Rekordárak a BÁV őszi Művészeti Aukcióján

Nagy érdeklődés mellett rendkívül sikeresen, számos rekord leütéssel zárult a 240 éves BÁV 63., őszi Művészeti Aukciója. A kalapács alá került tételek legnagyobb része vevőre talált, különösen az ékszerek és a műtárgyak voltak kelendőek és rekordleütések születtek a festmény és bútor napon is. A BÁV december 10-11-én rendezi karácsonyi ékszer és ezüstaukcióját.

Az ékszerek mellett a más műkincsek is rekordáron keltek el - Kép: BÁV

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott az első napon az ékszeraukció, jelezve, hogy jelentősen megélénkült az ékszerek iránti figyelem. Már a BÁV szakértőinek ékszerismertetőin is tolongtak az érdeklődők, és ez az árverésen a vásárlói kedvben is megmutatkozott: a közepes árfekvésű, valamint a befektetési szempontból is kiemelkedő értéket képviselő, drága briliáns tárgyak egyaránt kelendőek voltak. A közönség soraiban jelentős számban képviseltették magukat a férfiak, és ami igazán örvendetes, hogy szép számban jelent meg a fiatal vásárlói réteg, sokan közülük először látogattak el aukcióra.

Az elkelt ékszercsodák közül kétmillió forint fölötti leütési árat két kiemelkedően szép és jelentős méretű brillel díszített szoliter gyűrű ért el. Mellettük igen komoly licitharc folyt az ékszergarnitúrákért és a fülbevalókért, de az art deco stílusú melltűk szintén millió fölötti áron keltek el. A széles választékból a szerényebb értékű, 100 - 500 ezer forint kikiáltási árú ékszerek is csaknem maradék nélkül elkeltek.

A változatos órakínálatból minden érdeklődő találhatott ízlésének megfelelő darabot. A nagy érdeklődést itt is mutatta az egyes darabokért folyó licitharc. Szép áron vették meg Zombori Ödön birkózó olimpiai bajnokunk sporttörténeti relikviának számító zsebóráját. Másfél millió forintot adtak egy jelzett Jaeger-Coultre svájci karkötős ékszeróráért, és millió fölött talált gazdára egy Eterna fehér arany férfi karóra.

Nagy érdeklődés mellett zajlott a második napon a festményaukció is. Három- négyszeres áron keltek el a 18. és 19. századi tájképek és életképek, és szépen emelkedtek a szintén 18. századi csendéletek árai is. A holland Johann Melchior Roos állatokat ábrázoló párdarabja a közel három-három milliós kikiáltási áron talált gazdára. Nagy licitharc folyt Tornai Gyula két keleti témájú festményéért. A Salome tánca című művéért a kikiáltási ár közel ötszörösét, míg az Új nyakék (Háremben) című alkotásáért csaknem tizennégy millió forintot fizettek ki. Az árverés meglepetéseként nagy érdeklődés mutatkozott a szinte az ismeretlenségbe tűnt festőnő, Wellisch Margit képe iránt.

Nagyra értékelte a vásárló közönség az igényes bútorkínálatot, ami a szépen emelkedő leütési árakban is tükröződött. A 19. századi dekoratív tükör négyszeres, a 20. századi Lingel tálalószekrény hatszoros áron kelt el. A védett 18. századi kétajtós, festett osztrák szekrény millió fölött talált gazdára. A két slágerdarabnak számító, szinte teljesen hibátlan 19. századi német konzolasztalnál és a berlini szekreternél három, illetve három millió forint fölött koppant a kalapács.

A színvonalas szőnyegkínálat is elnyerte a vevők tetszését: a gyűjtők a különleges mintázatú darabokért hajlandók voltak komoly összegeket fizetni. Szép áron kelt el a különleges fényű perzsa selyem Tebriz imaszőnyeg csakúgy, mint a rendkívül gazdagon mintázott, nagyméretű Kesán szőnyeg és a szintén látványos iráni szenné csomózású Kaskaj vidéki szőnyeg is.

Meglepően magas, rekordszámba menő leütések születtek az aukció műtárgynapján, ahol a gazdag és változatos kínálat legnagyobb része vevőre talált. A 19.-20. századi dekoratív ezüstkínálók, tárcák, cukortartók, gyümölcstálak és gyertyatartók mind jelentős arányban keltek el. A közönség tapssal köszöntötte az első izgalmas licitharc győztesét, aki a Daum fivérek által jegyzett, búzakalászokat ábrázoló, savmaratott festett szecessziós díszvázáért a kikiáltási ár négyszeresét, több mint egymillió forintot fizetett. Hasonló sikerrel talált gazdára a különleges és aukción rendkívül ritkán felbukkanó, Rapaport Jakab által készített magyar szecessziós díszváza, melynek párját az Iparművészeti Múzeumban láthatjuk. Ezt követte az aukció egyik sztár darabja, az 1860 körül Párizsban készült és az idő múlásának allegóriáját ábrázoló, gyönyörűen kidolgozott aranyozott bronz öntvény virágfüzérekkel és márvány betétekkel díszített kandallóóra, melynek leütési ára ötmillió forint fölött volt. A kisebb dísztárgyak is,  négy-ötszörös áremelkedést követően keltek el.

A régi, patinás ötvöstárgyak ezúttal is a gyűjtők kedvencei voltak, így például az 1680 körüli Breslau-i barokk kanál, vagy a 18 század végén készült budai barokk kávéskanna. Komoly érdeklődés mellett zajlott az aukció utolsó blokkjában a Zsolnay dísztárgyak licitje, szinte kivétel nélkül minden darab eladásra került. A legnagyobb figyelmet a két utolsóként kikiáltott nagyméretű szecessziós díszváza váltotta ki: az Apáti Abt Sándor által 1907-ben készített, rendkívül dekoratív darabot egymillió forintért ütötték le, míg az aukciós nap másik szenzációjáért, a Sikorskiné Zsolnay Júlia dekorterve alapján készült nagyméretű díszvázáért ötmillió forint körüli összeget fizetett a nyertes licitáló.

A BÁV legközelebb december 10-11-én rendez árverést, a 90. ékszer- és 7. ezüstaukcióját.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo