Protein vagy szénhidrát? Melyiktől élhetünk száz évig?

2019. február 16. szombat - 16:02 / piacesprofit.hu
  •    

A japán Okinawa-szigeteken kiugróan magas a 100 évesek aránya és a legtöbb lakos igen öreg korban is egészséges, gondoskodni tud magáról. A gének mellett a sok szénhidrátból és kevés proteinből álló táplálkozásuk állhat a jelenség mögött.

A jelenlegi táplálkozási irányelvek proteinben gazdag és szénhidrátokban szegény étrendet javasolnak, ám a 150-nél több sziget lakóinak étkezési szokásai ezzel éppen ellentétesek. Legtöbb bevitt kalóriájuk az édesburgonyából származik, de fogyasztanak húst és halat is.

A fő táplálék az édes burgonya Kép: Pixabay

A fő táplálék az édes burgonya
Kép: Pixabay

Az egészségi állapotukról 1975 óta folyó komplex vizsgálatok azt mutatják, hogy még a százéveseknél sem jelentkezik súlyosabb érelmeszesedés, az átlagosnál sokkal ritkábbak a keringési és a rákos megbetegedések, a cukorbaj, a demencia, az Alzheimer kór.

Szerepe lehet ebben a viszonylagos elszigeteltségüknek betudható sajátos genetikai profiljuknak: hiányoznak náluk olyan gén-variánsok, amelyek növelik a szívbetegségek, az Alzheimer esélyét, míg rendelkeznek gén-variánssal, amely csökkenti a korfüggő betegségek, köztük a rák kockázatát. Az okinawaiak közül ugyanakkor kevesen dohányoznak, s mivel általában a mezőgazdaságból és a halászatból élnek, sokat mozognak. Pozitív tényező, hogy szoros közösségeikben az idősek nem maradnak egyedül.

(Forrás: BBC)

Az éhezésbe és az elhízásba is belehalunk
Az emberiség tovább él, de nem egészségesebb, tűnik ki a brit Lancet orvostudományi szaklap világméretű vizsgálatából. A négy fő halálok: magas vérnyomás, túlsúly, dohányzás és cukorbetegség.