hirdetés

Napenergia – mi szól mellette, és mi ellene?

Megújuló energiát használni ma már nem csak gazdaságos, de trendi is. A cégek azonban jól teszik, ha nem ülnek fel a divat hullámaira, hanem számot vetnek az előnyökkel és az esetleges hátrányokkal, ha ebből a forrásból kívánják kielégíteni energiaigényüket. Írásunkban a napelemeket vizsgáltuk meg ezen szempontok mentén.
hirdetés

A hétköznapi ember fizikáról való tudása igencsak hiányos, már csak ezért is érdemes megemlíteni azt a kevéssé közismert tényt, hogy az a napsugárzás mennyiség, mely egy órán keresztül Földünket éri, gyakorlatilag elegendő lenne arra, hogy a glóbusz egy évnyi energiaigényét teljes mértékben kielégítse. Vagyis egy kimeríthetetlen energiaforrással van dolgunk, és hiába, hogy ma ennek csupán a töredékét vagyunk képesek hasznosítani, azzal, hogy szorgosan folynak a napelemek, és napelemtelepek telepítése, egyszersmind esélyt is kínálunk egy környezetbarát és energiatakarékos gazdasági rend megszületésének, magyarul: a beindult folyamat – reményeink szerint - hatalmas változást hozhat bolygónk életében.

Kép: Cleanenergy.com

Bár korábban sok kritika érte a napenergia, mint energiaforrás hasznosítását, melyek elsősorban a technológiai nehézségek és a drágaság miatt érték az ilyen rendszereket, mára azonban ezek jórészt okafogyottakká váltak, hisz az államilag indított napelem támogatási források bősége és a szükségképpen beinduló piaci verseny árleszorító hatása miatt ma már ezek gazdaságosan hozzáférhetőek, ugyanakkor az utóbbi években a technológiában lezajlott, és nyugodtan mondhatjuk, forradalmi változások lehetővé teszik a illetve a rendszerbe történő visszatáplálást.

De, hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, érdemes összegyűjtenünk azokat az előnyöket, melyek mindenképpen a napenergia hasznosítása mellett szólnak, és megnézni azokat a hátrányokat, melyek még továbbra is megnehezítik ennek az alternatív energiaforrásnak a gazdaságos és környezetbarát hasznosulását.

Lássuk először az előnyöket.

Megújuló energiaforrás

A napenergia, és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, valóban egy kifogyhatatlan energiaforrás, megújuló a javából, melyhez nem szükség semmiféle fűtőanyag, nem kell, hogy a szeszélyes szél fújjon, és az se baj, ha a folyók elapadnak, a tenger pedig nem vet nagy hullámokat, rendelkezésünkre fog állni mindaddig, amíg a Nap süt. Márpedig a legóvatosabb becslések szerint is, ez a természetes fúziós erőmű, ott fenn az égen, még minimum 5 milliárd évig ontja majd magából a sugárzást. És még egy meggyőző érv: ez az energiaforrás a Föld bármely pontján, és bármikor elérhető, , se pedig időben nincs korlátozva a hasznosítása.

Csökkenő villamosenergia-számlák

A cégek többsége is arra rendezkedett be, hogy többféle energiát használ föl, így a napenergia bekapcsolása olyan plusz, mely automatikusan csökkenteni fogja az energiaszámlán megjelenő összeget. A csökkenés mértéke mindössze a telepített napelemes rendszer méretétől és a fogyasztási profiltól függ, A visszatáplálással pedig nem csupán csökkenthető a villanyszámla, de, ha ügyesek vagyunk, még nyerhetünk is az ügyön: a hálózathoz kapcsolódva jó áron értékesíthető a pluszba megtermelt energia.

