Amíg lehet, úgyis a pizzát választjuk...

Hozzájárulhat a rák kialakulásához a zacskós leves, a fagyasztott pizza, az édesített gabonapehely. Francia kutatók az előregyártott élelmiszerek hatását vizsgálták – és inkább a friss ételt, a zöldséget, gyümölcsöt ajánlják...

Megváltó vagy „csak” leváltó lehet Magyar Péter? Kihúzza az Orbán-kormány 2026-ig?
Meddig marad szankciós listán Rogán Antal? Mi lesz a régi ellenzékkel?
Online Klasszis Klub élőben Kéri Lászlóval!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a politológustól!

2025. január 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 

Párizsi és brazil egyetemek kutatói állami támogatással vizsgálták éveken át, több, mint százezer ember bevonásával, milyen kihatással van készre gyártott, tartósított élelmiszerek rendszeres fogyasztása.

A jellegzetes minta sok embernek ismerős: reggelire édesített gabonapehely, hiszen az oly jóízű, ebédre, mert kevés az idő, zacskóleves, hozzá fagyasztott szendvics, estére pedig a legegyszerűbb a pizza – immár az otthoni hűtőből.

Pixabay

A felmérések szerint a fejlett ipari országok lakóinak negyede-fele napi kalóriaszükségletét ilyen élelmiszerekből fedezi. Azokhoz járulnak még az üdítőitalok, édességek, chipsek. Mindezek valóban ízlenek, de komoly hátrányaik vannak, hiszen sok cukrot, sót, vagy zsírt tartalmaznak.

Emellett egy sor adalékanyagot, amelyekkel az élelmiszert tartósítják, színezik, ízesítik, és a többi. Ugyanakkor a gyártásnál, hevítésnél problematikus anyagok keletkezhetnek, mint a rákot okozó akrilamid, vagy az úgynevezett mesterséges transz-zsírok. Mindezek az anyagok hozzájárulhatnak daganatos betegség kialakulásához.

Azt, hogy tartósított, fagyasztott, előregyártott élelmiszerek rákot okoznak, a kutatók nem állítják.
Így mérgeznek minket a nagyvállalatok
Rákkeltő kadmium és arzén a talajvizekben, több száz tonnányi higany a talajban, mérgek által veszélyeztetett ivóvízkutak. Ilyen és ehhez hasonló szennyezéseket tár fel a Green
Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy bár az élelmiszeriparban alkalmazott adalékanyagok (egyedi vizsgálat alapján) engedélyezettek – azt, hogy együtt alkalmazva milyen hatásuk lehet, már nem vizsgálják.

Tény viszont, hogy a vizsgálat eddigi nyolc évében a rák előfordulása valamelyest nőtt azoknál, akik még több tartós élelmiszert fogyasztottak. A szakértők tanácsa, anélkül, hogy az ügyben ítéletet mondanának, nem új: együnk lehetőleg friss élelmiszert, közte minél több zöldséget, gyümölcsöt...

(Forrás: Der Spiegel)

Véleményvezér

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe 

Kölcsönösen árulással vádolják egymást.
A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe

A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe 

Vége a Gazprom nagyhatalmi státuszának.
Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart

Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart 

Reméljük Orbán Viktor testőrei remek dzsungelharcosok.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo