Nem zöldebb a földgáz a szénnél?

2018. április 05. csütörtök - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

A földgázkitermelésnél jelentkező metánszivárgás miatt ennek az energiahordozónak a kibocsátása nem igazán kisebb a szén-alapú energiatermelésnél. Az akkuk új generációja segíthet a megújulók terjedésében: az Elon Musk és riválisai által piacra dobott akkumulátorok már a háztartásoknak is lehetővé teszik, hogy tárolják a megtermelt energiát, nagy akkutelepekként pedig földgázerőműveket tudnak kiváltani.

A zöldülés első fázisában a széntüzelésű erőműveket váltották fel a földgázüzeműek. Az alacson karbontartalmú gazdaság megvalósulása azonban attól függ, milyen gyorsan váltják ki a megújuló energiák a földgázt. Ehhez az akkumulátorok új generációi nyújtanak segítséget, melyek a háztartásoknak is lehetővé teszik, hogy ne csak energiát termeljenek, hanem tároljanak is.

Hódít a földgáz

Az elmúlt egy évtizedben 44 százalékkal (866 TWh) csökkent a széntüzelésű erőművek által végzett áramtermelés az Egyesült Államokban. Ezt a következőképp váltották ki:

  • 46 százalékban a földgázüzemű erőművek (mely 45 százalékkal nőttek 10 év alatt)
  • 43 százalékban a jobb energiahatékonyság (mely 9 százalékkal javult 10 év alatt)
  • 23 százalékban a megújuló energiák (melyek 260 százalékkal nőttek 10 év alatt)

Metánszivárgás

Az Environmental Research Letters-ben 2014-ben megjelent egy tanulmány, mely azt állította, hogy amikor a földgáz széles körben hozzáférhető, általában nemcsak a szént szorítja ki a piacról, hanem a megújulókat is.

De a környezetvédelem szempontjából nem kedvezőbb a földgáz-alapú energiatermelés, mint a kőszén-alapú áramtermelés, mert a földgáz kitermelésénél metán szivárog a légkörbe, derült ki egy ugyancsak 2014-es kutatásból.

Jönnek a megújulók

Kalifornia áramfogyasztásának kis részét biztosítja széntüzelésű erőművekkel, az energiamix 33 %-át adja a földgáz, 25 %-ot a megújulók (nap, szél, geotermális erőművek), valamint 10 % jön vízerőművekből.

Ehhez persze az is kell, hogy Kaliforniában egész évben bőségesen süt a napfény. Csak 2017-ben 10 százalékkal nőtt a megújulók részesedése az energiamixben.

napelemek és szélerőművek

Kép:Pixabay

A Kaliforniai Közmű Bizottság (CPUC) elrendelte, hogy a Pacific Gas & Electric energiacég váltson ki megújulós energiákkal és az ahhoz kapcsolódó akkumulátor kapacitásokkal egy olyan földgázüzemű erőművet, melyet a csúcsidőszakokban kapcsolnak csak be (ezt hívják úgy: peaker).

Los Angeles-hez közelebb, Oxnard városában meghiúsult egy földgázerőmű létesítése, mert kiderült, hogy régi árakat használtak a megújulós kapacitások árának kalkulációjához, s azok már jobben megérik, mert a megújuló energiás eszközök ára folyamatosan zuhan.

A Tesla, az AES Enegy Storage, a Greensmith Energy Partners 2017-ben mind nagy akkumulátor-telepeket létesítettek Kaliforniában. A jelenlegi prognózis szerint négy éven belül az akkuk olcsóbbak lesznek, mint az említett, csúcsidőszakra specializált földgázerőművek, 10 éven belül pedig “jelentősen” olcsóbbak.

Hasonló törekvések mutatkoztak a megújulók előnyben részesítésére a földgázzal szemben Michigan, Oregon, Connecticut, Észak-Karolina és Dél-Karolina államokban.

Kalifornia célja, hogy ezekkel az átállásokkal 2030-ra 50 százalékkal csökkentse az áramtermelés emisszióját az 1990-es bázisév kibocsátásához képest.

(The Guardian)