Betelt a pohár, elég a légi sztrájkokból

2018. július 31. kedd - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

A legnagyobb Európai Uniós turisztikai szövetségek támogatják az európai légitársaságok szövetségét annak érdekében, hogy mérsékelni lehessen a légi sztrájkok káros hatását. Csak ebben az évben 29 sztrájk okozott késéseket és járattörléseket, mely utasok millióit érintette.

Az európai utazási irodák aggódnak a terjedő sztrájkok miatt, melyek komoly kellemetlenséggel járnak. A legforgalmasabb turistaszezon kellős közepén nyaralók millióinak, sok kisgyermekes családnak teszik tönkre a szabadságát. Az utazási bosszúságok minden más turisztikai szolgáltatásra is hatással vannak. A késések vagy járattörlések a szálláshelyek, az egyéb csatlakozó járatok elérésében is kiesést jelentenek. 

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A légi közlekedési sztrájkok komoly költségtöbblettel járnak, ami kihat a turizmuson kívül az európai gazdaságra és a környezetre is:

  • az utazók utazási és egyéb szolgáltatási csatornája jelentősen sérül;
  • magasabb CO2-kibocsájtást eredményez a sztrájk miatti hosszabb repülő utakból eredő üzemanyag fogyasztás;
  • a legnépszerűbb nyaralási úti céloknál a járattörlések nagyon érzékenyen érintik a kis- és középvállalkozásokat;
  • a légitársaságok az utasoknak kártérítést fizetnek a késésekért és új járat foglalására kényszerülnek, ami az utasok útitervét és a légitársaságok menetrendjeit is felborítja. A légitáraságok pedig költségeiket nem tudják érvényesíteni az üzemeltetést végzőknél, akik e károk okozói;
  • az utazásszervezőknek alternatív utazási szolgáltatásokat és esetleg kompenzációt kell felajánlani az utasoknak, mivel a szerződésben rögzítetteket nem tudták teljesíteni, ami a főszezonban komoly nehézségeket okoz;
  • egy friss tanulmány szerint a légi sztrájkok az EU gazdaságának 13,4 milliárd euro kárt okoztak 2010 óta.
Panaszt tesznek Franciaország ellen a fapadosok
Az International Airlines Group (IAG), a Ryanair, az easyJet és a Wizz Air panaszt nyújtottak be az Európai Bizottságnál Franciaország ellen, mivel a francia légiirányítók sztrájkjai korlátozzák az EU-n belüli mozgás szabadságának alapvető elvét.

A 2018-as esztendő a legrosszabb évnek látszik Európában. Az európai turisztikai szövetség javaslatai között szerepel, hogy a sztrájkba lépő alkalmazottak 72 órával a sztrájk előtt kötelezően bejelentsék a sztrájkot, az ne érintse a légtéren való áthaladást, és Európa fordítson többet a folyamatosan növekvő légi forgalom irányításának és biztonságának technológiai hátterére.

Hiszen technológiai, humánerőforrás- és szervezési fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy Európa légi közlekedésének menedzselése a soha nem tapasztalt légi forgalom növekedése mellett fenntartható maradjon.

A kampányhoz az utasok is csatlakozhatnak online petíció aláírásával (www.keepeuropesskiesopen.com). A petíciót 2018 végén nyújtják be az illetékes brüsszeli hatóságokhoz és az európai fővárosokhoz.

Forrás: turizmus.com

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.