Radioaktív hulladék miatt indul újabb eljárás a paksi bővítés ügyében

2018. március 28. szerda - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az Energiaklub civil szervezet, mert úgy vélik, a paksi beruházók nem tudták megnyugtatóan tisztázni, hogyan tárolják majd a sugárzó hulladékot.

Az Energiaklub 2017 májusában azért fordult a bírósághoz, mert a Paks II környezetvédelmi engedélyét úgy adta ki a környezetvédelmi hatóság, hogy alapvető fontosságú kérdéseket hagyott figyelmen kívül. Sem a hatóság, sem a beruházó Paks II Zrt. nem tudott választ adni arra, hogy hová fogják majd tenni kiégett fűtőelemeket, és hogyan fogják azokat tárolni.

250 ezer évig kéne tárolnunk a paksi szemetet
Hatalmas, felfújható „nukleáris hulladékos hordót” úsztatott végig a Duna budapesti szakaszán a Greenpeace Magyarország több tucatnyi kenus aktivistával, hogy így hívja fel a figyelmet a nukleáris hulladékok súlyos problémájának megoldatlanságára.

Az Energiaklub szerint amíg a beruházó nem ad választ arra, hol tárolják majd a radioaktív hulladékot, a hatóság sem adhatná ki a környezetvédelmi engedélyt. „Azt csak akkor lehet megadni, ha a beruházó bizonyítékokat és garanciákat tud adni minden felmerülő kockázat és veszély megnyugtató kezelésére. Ilyet pedig a Paks II Zrt. nem tudott felmutatni” – írják.

Az engedélyt a hatóság ennek ellenére megadták, amiért az Energiaklub pert indított, ezt a keresetet azonban a bíróság elutasította, így a tárgyalás a strassbourgi fellebbviteli bíróságon indulhat el.

„Az Alkotmánybíróság már egy 2001-es, a Paksi Atomerőművel kapcsolatos határozatában kimondta, hogy az atomenergiával, annak felhasználásával kapcsolatos minden szabályozási tárgykör kiemelt súlyú kérdés. Ebből következően nyilvánvaló, hogy elengedhetetlen lett volna a – pártatlannak aligha nevezhető eljárásban született – közigazgatási határozatok törvényességi vizsgálata. A bíróság azonban nem megoldani, hanem megkerülni igyekezett ezt a kérdést és az Alaptörvény rendelkezéseiből levezethetően rá háruló felelősséget”– nyilatkozta dr. Kadlót Erzsébet, az Energiaklub ügyvédje.