Öntörvényű pálinka

A pálinkafőzés segít a takarékos paraszti gazdálkodás fenntartásában, nem vész kárba a lehullott gyümölcs - hirdette meg a kormányfő a 29 pontos akciótervben. Az új jogszabály alapján adómentes a magánfőző 50 liternyi párlata. Az egy főre jutó elfogyasztott tiszta alkohol mennyisége hazánkban meghaladja a 11 litert, de nem ezért nem látják kristálytisztán a falvakban, hogy milyen is lesz a hatása az új törvénynek

Tudni szeretné, mi vár Önre 2025-ben?
Mit okoz, hogy ingatlancélra is elkölthetőek a nyugdíjmegtakarítások?
Hogyan érinti ez a piacokat, merre mennek az ingatlanárak és az épitőipari árak?
Pogátsa Zoltán, Farkas András, Nagygyörgy Tibor
és sok más kíváló szakértő ezúttal élőben osztja meg nézeteit!

Találkozzunk személyesen!

2024. november 21. 16:00 Budapest

Részletek és jelentkezés itt

Boldogkőváralja: Félmilliós lepárló

Boldogkőváralja messze földön híres gyümölcseiről, a beérő, idén is bő termést a Boldogkő-Fruit Kft. a saját ültetvényeiről gyűjteti a tartályokba, nemkülönben a környék gazdái: ők is igyekeznek mielőbb bejutni a terméssel a lepárlóüzembe.

- A pálinka hivatásos cégeit nem hozza rosszabb helyzetbe a párlatok főzését széles körben engedő új törvény, a jó pálinka nem szorul ki a piacról - kommentálja az új szabályokat Czakó Gábor ügyvezető igazgató, aki szerint azok, akik saját termésük otthoni feldolgozására adnák a fejüket, mindenekelőtt kénytelenek venni egy szabályos lepárlót, legkevesebb 500 ezer forintért. Ha nem, akkor marad a bérfőzetés, melynek során 50 liter gyümölcsszeszt - azaz 50 liter 86 fokos párlatot - 0 forint jövedéki adóval készíttethetnek el. Sokkal többen lesznek azok, akik elviszik a cefrét a környékbeli vállalkozáshoz, mint akik vesznek otthonra egy saját lepárlót.

Jól járnak így is, hála az adókönnyítésnek, fél áron jutnak hozzá a pálinkájukhoz. Értékesíthető italra is szert tehetnek, ha igényelnek zárjegyet, de ez már nem túl jó üzlet, Czakó Gábor szerint a házi bögrecsárdák sem válnak okafogyottá. - A termelő szabadon viheti a közeli piacra a gyümölcsöt, a mézet, a lekvárt, a tejet s persze a házi párlatot is, de az ital után meg kell fizetnie a kereskedelmi adórészt - magyarázza az ügyvezető igazgató. Attól persze senki nem fél, hogy ha bekopogtat egy ház kapuján a turista, akkor ne kaphatna egy felest...

A Zsindelyes, a Zwack, az Agárdi, a Bestillo egymással fog versenyezni a jövőben is, de nem a házaknál készülő, illetve a bérfőzésből származó párlatokkal. Augusztus közepén - ekkor jártunk Boldogkőváralján - a környékbeliek óvatos kivárását tapasztalhatta a pálinkafőzde vezetője:

- "Tavaly ilyenkor azért csörgött a telefonom, mert időpontokat kértek a főzetéshez, most csupán érdeklődnek, mikortól lehet ingyenesen pálinkát készíttetni." Abban azonban biztos az ügyvezető, hogy a gyümölcsszüret után az idén sem lesz érdemben több a párlatfőzető, az emberek ezután is közvetlen fogyasztásra igyekeznek értékesíteni a leszedett termést, a lekvár, a befőtt, a szörp is megelőzi a főzetést. Él a rossz beidegződés: amit másként már nem lehet felhasználni, még jó lesz pálinkának.

- Az embereknek a pálinkáról a házi kerítésszaggató jutott eszükbe - emlékeztet a hat-nyolc évvel ezelőttig tartó múltra az ügyvezető. Azóta azonban teljesen új felfogású pálinkaipar született, a minőségre esküdtek fel az új arculatért szövetkező vállalkozások. Ez a szakma saját, a piacon egyre magasabban jegyzett törvénye.

Szeszfőzés számokban
■ A szeszfőzdék által szabad forgalomba bocsátott pálinka mennyisége a 2008. évi 4,05 millió hektoliterfokról 2009-re 6,70 millió hektoliterfokra emelkedett, ez több mint 65 százalékos növekedés, tudta meg a Piac & Profit a Vám- és Pénzügyőrségtől. Sipos Jenő ezredes adataiból kitetszik, az elmúlt években Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és a Dél-Alföldön bocsátották szabad forgalomba a bérfőzdékben előállított pálinka több mint 60 százalékát.
■ Tavaly az előállított bérfőzött pálinka mennyisége az előző évihez viszonyítva több mint 50 százalékkal, 4,4 millió hektoliterfokról 6,7 millió hektoliterfokra emelkedett. A bérfőzetők száma 228,375 ezer főről 314,574 ezerre nőtt.
■ Gyümölcsfajtánként megvizsgálva a szeszfőzdék által a bérfőzetők részére kiadott pálinka mennyiségét, megállapítható, hogy 2009-ben ismét vegyes gyümölcsből készült a legtöbb párlat (77,5 százalék).
■ A tiltott pálinkafőzés minden régióban előforduló jogsértés. Tavaly országszerte 125 engedély nélküli lepárló berendezést és 553 ezer liter cukorcefrét foglaltak le.

Halmaj:Készülékhez oklevelet!

Az adóelkerülést üldözik
A vámhatóság szerint a szeptember 27-ével hatályba lépő rendeletmódosítást követően a jövedéki szabályozásba a bérfőzés mellett bevezetik a magánfőzést. A magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat adómentes, feltéve, hogy azt a háztartáson belül személyesen fogyasztják el. A magánfőzésben előállított 50 liter párlatnak 50 liter 86 térfogat-százalékos gyümölcsszesz felel meg. A desztillálóberendezés beszerzését ezután nem szükséges a vámhatósághoz bejelenteni. A hatóság sem a berendezést, sem a párlat minőségét nem ellenőrzi, azonban, ha a magánfőző a bejelentésében az adó megállapításához szükséges adatokról valótlanul nyilatkozik, a főzőeszközöket lefoglalják.

Ötliteres zománcozott fazék rézfedővel, csaptelepről hűtve - mutatja be az életveszélyes házi pálinkafőzők egyikét az igazságügyi szakértő. Ruszkai József hétköznapi foglalkozása azonban nem a tiltott berendezések „feltérképezése", hanem a pálinkafőzéshez szükséges eszközök gyártása. A halmaji Ruszkai és Ruszkai Kft. tulajdonosa mostanában napi négy-öt megkeresésre válaszol: az új idők „pálinkásai" vennék a berendezéseket.

- Az ár „lehűti" az érdeklődőket - magyarázza a szakember. - Cégünk most találkozik a hazai piaccal, eddig osztrák vevőknek adtunk el, ott volt engedélyezett az ital otthoni előállítása.

A halmaji iparos szerint nem alkonyul be a zugfőzésnek, az ipari léptékben szabályt sértők aligha érik be a saját fogyasztásra engedélyezett mennyiséggel vagy azzal, hogy zárjegy alapján adózzanak. Ez a kör a jövőben is rengeteg rossz minőségű főzettel fog operálni. Ruszkai József szerint kizárólag jó alapanyagból lehet még jobbat csinálni a megfelelő berendezések segítségével, de csak akkor, ha az elő-, a közép- és az utópárlatok leválasztását hozzáértő mesterek végzik.

- Sokan az interneten „beszélik meg" a szakma fortélyait, de szakkönyvekből sincs ma már hiány - utal a szellemi háttérre. - De mivel már szabad a vásár, nem lenne baj, ha elejét lehetne venni, hogy a párlatokat barkácsolt készülékekkel, hiányos szakismerettel elő állíták elő.

Szerencsére az új jogszabályok után is a legtöbben a bérfőzés vállalkozásaihoz viszik el a pálinkának szánt gyümölcsöt. Ruszkai József szerint ott legalább a szakmát kitanult emberek állítják elő az innivalót.

Tokaj-Hegyalja: Kincs, ami nincs?

Úgy nincs aszútörköly, hogy közben van. A térségben minden magánháznál, pincészetnél akadhat ilyen ital, noha nem biztos, hogy egyetlen kupicányit is birtokolni lehetne. Tokaj-Hegyalján, mint minden rendes borvidéken, a törköly része a helyi „ivókultúrának", pedig...

Névadó
Pálinkát csak Magyarországon termelt gyümölcsből, szőlőből és törkölyből lehet előállítani, az új jövedéki szabályozás engedi a borseprőből, borból, sörből és gabonából történő lepárlást is, ezeket viszont nem hívhatják pálinkának - idézte a HVG a Pálinka Nemzeti Tanács alelnökét, Piros Lászlót.

- Négy-öt éve terveztük, hogy az aszútörkölyből pálinkát főzünk, de a szabályok kirekesztettek bennünket - szól dr. Kovács Tibor, a tokaji Hétszőlő birtokigazgatójának kommentárja. - Az új pálinkatörvény a magánembernek kínál adómentességet, a kereskedelmi célra való főzéshez változatlanul le kell tenni 30 millió forint „kauciót".

- Azért nincs aszútörkölyük, mert se nem elég kicsik, se nem elég nagyok?

- Valahogy úgy. Pedig a Hétszőlő udvarán ott van egy komplett régi palackozóüzem, a borászati „melléktermékek" pedig itt keletkeznek a borászatban.

- Aszútörkölyük mégis akad, hogyan is?

- Az újfehértói Zsindelyes vesz tőlünk aszútörköly-alapanyagot, amiből előállítja a pálinkát, mi azt megvásároljuk tőle, s kizárólag a pincészetünkben értékesíthetjük az oda betérőknek.

- Évszázados szellemi és technológiai infrastruktúrával rendelkeznek Tokaj-Hegyalján, netán „holttőkeként"?

- Lényegében igen, pedig a borászatban dolgozóknak nem csak rövid ideig tartó alkalmi munkájuk lehetne. Az aszútörkölyt lepárolhatnánk, letölthetnénk, érlelhetnénk, majd az értékesítési csatornáinkban a bor mellett piacra vihetnénk. De nem tehetjük - vannak még hungarikumtartalékaink...

Füzér: Erdei melankólia

Jó szezonban lehet 20 liternyit főzni belőle, de csak ötévente - ismerteti a természet diktálta szabályokat Horváth Jenő, Füzér polgármestere.

A barkócaberkenye-pálinka alapanyagát, a magas fákon található, a csipkénél is kisebb erdei gyümölcsöt különösen nehéz összegyűjteni, italkülönlegességgé varázsolni. Az új pálinkafőző-törvény füzéri értelmezése szerint az erdőtulajdonos gazdák szedhetik össze a vadgyümölcsöt, s az ő privilégiumuk az itókák elkortyolgatása is.

A zempléni térségnek az erdei párlatok lehetnek az unikumai. Azt, hogy kora őszre lesz-e egyetlen palacknyi is a ritkán termő, ritkán kóstolható barkócaberkenye nedűből, Matolcsy György tapasztalhatja meg, jegyzik az ígéretét, hogy a nemzetgazdasági tárca vezetője október 16-án díszvendége lesz az első szabad zempléni házi pálinka napjának. A polgármester az ősi hagyományokhoz visszanyúló törvénynek gondolja a pálinkafőzés új jogszabályát, melynek a füzéri ember roppant módon örül is. Füzéren azok mind főzni is fognak, akiknek vannak gyümölcsfái, szakszerű ismeretekkel rendelkeznek, s meg is becsülik a végeredményt.

Patikaszer is?
A pálinkával - a táplálkozástudomány szakértői szerint - oldani lehet a fáradtságot, segíteni az emésztést. A tiszta, jó minőségű pálinka csökkenteni képes a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, s mérsékelhető vele a vér zsírszintje is. A népi gyógyászat szerint jó fogfájás csökkentésére, meghűlés gyógyítására. Régebben sebekre, csonttörésekre is ráöntötték. Köhögést, rekedtséget gyógyítottak ágyas pálinkával, a magas vérnyomás ellen pedig fokhagyma-pálinka „koktélt" ajánlottak.

 

Véleményvezér

Ünnepélyes keretek között adtak át 200 méter felújított járdát

Ünnepélyes keretek között adtak át 200 méter felújított járdát 

Nagy az erőlködés a Fidesznél a sikerélményekért.
Ömlik az uniós pénz Lengyelországba

Ömlik az uniós pénz Lengyelországba 

Húznak el tőlünk a lengyelek, de nagyon.
Közeli nagyvárosok, ahol másfélszer többet kereshetsz, mint Budapesten

Közeli nagyvárosok, ahol másfélszer többet kereshetsz, mint Budapesten 

Van-e még lejjebb, vagy már a gödör fenekén vagyunk?
Magyar Péter kiosztotta Orbán Viktort a nyugdíjasok helyzete miatt

Magyar Péter kiosztotta Orbán Viktort a nyugdíjasok helyzete miatt  

A miniszterelnök magára hagyta a magyar idős embereket.
Szégyen: már afrikai országok is megelőznek minket egy rangsorban

Szégyen: már afrikai országok is megelőznek minket egy rangsorban 

Megjelent a World Justice Project 2024-es jogállamiság rangsora.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo