Mostantól a Nagy Testvér figyeli az erdőirtókat

2016. április 24. vasárnap - 10:01 / klímablog
 •    

Az illegális erdőirtásban utazó maffiózók dollármilliókat keresnek Dél-Amerikában. A Google által kifejlesztett valós idejű műholdas megfigyelőrendszer ellehetetlenítené üzelmeiket. Persze algoritmusok is részt vesznek a munkában.

A Global Land Analysis and Discovery (GLAD) névre hallgató rendszer előnye, hogy a műholdas képekhez “szinte valós időben” nemcsak a törvényvégrehajtó hatóságok férhetnének hozzá, hanem környezetvédelmi szervezetek is, jelentette a Reuters hírügynökség. Ilyen például az Amazon Conservation Association (ACA), mely jelenleg Peruban figyeli az illegális erdőirtást, s képeit politikusoknak, kormányzati tisztviselőknek, hatóságoknak küldi szét. Az ACA-nak eddig informátorok értesüléseire kellett hagyatkoznia és régi műholdas képekre. Közben pedig országnyi erdőségek tűnnek el évente.

A Föld tüdeje (kép: freeimages.com)

A Föld tüdeje
(kép: freeimages.com)

Az erdőirtás nemcsak azért történik, hogy fát nyerjenek ki az építkezések vagy bútorgyártás számára, esetleg saját felhasználásra (lakótér fűtésére). A huarango fa gubóit például lisztté őrlik, azt melasszá édesítik és beleerjesztik a sörbe. Az is előfordul, hogy aranybányák kiásásáért pusztítanak erdőt.

A műholdas megfigyelő rendszert a University of Maryland és a Google közösen fejlesztette ki, mely heti rendszerességgel analizálja a képeket algoritmusok segítségével, hogy megállapítsa, hol gyérült jelentősen fás terület. A mesterséges intelligencia automatikusan értesítést küld, ha erdőritkulást észlel. A GLAD egyelőre Peru, a Kongói Köztársaság és Indonézia erdőit fogja figyelni.

(fotó: Greenpeace)

Erdőirtás Kanadában (fotó: Greenpeace)

Az erdőirtás nemcsak azért káros, mert csökkenti a Föld tüdejének számító esőerdők kapacitását arra, hogy széndioxidot kössenek meg, hanem mert a kivágott fákból irdatlan mennyiségű megkötött CO2 szabadul fel és jut újra a levegőbe, növelve a légkör üvegházgáz-koncentrációját.

Vágják, nyesik, lopják

 • 2050-ig várhatóan Indiával megegyező területnyi trópusi erdőt pusztítanak ki világszerte.
 • Két másodpercenként(!) egy focipálya nagyságú erdőterület válik illegális favágás áldozatává.
 • A Világbank kalkulációja szerint az erdőirtók összesen 10-15 milliárd dollárt keresnek évente.
 • Brazíliának 10 év alatt 80%-kal sikerült visszafognia az erdőirtást. Ez javarészt az ACA-hoz hasonló aktivista szervezetek munkájának köszönhető. De még van tennivaló.
 • 2014-ben viszont 16%-kal nőtt az erdőirtás Brazíliában.
 • Anglia, Németország és Norvégia donorként 5 milliárd dollárt költ erdővédelemre a harmadik világ országaiban 2020-ig.
 • A Rainforest Action Network 2011-ben géntesztelést használt arra, hogy kimutassa, veszélyeztetett erdőkből származó fából állították elő a papírt a Disney vállalatbirodalom könyveihez. Miután az aktivisták Mickey egérnek és Minnie egérnek öltözve eltorlaszolták a cég burbanki főhadiszállásának főbejáratát, a Disney vezérkar tárgyalásokba bocsátkozott a szervezettel.
 • Évente mintegy 10 milliárd dollárt fordítanak erdővédelemre világszerte, de ennek a duplájára lenne szükség.
 • Évente 5,2 millió hektárnyi erdő válik illegális erdőpusztítás áldozatává. Ez megegyezik Costa Rica méretével.
 • Ha leállítanánk az emberiség teljes autóállományát, kipufogós vonatait, repülőgépeit és hajóit, még az az üvegházgáz mennyiség, amelyet így megspórolnánk sem érné el azt az emissziót, amit a kivágott brazíliai, indonéziai és kongói erdőkből kiszálló CO2 jelent.
 • Az éves globális emisszió 17%-a a trópusi erdők kivágásából és elégetéséből ered. Indonéziában gyakran nem bajlódnak a favágással, egyszerűen felégetik az esőerdőket, hogy helyet adjanak az olajpálmafa-ültetvényeknek.
 • A huarango fának évszázadokba telik, mire eléri óriási méretét. A belőle előállított tűzifa vékánként mindössze 1 dollárért adják a fekete piacon. (Egy véka űrtartalma 35,24 liter. Súlya a belehelyezett anyagtól függ. A kő vagy a fa nyilván teljesen más súlyt ér benne, mint a liszt.)

(Forrás: Reuters, The New York Times, Világbank)

Costa Rica, a sikersztori
Costa Rica nem nagy ország. Kiterjedése alig valamivel több, mint Magyarország területének fele. De a 20. század közepére a politikusok és a polgárok gondatlanságának köszönhetően sikerült kiirtania erdőségei nagy részét. A kormány prioritásnak tette meg, hogy visszatelepítsék az erdőket. Ma már az ország felét újra trópusi zöld borítja.