek valóban ízlenek, de komoly hátrányaik vannak, hiszen sok cukrot, sót, vagy zsírt tartalmaznak.

Emellett egy sor adalékanyagot, amelyekkel az élelmiszert tartósítják, színezik, ízesítik, és a többi. Ugyanakkor a gyártásnál, hevítésnél problematikus anyagok keletkezhetnek, mint a rákot okozó akrilamid, vagy az úgynevezett mesterséges transz-zsírok. Mindezek az anyagok hozzájárulhatnak daganatos betegség kialakulásához.

Azt, hogy tartósított, fagyasztott, előregyártott élelmiszerek rákot okoznak, a kutatók nem állítják.
Így mérgeznek minket a nagyvállalatok
Rákkeltő kadmium és arzén a talajvizekben, több száz tonnányi higany a talajban, mérgek által veszélyeztetett ivóvízkutak. Ilyen és ehhez hasonló szennyezéseket tár fel a Green
Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy bár az élelmiszeriparban alkalmazott adalékanyagok (egyedi vizsgálat alapján) engedélyezettek – azt, hogy együtt alkalmazva milyen hatásuk lehet, már nem vizsgálják.

Tény viszont, hogy a vizsgálat eddigi nyolc évében a rák előfordulása valamelyest nőtt azoknál, akik még több tartós élelmiszert fogyasztottak. A szakértők tanácsa, anélkül, hogy az ügyben ítéletet mondanának, nem új: együnk lehetőleg friss élelmiszert, közte minél több zöldséget, gyümölcsöt...

(Forrás: Der Spiegel)

Véleményvezér

A magyar vállalkozók által fizetett áramár a negyedik helyen Európában

A magyar vállalkozók által fizetett áramár a negyedik helyen Európában 

A magyar vállalkozók horroráron kapják az áramot.
Az orosz felszabadító erők nyomában teljes pusztulás, kihalt települések

Az orosz felszabadító erők nyomában teljes pusztulás, kihalt települések 

Halott vidék a felszabadító orosz seregek mögött.
Putyin összes terve romokban

Putyin összes terve romokban 

Putyin nem így tervezte.
Magyar Péter a Fidesz kommunikációján mulat

Magyar Péter a Fidesz kommunikációján mulat 

Folyik a politikai iszapbirkózás.
Ismét egy lista, amelyben élen járunk, a kamuzás

Ismét egy lista, amelyben élen járunk, a kamuzás 

A magyarok szerint mi kamuzunk a legtöbbet Európában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo