Akárhogy számolunk, többe kerül az iskola, mint tavaly

2018. augusztus 29. szerda - 15:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Mennyire kell mélyen a zsebünkbe nyúlni iskolakezdéskor? Többet vagy kevesebbet költünk, mint tavaly? Mikor vesszük meg a tanszereket, min lehet spórolni, és mi az, amin nem érdemes? A Jófogás online kutatása a többi között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

KSH adatai szerint Magyarországon több mint másfél millió diák tanul. Közeleg a szeptember, a diákok még pár napig élvezhetik a nyári szünetet, de a szülőknek a matekozás már elkezdődött. Ki kell kalkulálniuk, hogy a szokásos havi kiadások mellett hogyan és mennyit tudnak félretenni az iskolakezdésre. Listákat írnak és kapnak, számolnak, miközben pontosan tudják, hogy bármit is terveznek, annál több lesz a vége.

iskola

Kép: Pixabay

Az iskolakezdés minden harmadik magyar internetező szerint anyagilag nagyon megterhelő, a kitöltők csupán 16 százaléka gondolja úgy, hogy számára nem jelent anyagi problémát a tanszerek beszerzése.

A kutatásból kiderült, hogy átlagosan 10-20 ezer forintot költenek a magyar internetezők egy gyermek tanszereire iskolakezdéskor, de minden ötödik magyar 30 ezer feletti összeggel számol gyermekenként. A felmérésben tanszerekre kérdeztünk rá, tehát fontos megjegyezni, hogy ebben az összegben még nincs benne a ruházkodás, az ebédpénz, esetleg új telefon, nagyobbaknak számítógép, a kollégiumi kiadások és egyéb költségek.

Többet költünk, mint tavaly

A kitöltők közel fele idén többet tervez költeni gyermeke iskolakezdésére, csupán 13 százalék az, akik kisebb kiadással számolnak, mint a tavalyi évben. A tapasztaltabb szülők tudják, hogy nem kell mindenből a legdrágábbat venni. A zsírkréta hamar összetörik, szétgurul, a tollak elvesznek, a vonalzók alsóban elsősorban kardozásra szolgálnak.

Jól jöhet a segítség az iskolakezdéshez
Az iskolakezdés akár 20-30 ezer forinttal is megterhelheti a családi költségvetést. Az OVB Magyarország tapasztalatai szerint sok szülő nem tudja, hogy ezek a ráfordítások az önsegélyező pénztári megtakarításból is fedezhetőek, ráadásul az egyéni befizetések után élhetnek a 20 százalékos személyi jövedelemadó-visszatérítés lehetőségével, amely összeg teljes egészében akár az iskolakezdés finanszírozására is fordítható.

Az első iskolatáska, nagyobbaknak egy-egy drágább toll, profi számológép, gimnazistáknak megbízható számítógép, ezekből érdemes és szükséges a kínálatból a drágábbat választani. A jól kiválasztott termékek évekig szolgálják majd kis tulajdonosukat, és ezzel kímélik a mi pénztárcánkat is, tehát érdemes megfontolni, miből vesszük a drágábbat, és min tudunk spórolni.

Sokan vannak, akik augusztus elején már beszerezték a tanszereket, de a kitöltők fele augusztus végére hagyja a bevásárlást. Minden tizedik magyar megvárja, míg beköszönt az ősz és elkezdődik az iskola, csak ezután szerzi be a szükséges tanszereket.

Sokan a kifejezetten tanszereket árusító üzleteket vagy a nagy áruházláncokat választják, de népszerű az online vásárlás is.

Szerencsére egyre nagyobb számban vannak hazánkban is a környezettudatos vásárlók, akik használt termékeket is keresnek, ami nemcsak költséghatékony, hanem környezetkímélő megoldás is. Több tízezer forintot spórolhatunk meg, ha online vagy használtan szerezzük be az iskolakezdéshez szükséges dolgokat, vagy azoknak egy részét. Mindenképpen nézzünk körbe az interneten, mielőtt az üzletekbe futnánk.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.