Small-talk, a kapcsolatépítés nehézségei

2017. szeptember 13. szerda - 16:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az úgynevezett “small-talk”, az udvarias, lényegében üres csevegés, amelyet üzleti találkozón, fogadáson ismerkedő emberek folytatnak, könnyűnek tűnik – de nem igazán az. Ki ne ismerné a problémát: sosem látott emberrel kerülünk szembe és hamarosan kiderül: érdekes kapcsolat lehet, de másokat is meg kívánunk még ismerni, avagy – számunkra érdektelen az illető, csak az időt vesztegetjük. Hogyan szabaduljunk? Egyáltalán: miként kezeljük a “small-talk” szituációkat?

Hogyan ismerkedjünk?

Nem kevesen, különösen kezdő vállalkozók, üzletemberek, bizonytalanul, bátortalanul mozognak az ilyen eseményeken, nehezen vállalkoznak rá, hogy megszólítsanak ismeretlen embereket, bemutatkozzanak, beszélgetést kezdeményezzenek. Bátortalanságra természetesen semmi ok: gondoljunk arra, hogy a fogadások, összejövetelek célja pontosan az, hogy emberek a kölcsönös érdek alapján összeismerkedjenek, ezért vannak ott. Emellett tudjuk azt is, hogy nem kevesen (akár magunkhoz hasonlóan) tartózkodóak, netán félszegek. Ám miután mindenki szeretne ismerkedni, így a félszeg ember különösen örömmel, megkönnyebbüléssel fogadja, ha megszólítják – azután már örömmel, készségesen megnyílik, beszélget.

Üzleti fogadás Kép: youtube

Üzleti fogadás
Kép: youtube

Partnercsere udvariasan

Induljunk ki eleve abból, hogy az ilyen összejövetelek akkor lesznek hasznosnak számunkra, ha minél több emberrel ismerkedünk meg, vesszük fel a kapcsolatot jövendő üzlet, együttműködés reményében. Ezért természetesen szó sem lehet arról, hogy csak egy valakivel töltsük el az általában különben sem túl bőre szabott időt. Miután tehát befejeződött az első ismerkedés és látunk benne fantáziát, de ideje tovább lépni, mondjunk valami ilyesmit: „Igazán örülök, hogy megismerhettem! Mit gondol, nem folytathatnánk ezt az érdekes beszélgetést majd máshol? Itt a névjegyem, megköszönném a Önét és holnap javaslattal jelentkezem, mikor találkozhatnánk!..” Avagy: arra hivatkozunk, hogy éppen észrevettük odébb egyik legfontosabb ügyfelünket, akit üdvözölni szeretnénk, és ezzel a felvezetéssel adjuk elő a fenti szöveget. Fontos, hogy jelezzük: kapcsolatban kívánunk maradni – így természetesen másnap jelentkezzünk is az illetőnél, a többi azután kiderül…

Szabadulás az érdektelen partnertől

Amikor észrevesszük, hogy a partnerrel folytatott beszélgetés számunkra érdektelen, nem ígér semmit, ideje mielőbb odébb állni. Hivatkozhatunk ugyancsak arra, hogy ismerőst pillantottunk meg, akivel feltétlenül beszélnünk kell – vagy

Cégbirodalmak országa vagyunk
Egyre kisebb a magyar cégek száma, de még mindig rendkívül bonyolult hálózatokba fonódnak. Az új alapítású cégek 78 százaléka még mindig korábbi cégekhez köthető, de már feljövőben vannak az új szereplők is.

mondhatjuk egyszerűen, hogy “megyek, körülnézek, esetleg eszem/iszom még valamit”. Ilyen esetben természetesen nem hozzuk fel újabb találkozó lehetőségét, bár a névkártya-cserét természetesen nem utasítjuk el.

Mit tegyünk, ha nem ismerjük a témát, amiről a partner beszél?

Nem kevesen tartanak a “small-talktól”, mert félnek, hogy hiányoznak az ismereteik lépést tartani a témában, amelyről a partner, akivel összekerülnek, beszél. Lehet, hogy az első alkalommal vagyunk egy szak-rendezvényen, vagy éppen olyan szakemberrel kerülünk össze, aki behatóan ismeri az ott napirenden lévő kérdéseket. Meglepő módon ilyen helyzetben nagy előnyben vagyunk. „Valljuk be” partnerünknek, hogy meglehetősen (vagy egészen) járatlanok vagyunk a témában és kérjük segítségét, magyarázatát. Bizonyosak lehetünk, hogy az illető lelkesen megosztja velünk ismereteit, egyúttal rokonszenvezni fog velünk, hiszen segítségét kértük.

Cégvezetés & irányítás
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor