A lakásban élők sportosabbak, mint a kertes házban lakók

2019. március 04. hétfő - 20:10 / piacesprofit.hu
  •    

Nincs időm; nincs erőm elkezdeni; nem találok megfelelő mozgásformát; nem tudom hogyan vágjak bele; nincs, aki támogasson: ezek a leggyakoribb kifogásaink, ha a sportról van szó – derül ki egy online kutatásból.

A kutatás átfogó képet rajzol a magyar lakosság sportolási szokásairól: a megkérdezettek 61%-a csak elvétve vagy egyáltalán nem sportol, ami azért is elgondolkodtató, mert a válaszadók közel 2/3-a ülő munkát végez, amelyhez elengedhetetlen lenne a rendszeres testmozgás. Emellett a kutatásból az is kiderül, hogy a lakásban élők sportosabbak, mint a kertes házban élők, ugyanígy a budapestiek többet mozognak és több mozgásformát is kipróbáltak már, mint a kisebb településeken élők.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A felmérés azt is vizsgálta, hogy milyen közlekedési eszközöket használunk: csupán az emberek 14%-a mondta azt, hogy mindig gyalogol, a kitöltők 85%-a az autót és a tömegközlekedést preferálja a gyaloglással szemben, sőt, az emberek 14%-a mindig mindenhová autóval vagy tömegközlekedéssel megy.

Lépcsőzni sem igazán szeretünk: a megkérdezettek mindössze 23,7%-a választja a lépcsőt, ha van lift is, 30% viszont akár az első emeletre is lifttel megy. Az emberek 12%-a egyébként kipróbált már több mozgásformát is, de azok kikoptak az életéből, és a kitöltők közel fele lépett már a teleshop „csapdájába” és rendelt valamilyen edzőeszközt otthonra, de csak 3,6%-uk az, aki többszöri rendelés után is mindet rendszeresen használja.

Akik egyáltalán nem vagy nem rendszeresen sportolnak, leginkább az időhiányra, a kezdéshez

Egyre sportosabbak a magyarok, de még mindig iszonyú sokat ülünk
Habár egyre többen sportolnak Magyarországon, még mindig kevesen teljesítik az egészségmegőrzéshez szükséges 2,5 órás heti mozgást, a többség pedig iszonyú sokat, napi több mint nyolc órát ül egy helyben.

szükséges erő/kedv hiányára és arra hivatkoznak, hogy nem tudják hogyan kezdjenek bele vagy nincs, aki támogassa őket a kezdésben.

Elmondásuk szerint őket leginkább a hasznos, könnyen eltanulható tippek/trükkök ösztönöznék, illetve sokan vannak, akik szeretnének rövid, könnyen elsajátítható mozgásformákat megismerni. A sportolást kerülőknek jó példával járhatnak elől egyébként a rendszeresen sportolók: őket az egészségmegőrzés (64%), az általános állóképesség megőrzése (48%) és a stresszlevezetés (35%) motiválja, viszont az alakformálás csupán 29%-ukat hajtja előre.

Az érdeklődők a Rexona mozogjtobbet.hu weboldalán hasznos tippeket-trükköket és személyre szabott kihívásokat találhatnak, és próbára tehetik magukat a szórakoztató mozgásformákkal. A koncepció kialakításakor az volt a feladatokkal kapcsolatos legfontosabb elvárás, hogy azokat edzettségi szinttől függetlenül és komolyabb eszköz- és időigény nélkül bárki megvalósíthassa.