Kötelező biztosítás: kihez fordulhatok segítségért?

2018. június 19. kedd - 20:19 / piacesprofit.hu
  •    

Biztosítást kötni nem könnyű: számos utánajárás, adminisztráció, döntések sorozata - legalább is sokan így fogják fel. Pedig, ha megtaláljuk a számunkra megfelelő lehetőséget a biztosításkötésre, akkor egyszerűen kiválaszthatjuk a számunkra legalkalmasabb gépjármű-biztosítást is.

A biztosítás megkötéséhez különböző csatornák állnak rendelkezésünkre: ügyintézésre van lehetőség az interneten, személyesen a biztosítók ügyfélszolgálati irodájában, vagy akár biztosításközvetítőknél is, akikkel személyesen és online is megköthetjük a szerződést.

Ha nem tudunk dönteni a számunkra megfelelő biztosítás kiválasztása során, érdemes átgondolni melyik piaci szereplő szolgálhatja leginkább az érdekeinket, ugyanis mindegyikük eltérő jogokkal és felelősségi körökkel rendelkezik. Az, hogy számunkra melyik megoldás a legjobb választás, mindig az aktuális igényeinktől függ.  Vannak, akik egy vagy több biztosítót képviselnek, de olyan biztosításközvetítőket is találunk a piacon, akik biztosítóktól függetlenül, csaknem a teljes piac kínálatát bemutatva végzik tevékenységüket – hívta fel a figyelmet a www.felelosbiztositas.hu.

váltania kell az astrásoknak

Kép: Pixabay

De hogyan is működnek a biztosításközvetítők?

Az alkusz független biztosításkövető, aki nem képviseli egyetlen biztosító érdekeit sem, az ügyfél megbízásából jár el.  Az alkusz részt vehet a biztosítási kockázat felmérésében, kezelésében, közreműködhet az ügyfél igényeinek érvényesítésében. Jellemzően attól a biztosítótársaságtól kap jutalékot, amely a közvetítésével létrejött szerződésben a biztosítási kockázatot vállalja. Köteles ügyfelei részére a számukra legkedvezőbb, az igényeiknek leginkább megfelelő konstrukciókat javasolni.

Hat dolog, amit biztosan nem tudtál a kötelezőről
1991-ben még csak 7.500 Ft volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a tavalyi 140 milliárddal szemben. Ennek ellenére a kötelező biztosítás nálunk a legolcsóbb Európában, mégis több százezer autó fut az utakon enélkül.

A függő biztosításközvetítő, ügynök, amely egy biztosító megbízásából jár el, így egy adott biztosító termékeit ajánlja számunkra, melyek közül az igényeinkhez legjobban igazodót kínálja. Jutalékot jellemzően a megkötött szerződések után kap az őt megbízó Biztosítótól.

A többes ügynök szintén függő biztosításközvetítőnek minősül, de több biztosító megbízásából jár el és ezek egymással versenyző, azaz azonos szolgáltatásokat nyújtó termékeit (pl. CASCO biztosítások) kínálja. Ezek közül szintén az igényeinkhez legjobban igazodót köteles ajánlani.  Jellemzően attól a biztosítótársaságtól kap jutalékot, amellyel – a közvetítésnek köszönhetően – az ügyfél szerződéses viszonyba kerül.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.