Nem tesz jót a gyereknek, ha alvás helyett tévézik vagy mobilozik

2018. október 03. szerda - 20:08 / piacesprofit.hu
  •    

Azt akarjuk, hogy értelmesebb legyen a gyerek? Sportból naponta egy, alvásból 9 -11 óra – és legfeljebb 2 óra a képernyő előtt.

Amerikai és kanadai kutatók tíz éves programban vizsgáltak mintegy 4.500, 8-11 éves korú amerikai gyereket, húsz iskolában arról, hogyan hat ki azok életmódja szellemi fejlődésükre. A tesztekkel nyelvi kifejezési készségüket, emlékezőtehetségüket, tervezési adottságaikat vizsgálták, valamint azt, milyen gyorsan tudnak elvégezni szellemi feladatokat.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A tapasztalatok azt mutatták, hogy a gyerekek, akik megfeleltek mindhárom, a helyes életmódra vonatkozó feltételnek, mintegy 4 százalékkal jobb eredményeket értek el a teszteken, mint azok, akiknek életmódja nem az ajánlott volt.

Már az alsósoknál is alap az okostelefon
Egyre inkább a tanulásnak is elengedhetetlen kellékei a műszaki eszközök: az alsósosok negyede, a felső tagozatosok fele már számítógépet is használ az iskolai teendők teljesítéséhez – írja az Adó Online.

Különösen jól szerepeltek azok, akik kevesebb időt töltöttek képernyő előtt és sokat aludtak. A vizsgálat egyik orvos-szakértője szerint az alvás mennyisége és minősége meghatározó a kicsik szellemi fejlődésében. A sok tévézés, mobilozás után rosszul alszanak, holott ebben a korban napi 9-11 óra nyugodt alvásra van szükségük értelmi képességeik megfelelő kibontakozásához.

(Forrás: Lancet)