Az első guargumit tartalmazó vizsgálati minták ellenőrzése befejeződött az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában, és ez negatív eredményt hozott - tájékoztatta az újságírókat pénteken Süth Miklós országos főállatorvos a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban. Elmondta: péntekig 343 magyar vállalkozás tett eleget bejelentési kötelezettségének, hogy használ vagy forgalmaz guargumit is tartalmazó terméket. Az élelmiszerbiztonsági laboratóriumba 17 cég, 57 mintát küldött eddig be vizsgálatra.
A szakértők péntekig a Fornetti Fagyasztott Pékáru-termelő és Kereskedelmi Kft. által a szakértőkhöz eljuttatott 7 mintájáról állapították meg, hogy az nem tartalmaz az egészségre veszélyes dioxin szennyezést. A szakértők 4 alapanyag mintát vizsgáltak és e vizsgálatok nyomán állapították meg, hogy a további 3 minta sem tartalmaz dioxin szennyezést, mivel azok a 4 minta valamelyikének felhasználásával készültek.
(Arról nincs információ a hírügynökségi jelentésben, hogy a sárgabarack lekváros ízesítésű túróra - melyet gyártója a boltokból "visszahívott" - milyen sors vár.)