Változatos alkalmazások

A többi hagyományos, vagy éppen megújuló energiaforráshoz képest a napenergia egyik igen nagy előnye még az is, hogy nem csak villamosenergiaként, is közvetlenül felhasználható. Ugyanakkor nem feltétele, hogy bármiféle energiahálózathoz csatlakoztassák, olyan, akár lakatlan területeken is telepíthető és használható, ahol semmiféle helyi, vagy éppen hálózat nem létezik. És, a legújabb technológiai újítás: ma már nem is kell önálló napelemeket építeni, telepíteni, mivel rendelkezésünkre állnak azok az építőanyagok, melyek önkamukban, a beépített anyagok segítségével hasznosítható energiává átalakítani a nap sugárzását.

Alacsonyak a karbantartás költségei

A napenergia rendszerek általában nem igényelnek sok karbantartást,3-6 évente szükséges villamos ellenőrzés, emellett a; a  legmegbízhatóbb napelemek gyártói általában 20-25 éves garanciát kínálnak. Mivel nincs a szerkezetben mozgó alkatrész, így nincs kopás sem, az úgynevezett inverter (átalakító) l az az alkatrész, amelyet 10-15 évente azért érdemes kicserélni. Vagyis a napelem rendszerek kiépítésének kezdeti költségei után a fenntartás már viszonylag minimális költséggel megúszható.

Technológiai fejlesztés

Az élet nem áll meg, a tudomány ráadásul rohamléptekkel halad; ez érvényes a napenergia iparban zajló fejlesztésekre is. Hogy csak két területet említsünk, a kvantumfizika és a nanotechnológia területén olyan hihetetlen felfedezések történtek az elmúlt időszakban, ami kihatással van erre az iparágra is: a napelemek teljesítménye a korábbiak három, vagy inkább négyszeresére is növelhetők lesznek hamarosan.

A Fortune magazin100-as listájáról az ott szerepeltetett vállalkozások 63 százaléka, míg az 500-as listáról a vállalatok 44 százaléka rendelkezik valamilyen éghajlati vagy energiacéllal. Ráadásul ez utóbbiak mindegyike elkötelezte magát a mellet is, hogy működését 100 százalékában megújuló energiából fedezi. A befektetők is általában a fenntartható vállalatokat preferálják, mivel egyre több bizonyíték van arra, hogy ez hosszabb távon növeli a megtérülést. A Nemzetközi Megújulóenergia-ügynökség (International Renewable Energy Agenc) szerint a megújuló energia sok piacon legalább annyira olcsó, mint más villamosenergia-források, és 2020-ra várhatóan az összes főbb megújulóenergia-technológia olcsóbb is lesz, mint a fosszilis tüzelőanyagok. Az energia a vállalkozások legnagyobb kiadását jelentik. A PWC nemrégiben készült tanulmánya rámutatott arra, hogy a nagyvállalatok évente több száz millió közvetlen energiaköltséget viselnek. A megújuló energia csökkenő ára ugyanakkor lehetőséget kínál jelentős megtakarítások elérésére. A Baker and McKenzie ügyvédi iroda arról számol be, hogy a cégek elsődleges motivációja a megújuló energia felhasználásakor gazdasági, a zöld / fenntartható előnyök pedig a második helyen szerepelnek. A megújuló energiát a felmérésben szereplő vállalatok mintegy 60 százaléka a gazdasági tényezőket említette elsődleges okként.
Lássuk, melyek a leküzdendő hátrányok:

Magas telepítési költségek

A napelemes rendszer beszerzésének kezdeti költsége meglehetősen magas. Ez magában foglalja a napelemek, az inverter, , a vezetékek és a telepítés költségeit. Az előnyöket tárgyaló részben ugyanakkor említettük az alacsony karbantartási költségeket, ez és a folyamatos technológiai fejlesztések ugyanakkor mégis fajlagosan olcsóbbá tesszik ennek a megújuló energiaforrásnak a használatát.

Időjárás függő

Közhely, de igaz, a napenergia felhasználásának legfontosabb és gyakorlatilag kikerülhetetlen feltétele az, hogy süssön a nap. Ennek hiányát bizony semmiféle technológiai fejlesztés pótolni nem tudja. A napenergia tárolása erre megoldást, jelent, ennek költség vonzata azonban tetemes, tárgyaljuk is a következő fejezetben.

A napenergia tárolása igencsak drága

A napenergiát azonnal fel kell használni, vagy ma még igencsak terjedelmes méretű és költségű akkumulátorokban tárolható el csak. Ezek az akkumulátorok, amelyeket a hálózaton kívüli napelemes rendszerekben tudunk használni, napközben tölthetők, így az energiát éjszaka fel tudjuk használni. Ez ugyan egy egészen jó megoldás a napenergia egész nap történő felhasználására, ugyanakkor meglehetősen drága. A legtöbb esetben okosabb, ha napközben csak napenergiát használunk, és éjszaka a hálózatból vételezünk energiát (ezt persze csak akkor tehetjük meg, ha a rendszer csatlakozik a hálózathoz). Szerencsére az energiaigény általában nagyobb a nap folyamán.

Nagy a helyigény

Minél több energiára van szüksége egy adott cégnek, sajnos annál nagyobb számú vagy teljesítményű napelem modul telepítésére van szükség. A nap sugárzását villamos energiává alakító úgynevezett fotovoltaikus rendszerek kiépítés bizony elég nagy helyet vesz igénybe, ezt a mai technikai feltételek mellett nem nagyon lehet megúszni.

Környezetszennyezés

Noha a napenergia-rendszerekkel kapcsolatos szennyezés sokkal mérsékeltebb, mint amiről más energiaforrások esetében beszélhetünk, ám itt is vannak kockázati tényezők. Az elemek szállítása és telepítése miatt bizony olyan gázok (pl. kipufogógáz) jutnak a levegőbe, melyek egyértelműen felelőssé tehetők az üvegházhatás kialakulásáért. Ugyanakkor a napelemek gyártásakor olyan anyagokat is felhasználnak, melyek önmagukban is, de a gyártási technológia részeként is veszélyesek, mérgezők lehetnek. Mind ezek ellenére elmondható, hogy a napenergiát ma még mindig a legtisztább energiaforrásként tarthatjuk nyilván.

E.ON Solar500
A vállalkozások ma már nem csupán áramot és gázt tudnak vásárolni az E.ON-tól. Az energiacég saját napelemtelepeket épített az elmúlt években és ügyfelei számára is vállalja solar rendszerek kiépítését, teljes körű ügyintézést biztosítva a tanácsadástól, a rendszer telepítésén át, egészen annak hosszú távú biztonságos működtetéséig. Ezen felül a telepítés helyszínének környezeti felmérése mellett a műszaki és gazdasági paraméterek optimális kiválasztásában is segítik ügyfeleinket. Az E.ON Solar akár 20 év teljesítmény garanciát ad a felszerelt napelemekre. A Solar 500 szolgáltatás csomag keretében a cég gyors és precíz szakemberek segítségével teljes körű szolgáltatást kínál a projekt előkészítésétől kezdve, a tervezésen, az engedélyeztetésen és a kivitelezésen át egészen a hosszú távú, biztonságos üzemeltetésig. Az E.ON Solar500 szolgáltatás célja, hogy ügyfeleik számára az energiacég biztonságos erőmű-befektetést és az erőmű teljes élettartamára szóló megbízható üzemeltetést nyújtson. Az E.ON Hungária csoport jelenleg a legnagyobb energetikai hálózatüzemeltető cégcsoport Magyarországon, közel 19 ezer kis- és középvállalkozás, több mint 3000 nagyvállalat és mintegy 2000 önkormányzati intézmény számára nyújt energetikai szolgáltatást. Az E.ON Solar a céges energiaköltségeket környezetkímélő, fenntartható módon, minőségi – akár egyedi – napelemes rendszerekkel mérsékli, optimalizálja.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo