Lassan leszokunk róla, de ez nagy hiba

2019. január 11. péntek - 18:08 / piacesprofit.hu
  •    

A tudomány régen kimutatta, milyen fontos az olvasás a gyermekek fejlődésében. Azok a kicsik, akik korábban tanulnak meg olvasni, bizonyítottan jobban szerepelnek az intelligencia-teszteken. És a felnőttek?...

Ugyancsak tudományos alapvetés, hoogy az olvasás serkenti, fejleszti az agyi tevékenységet és sokféleképpen tud hozzájárulni az egészséges élethez. MRI vizsgálatok igazolták, hogyan hat a különböző fajta szövegek olvasása az agy különböző részeire, akárcsak azt, hogy idősebb korban az olvasás lassíthatja, vagy le is állíthatja a szellemi hanyatlást.

turisták útikönyvvel

Kép:sxc

Újabb vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy a szépirodalmat olvasók, könyvélményeik alapján, másoknál jobban képesek arra, hogy megrtésk más emberek érzelmeit, gondolatait, vágyait – így empatikusabbak lesznek embertársaik iránt.

Kétségtelen, hogy sok esetben kevés az időnk az olvasásra, de erről tehetünk. Ha „elszoktunk” tőle, kezdjük kicsiben, mondjuk napi 5 oldallal. S válasszunk olyan olvasmányt, amely érdekel, leköt – térjünk át a „nehezebbekre” később. Vita van arról, hogy a nyomtatott, vagy az elektronikus könyv tartalmából marad-e meg bennünk több; a vizsgálatok szerint nincs érdemi különbség.

Ugyanakkor az e-könyv olvasót könnyebb magunkkal vinni a buszra, vonatra, mint egy kötetet. Általában gondoljunk arra, hogy

Jóval kelendőbbek a hagyományos, mint az e-könyvek
Átlagosan 10 000 forint körüli összeget szánunk könyvekre az elkövetkező fél évben a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint, még mindig jóval népszerűbbek a hagyományos könyvek, mint az ebookok.

sok, egyébként „üres” percet ki tudunk tölteni olvasással – már ha velünk van az olvasnivaló…

Kitűnően hasznosítatlan az audio-könyvek is, például autózásnál, sétánál, utazásnál. A Pennsylvania Egyetemen kiderítették, hogy ha izgalmas hangoskönyvet hallgatunk az edzőteremben, könnyebben, eredményesebben tudunk gyúrni.

Nem csak ismereteinket bővíthetjük, egészségesebbek is lehetünk, ha olvasunk, mutatják a kutatások. Akárcsak hat könyvoldal elolvasása nyugtatóan hat, csökkenti a vérnyomást, a szívritmust – s azt legtöbbünk tudja, hogy az alvás előtti, megszokott olvasás mintegy előkészít a pihenésre.

Végül, de nem utolsó sorban: az olvasás javítani tudja munkateljesítményünket is: ha egy időre, a könyv mellett, kikapcsolódunk, másfajta tevékenységre használjuk agyunkat, utána megújult erővel tudunk nekilátni a munkának.

(Forrás: Popular Science)