Nyaralni mész? Ezek a városok tiltják be a műanyag eszközöket

2018. július 29. vasárnap - 12:01 / Kriston László
  •    

Egyre több világváros vezetése nem hajlandó már tolerálni a turisták és a helyi lakosok által eldobott műanyagszeméthulladékot. A helyi vállalkozásoknak, vendéglátóipari egységeknek és boltoknak szakítaniuk kell az egyszer használatos, eldobható műanyag eszközökkel.

Malibu

Ez Los Angeles egyik távoli külvárosa, ahol a filmsztárok laknak pazar óceánparti villákban. Az önkormányzat célja az volt a 2018 márciusában megszavazott tilalommal, hogy a strandok és a part ne szennyeződjön el a plasztikszeméttől. Az eldobható szívószálak, keverők, evőeszközök június 1-től nem kívánatosak náluk.

Hamburg

2016 februárjában egy dolgot pécézett ki a hamburgi városvezetés: a műanyag kávés poharakat. Ezek ugyanis több rétegből állnak, hogy a bennük lévő nedű hőjét megőrizzék, s bonyolult dizájnjuk miatt szinte lehetetlen őket újrahasznosítani, vagy legalábbis nagyon macerás szétválasztani az egyes elemeiket.

A tilalom beveztése előtt többmilliárd darab pohártető került évente a szeméttelepekre.

New York

Rendben, ez még csak egy javaslat. New York állam kormányzója, Andrew Cuomo terjesztette be. A szatyrokat tüntetné el az államból. A terv az, hogy 2019-ben lépne életbe a tilalom, de azért néhány kiskaput nyitva hagyna: továbbra is lehet majd plasztik zacskókat használni termények (zöldséget, gyümölcsöt, magokat) szállításához, ételek házhoz szállításához, s a szemetes zacskók is forgalomban maradnának.

Montreál

2018 júniusában kezdődött az egyszer használatos műanyag szatyrok tilalma. Akiket először kapnak rajta kihágáson súlyos summákat kell fizetniük. Magánszemélyeknek maximum 1000 kanadai dollár (211 812 forint), cégeknek 2000 dollár (423 625 forint) a bírság.

Montreál korábban kétmilliárd darab zacskót hasnzált el évente, s ennek csak 14 százaléka volt újrafelhasználható. Victoria városa is csatlakozott a tilalomhoz júliustól.

Fotó: Flickr/European Parliament

Fotó: Flickr/European Parliament

Új-Delhi

A húszmillió fős metropoliszban attól durrant el a polgármester feje, hogy a lakosok panaszkodni kezdtek, amiért egyesek illegálisan égetik a plasztikhulladékot a szeméttelepeken.

Új-Delhinek amúgy is ritka rossz levegője van. Egy 1600 városra kiterjedő vizsgálatban a levegőminősége a legrosszabbnak bizonyult. Nem csoda hát, hogy 2017-ben a városban betiltották az egyszer használatos műanyag eszközök minden fajtáját.

Seattle

Seattle az első nagyváros az Egyesült Államokban, mely betiltja a műanyag szívószálak értékesítését. Teszi ezt egy 2008-as rendelet részeként, mely betiltotta az élelmiszerszolgáltatásokhoz nyújtott egyszer használatos eszközök használatát, amennyiben azok nem komposztálhatók.

A tíz évvel ezelőtti szabályozás azonban kivételt tett a mesterséges műanyag szívószálakkal és evőeszközökkel, mert akkoriban még nem nagyon volt ezeknek alternatívája. Ezt a kiskaput számolta fel a seattle-i városvezetés most június 30-i határidővel.

De 2017 szeptemberében már tesztelték, hogy mennyire kivitelezhető a teljes tilalom. Abban a hónapban 1000 étterem, sportlétesítmény, repülőtér, akvárium és más intézmény csatlakozott a “Szívószálatlan Seattle” kampányhoz és hanyagolta a műanyag eszközöket egy hónapig. (A kampány címe, “Strawless Seattle” egyébként a Meg Ryan és Tom Hanks főszereplésével készült “Sleepless in Seattle” című mozisikerre utal, melyet nálunk A szerelem hullámhosszán címmel forgalmaztak.)

Azok a boltok, melyek megsértik a törvényt, 250 dolláros (közel 70 ezer forintos) bírságot kötelesek fizetni.

(Futurism, Business Wire, globalcitizen.org)