Felemelkedés helyett lecsúszás: ez vár a középosztályra

2019. április 25. csütörtök - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Eltűntek az idők, amikor a középosztály kényelmesen élt és még jobb jövőt remélhetett gyermekeinek. Sokan eladósodnak, lecsúsznak és állami támogatásra van szükség, hogy megbirkózhassanak korunk új kihívásaival.

A fejlett országokat tömörítő OECD jelentése a középosztály helyzetéről rámutat: több nemzedék számára jelentett a középosztályhoz tartozás állandó munkát, felemelkedési lehetőséget, kényelmes életszínvonalat, azzal, hogy a gyermekek jövője még jobb lesz.

A szervezet vizsgálata viszont azt mutatta, hogy a középosztályhoz tartozók létszáma csökken, gazdasági befolyásuk hanyatlik.

A háború utáni, „baby-boomer” generációt követően minden nemzedékkel kisebb lett a közepes jövedelemmel rendelkezők száma. Az 1980-as évek közepétől a 2010-es évek közepéig 3 százalékkal csökkent az ebbe a társadalmi kategóriába tartozók száma, a kiesők két harmada az alacsony jövedelműekhez sorolódott. Ezzel párhuzamosan a középosztályhoz tartozó rétegekben nőtt az aggodalom jövőjük felett.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Sokan igazságtalannak érzik helyzetüket: 58 százalékuk véli úgy, hogy befizetett adóik fejében nem kapnak megfelelő közszolgáltatásokat, szociális juttatásokat.

Ugyanakkor az elmúlt 30 évben a középosztályhoz tartozók átlagos jövedelme egy harmaddal kisebb arányban nőtt, mint a társadalom leggazdagabb 10 százalékáé.

Párhuzamosan a középosztály életformájának fenntartása egyre többe kerül: az elmúlt 25 évben az oktatási, az egészségügyi kiadások, de különösen a lakhatási költségek jóval az infláció feletti arányban emelkedtek.

Egyre több háztartás nem tud félretenni és mintegy 11 százalékuk túlságosan el van adósodva – többen, mint akár a gazdagok, akár az alacsony jövedelműek esetében. A felmérések azt is megmutatták, hogy a középosztálybéliek több mint harmada sérülékeny, nincs annyi megtakarítása sem, hogy szükség esetén legalább három hónapon át szerényen fenntartsa magát.

További gond, hogy a munkaerőpiaci kilátások egyre bizonytalanabbak. Közepes képzettség már

Szegénységből gazdagságba? Nem lehetetlen, de nehéz
Sokan rossz anyagi körülmények között élő családba születnek. Ebből a szegénységből nehéz kitörni, felemelkedni, nagy akaraterő és leleményesség kell ahhoz, hogy képes legyél elhinni azt, hogy te is lehetsz gazdag ember.

nem biztosíték arra, hogy valaki a középosztályba kerül, ráadásul az oda tartozók hatoda olyan munkakörben dolgozik, amelyet súlyosan veszélyeztet az automatizálás.

Ázsiaiak százmilliói értek el az elmúlt időszakban magasabb életszínvonalat és emelkedtek a középosztályba. Igaz, ezek alacsonyabb színvonalról indultak és életnívójuk elmarad a fejlett országokétól, de 30 év alatt jövedelmük több, mint megduplázódott, szemben az OEDC országok átlagos 20 százalékával. Az európai fejlemények azonban arra mutatnak, hogy az irányzat ázsai folytatódása bizonytalan.

Az OECD főként az alacsonyabb jövedelmű középosztálybéliek támogatását ajánlja a kormányoknak, progresszív jövedelemadókkal, munkajövedelmek helyett a tőke, a nyereség, a vagyon, az örökség fokozott adóztatásával. Szükség van elérhető lakhatási lehetőségekre, a gyermekjóléti intézményekre, és a tandíjak támogatására, nemkülönben állami átképzési programokra a gazdaságban.

(Forrás: OECD, Asia Times)