hirdetés

Hiába a válság, a használt ingatlan nem menő

Egyes ingatlan kategóriákban lassan leáll az élet. Noha az ingatlanpiacon nem történnek olyan gyorsan a változások, mint a tőzsdén és áresés esetén sem függesztik fel a kereskedést, azért figyelő szemmel észrevehetjük, hogy bizony-bizony egyes kategóriákból eltűnt a forgalom. Sokan akarnak ingatlant eladni, de csak keveseknek sikerül.
hirdetés

Budapesten a legproblémásabb kategóriák az 50 millió fölötti társasházi lakások és szinte a teljes családi ház piac. De rendkívül alacsony a forgalom a 15 millió forint fölötti családi ház építésére alkalmas telkek esetében is. A társasházi projektek építésére alkalmas telkekre pedig csak minimum 15-20 % diszkonttal van kereslet.

Ilyen piaci környezetben csak azok az eladók számíthatnak sikerre, akik valóban mindent megtesznek az értékesítésért. A hirdetési portálok és a legtöbb ingatlancég adatbázisa eddig is roskadozott a túlárazott, divatjamúlt, eladhatatlan ingatlanoktól, most azonban összeomlanak a légből kapott árelképzelések.

Kapkodják az újszerű lakásokat

A piac két részre bomlik - állítja Borics Zoltán a Mareco Ingatlan Zrt. vezérigazgatója. Az műszakilag elavult, esztétikailag divatjamúlt, energiapocsékoló nagyméretű ingatlanok piaca kezd besülni. Jelenleg már csak a 20 millió forint alatti használt ingatlanok piacán van számottevő forgalom. Azonban a modern, divatos és energiatakarékos lakások kereslete stabil maradt, így az újépítésű piac tartja magát. Az adókedvezmények és a teljes szocpol miatt a 15 millió alatti újépítésű lakások mindig jól fogynak, a kulcsrakész újépítésű lakások is egyre keresettebbek.

A legizgalmasabb piac manapság a Mareco által négy éve kialakított un. újszerű lakások kategóriája, ami jelenleg dübörög. Ezek a 10 évesnél nem régebben épült lakások jelenleg a piac sláger termékei. Az újszerű lakások esetén nem hogy túlkínálatról, nem beszélhetünk, hanem komoly méretű túlkereslet van: a 10-20 millió közötti újszerű lakásokat kapkodják, 40 millióig pedig jó ütemben lehet eladni. A Mareco portfoliójában található újszerű lakások olyan gyorsan fogynak, hogy a cég nem győzi pótolni a készletet.

Miközben a piac a modern és energiatakarékos újépítésű és újszerű ingatlanokba menekül - állítja Borics - addig a használt lakások eladóira nehéz napok járnak. Vagy most leáraznak 20-30 százalékot, vagy tarják az ingatlant és az infláció teszi meg majd ugyanezt egy-két év alatt. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy noha az ingatlan állékonysága ez egyik legjobb a fogyasztási termékek közül, mégis avul műszaki funkcionális és esztétikai értelemben is. A felújítási költségek pedig ugyan úgy az inflációval nőnek az alatt is, amíg az ingatlan eladó sorban van. Márpedig, ha nem most, akkor majd az eladás pillanatában fogják a vevők a megnövekedett felújítási költségeket beárazni. (Sokan azt mondják, hogy most jön el az igazi verseny ideje, amikor mind a pénzük után futó bankok, mind a fejlesztők új pénzügyi és marketingtechnikákat kénytelenek bevetni a túlkínálatosnak tűnő lakóingatlan piacon.)

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo