Natura 2000 díjat nyert a parlagi sasokat védő magyar projekt

2018. május 23. szerda - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

A nemzetközi szakmai zsűri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által koordinált „Partnerség a parlagi sasokat érintő mérgezések megszüntetéséért” című pályázatot hirdette ki győztesnek a 35 pályázat közül. Így a díj négyéves történetében először ünnepelhetünk magyar győztest a díjazottak között. 

 

A Natura 2000 díj a legsikeresebb európai természetmegőrzési projekteket jutalmazza, és felhívja a figyelmet Európa egyik kiemelkedő vívmányára, a védett területek Natura 2000 hálózatára. A 2018. évi Natura 2000 díj nyerteseit Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős európai uniós biztos hirdette ki május 18-án Brüsszelben.

A parlagi sasok védelmét célzó program elmúlt hatévi munkájában az MME mellett a Hortobágyi, Bükki és Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóságok, a Budapesti és Jászberényi Állat- és Növénykert, az Országos Magyar Vadászkamara, a Nemzeti Nyomozóiroda és a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület vett részt.

A résztvevők húsz magyarországi Natura 2000 területen és az azok közelében lévő élőhelyeken akciókat szerveztek a jogellenes tevékenységek nyomon követésére, nyilvántartották az elpusztult példányokat, biztosították a fészkek háborítatlanságát. Emellett sikeres összefogást szerveztek a természetvédők, a vadászok, a rendőrség és az állatorvosok bevonásával a bűncselekmények visszaszorítása érdekében. A projekt elindítása óta a mérgezéses esetek száma jelentősen lecsökkent, amellyel párhuzamosan a parlagi sasok hazai költőállománya közel egyharmadával megnőtt a projekt utolsó éveiben.

A klímaváltozás és a mezőgazdaság pusztítja a madarakat
Minden ötödik madárfaj veszélyeztetett Európában, az élőhelyek eltűnése és leromlása – különös tekintettel a mezőgazdálkodással érintett területekre –, valamint a klímaváltozás miatt. Magyarország sem kivétel, de azért vannak jó hírek is az MME közleménye szerint.

A zsűri indoklását bemutató Daniel Calleja Crespo, az Európai Bizottság környezetvédelmi vezérigazgatója három szempontot emelt ki, amellyel a magyar projekt kiemelkedett az egyébként rendkívül erős nemzetközi mezőnyből: „Egyrészt a projekt az Európai Unió egyik kiemelten veszélyeztetett ragadozómadár-fajának a megőrzését célozta. A projekt eredményeképpen a magyar parlagisas-állomány 150-ről 200 pár fölé emelkedhetett, ami egyben az Európai Unió egész állományának 25 százalékos növekedését is jelentette. Ez már önmagában is kivételes eredmény.

Másrészt a projekt az egész Európában komoly gondot jelentő illegális mérgezések ellen lépett fel, mégpedig egy olyan széles partnerség keretében, amelyben számos civil és állami szereplő dolgozott együtt a közös cél érdekében. Harmadrészt a zsűri díjazta azt is, hogy a projektet a közelmúltban sikerült más országokra is kiterjeszteni, így a kidolgozott módszerek Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Szerbiában és Magyarország új területein is elő fogják segíteni a probléma kezelését.”

A díjátadó ünnepségen az MME részéről Horváth Márton, a projekt vezetője vehette át a díjat, aki kiemelte, hogy: „A projekt sikerét elsősorban a széles körű partnerség tette lehetővé, amelyben először fordult elő Magyarországon, hogy nemcsak a civil ás állami természetvédelmi szervezetek dolgoztak együtt egy közös célért, de sikerült a vadászati és rendőrségi szervezeteket is bevonni.”